του Γιώργου Σταχούλη
Υπό κατάρρευση τα δημόσια νοσοκομεία λόγω μειωμένης χρηματοδότησης
Οι γιατροί και οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία και στο EΚΑΒ συγκρότησαν κοινό μέτωπο και προχώρησαν σε 24ωρη απεργία την περασμένη Τετάρτη 20/5. Την απεργία κήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), η οποία κάλεσε σε συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας στις 12.30 το μεσημέρι. Στην πορεία που κατευθύνθηκε προς τη Βουλή και το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης συμμετείχαν πάνω από 3.000 εργαζόμενοι. Εκεί διαμαρτυρήθηκαν για τα συσσωρευμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημόσιες υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας. Προβλήματα που δεν αντιμετωπίζονται ούτε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά αντίθετα οδηγούνται σε μη διαχειρίσιμο επίπεδο.
Οι εργαζόμενοι στη υγεία διεκδικούν «επαναφορά της θεσμικής κανονικότητας με κατάργηση των εφαρμοστικών μνημονιακών νόμων, Εθνικό Σύστημα Υγείας και Πρόνοιας με τις δημόσιες υπηρεσίες επαρκώς στελεχωμένες και χρηματοδοτούμενες και δωρεάν εύκολη και καθολική πρόσβαση για όλους». Από την πλευρά της, η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών ζητά και την άμεση αποπληρωμή όλων των δεδουλευμένων εφημεριών και υπερωριών που συσσωρεύτηκαν από το 2012.
Η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία είναι τριτοκοσμική και απελπιστική. Με το σταγονόμετρο γίνεται η χρηματοδότηση των νοσοκομείων της χώρας, πολλά εκ των οποίων βρίσκονται στα όρια της λειτουργικής κατάρρευσης. Σύμφωνα με τον Πάνο Παπανικολάου, επιμελητή νευροχειρουργό στο νοσοκομείο της Νίκαιας και μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ, «οι γιατροί αναγκάζονται να λειτουργούν χειροκίνητα νευροχειρουργικό μικροσκόπιο την ώρα της επέμβασης καθώς δεν υπήρχαν χρήματα για να συντηρηθεί. Στα χειρουργεία ένας τραυματιοφορέας και μια βοηθός νοσηλεύτρια κίνησης εξυπηρετούν τρεις χειρουργικές αίθουσες».
Στον Ευαγγελισμό από τις 15 χειρουργικές αίθουσες λειτουργούν οι 9. Η επιτροπή της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας κάνει λόγο για «εγκληματική» έλλειψη προσωπικού, καθώς την τελευταία μνημονιακή πενταετία χάθηκαν πάνω από 35.000 υγειονομικοί όλων των ειδικοτήτων πανελλαδικά και πάνω από 700 μόνο στον Ευαγγελισμό. Το προσωπικό είναι κάτω των ορίων ασφαλείας. Ο φετινός προϋπολογισμός που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά Βενιζέλου προβλέπει 11.600 προσλήψεις για όλο τον δημόσιο τομέα, εκ τον οποίων οι 7.000 είναι επαναπροσλήψεις απολυμένων διαθεσίμων. Ως εκ τούτου οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για 4.500 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού φέτος στις μονάδες υγείας είναι ανέφικτες εντός του ασφυκτικού πλαισίου της ΕΕ και των θεσμών (τρόικα).
Η κυβέρνηση, για να αμβλύνει τις οξύτατες αντιδράσεις, ανακοίνωσε προσλήψεις 706 μόνιμων νοσηλευτών και 200 παραϊατρικού προσωπικού στο ΕΣΥ. Η κατανομή έγινε με βάση την ιεράρχηση των πλέων επειγουσών αναγκών, σημειώνει η ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού. Έως τις αρχές Μαΐου τα νοσοκομεία είχαν λάβει συνολικά για το 2015 κρατική επιχορήγηση ύψους 63,3 εκατ. ευρώ, όταν μόνο η δαπάνη για αγορές που έκαναν τον Ιανουάριο ήταν 87,7 εκατ. ευρώ. Τα περισσότερα χρήματα από τα 63,3 εκατ. ευρώ πήγαν για την αποπληρωμή χρεών, ενώ τα ταμεία των νοσοκομείων έχουν μείνει με λίγες χιλιάδες ευρώ, μόνο για τις επείγουσες ανάγκες. Τα νοσοκομεία αδυνατούν πια να προμηθευτούν βασικά είδη καθώς και υγειονομικό φαρμακευτικό υλικό. Στο ΚΑΤ εδώ και 5 μήνες δεν υπάρχει ούτε βαμβάκι.
Τα νοσοκομεία βρίσκονται προ των πυλών της χρεοκοπίας. Με βάση τον προϋπολογισμό που εκτελεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η φετινή χρηματοδότηση του ΕΣΥ είναι μειωμένη σε σχέση με πέρυσι κατά 230 εκατ. ευρώ τουλάχιστον. Επιπλέον ο φετινός μνημονιακός προϋπολογισμός δεν προβλέπει κρατική επιχορήγηση για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των νοσοκομείων. Πέρυσι το ποσό αυτό ανήλθε στα 629,5 εκατ. ευρώ.
Με βάση την πορεία των διαπραγματεύσεων, αλλά και την εκτέλεση του τρέχοντος προϋπολογισμού, δεν διαμορφώνονται συνθήκες ανάτασης του ΕΣΥ. Οι πολίτες θα συνεχίσουν να βάζουν βαθιά το χέρι στη τσέπη και οι υπηρεσίες θα συρρικνώνονται και θα ιδιωτικοποιούνται. Στην ΕΕ οι καθεστωτικές δυνάμεις έχουν υιοθετήσει πλήρως την πιο επιθετική πολιτική των αρπαχτικών της αγοράς, των τραπεζιτών και των εκπροσώπων του διεθνούς κεφαλαίου. Ένα πρόγραμμα που έσπευσε από την πρώτη στιγμή να χειροκροτήσει όλος ο συντηρητικός πολιτικός χώρος και οι εγχώριοι εκπρόσωποι του κεφαλαίου. Ειδικά στην υγεία και την Πρόνοια, στο λεγόμενο κοινωνικό κράτος, το σύμφωνο σταθερότητας δίνει τη χαριστική βολή προωθώντας την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών υγείας συνολικά.