Με αφορμή την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) για τη δέσμευση των αποθεματικών που κυρώθηκε με νόμο και στη συνέχεια υπέστη μερικές τροποποιήσεις, ακούστηκαν πολλά από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, την ΚΕΔΕ, τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες. Είναι εντυπωσιακή η στροφή 180 μοιρών των εκπροσώπων των ΚΕΔΕ, ΠΕΔΑ, που από τις αρχικές καταγγελίες, προχώρησαν σε πλήρη αποδοχή. Την ίδια ακριβώς τακτική ακολούθησαν και δημοτικές αρχές που υποστηρίζονται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα στον Βύρωνα, στη Ν. Ιωνία και στου Ζωγράφου κατέθεσαν ψηφίσματα «στήριξης και αλληλεγγύης στην κυβέρνηση, που δίνει μια μεγάλη και δύσκολη μάχη», με επιχειρήματα για «πατριωτική πράξη», καλές και κακές τράπεζες (!), προσωρινότητα του μέτρου.
Απόφαση αποδοχής της δέσμευσης αλλά με διαφωνίες για τον τρόπο της ΠΝΠ πήρε ο Δήμος Χαλανδρίου. Ενώ διαφωνία με την κυβέρνηση υπήρχε από τη δημοτική αρχή του Κερατσινίου και της Ν. Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας. Σε δήμους όπου ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αντιπολίτευση, ψήφιζε λευκό σε ψηφίσματα καταδίκης της ΠΝΠ.
Οι δυνάμεις της Λαϊκής Συσπείρωσης (ΚΚΕ) επίσης κινήθηκαν με διαφορετικούς τρόπους, παρότι υπήρξε από πλευράς τους καταδίκη της κυβέρνησης για τη δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων. Ωστόσο, στους δήμους που είναι δημοτική αρχή, όπως στην Πετρούπολη, δεν θέλησαν να παρθεί απόφαση από το δημοτικό συμβούλιο.
Σε δήμους όπου βρίσκονται στην αντιπολίτευση, αλλού όπως στο Δήμο της Αθήνας ψήφισαν μαζί με τον Καμίνη ψήφισμα καταδίκης της δέσμευσης, χωρίς καμιά πολιτική αναφορά σε ΕΕ, ΔΝΤ, χρέος, αλλού καταψήφιζαν την πρόταση των δημοτικών αρχών, στη Νέα Φιλαδέλφεια απέσυραν όλο το πολιτικό σκεπτικό του ψηφίσματος, με πρόσχημα τη διάθεσή τους να υπάρξει ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου (!). Αλλού αρνήθηκαν επίμονα κοινά ψηφίσματα με τις αριστερές αντικαπιταλιστικές κινήσεις (Ζωγράφου, Βύρωνας), ενώ σε κάποιες, λίγες περιπτώσεις (Ν. Ιωνία, Περιστέρι) κατέθεταν από κοινού προτάσεις με τις κινήσεις της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς.