του Δημήτρη Τζιαντζή
Μνημόνιο ή… κόλαση οι δύο όχθες του Ποταμιού
Σε ποιον να πουληθώ; Ποια κτήνη να λατρέψω; Ποιο ψέμα να κρατήσω και σε ποιο αίμα να πατήσω; Με αυτά τα ερωτήματα του ποιητή από το Μια εποχή στην κόλαση αναμετρήθηκε και ο Σταύρος Θεοδωράκης στην εμφάνισή του την Τρίτη στην εκπομπή Ενικός του Νίκου Χατζηνικολάου. Ο αρχηγός του Ποταμιού θύμισε αρχηγό θρησκευτικού δόγματος, καθώς όχι μόνο επανέλαβε δέκα φορές το «ευρώ πάση θυσία» και πως η χώρα δεν έχει κανένα μέλλον εκτός ευρωζώνης, αλλά απείλησε ότι «ο άλλος δρόμος είναι ο δρόμος της κόλασης»! Ο «Πρωταγωνιστής» κατηγόρησε όσους δεν θέλουν να γίνουν… οι Έλληνες τα γκαρσόνια της Ευρώπης! Σύμφωνα με το σκεπτικό του, καλύτερα υπηρέτης στον «παράδεισο» του ευρώ παρά ελεύθερος στην κόλαση.
«Αυτό το ασφαλιστικό πάει κατευθείαν στα βράχια» τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού, ενώ ερωτηθείς σχετικά με τις χαμηλές συντάξεις υποστήριξε ότι δεν είναι εκεί το πρόβλημα και πως η κυβέρνηση πρέπει να θεσπίσει ανώτατα όρια.
«Η μόνη λύση είναι να αποδειχτούμε σοβαροί» επισήμανε, καλώντας ουσιαστικά στην αποδοχή των αιτημάτων των δανειστών και τονίζοντας πως «κόκκινη γραμμή» για το Ποτάμι είναι μόνο η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, αφού όπως είπε «χωρίς ανάπτυξη όλη η συζήτηση για τους μισθούς και τις συντάξεις δεν οδηγεί πουθενά». Φυσικά, κάλεσε την κυβέρνηση να κόψει τη συζήτηση για πρόωρες συντάξεις.
Στο ερώτημα του Νίκου Χατζηνικολάου αν «ευρώ πάση θυσία» συνεπάγεται ακόμα και μισθούς ή συντάξεις των 300 ευρώ ο Σταύρος Θεοδωράκης μάσησε τα λόγια του αποφεύγοντας να δώσει σαφή απάντηση. Υπενθύμισε ότι αυτός έλεγε και προεκλογικά πως δεν γίνεται να αυξηθούν οι μισθοί και οι συντάξεις.
Όσον αφορά τη μάχη κατά της διαφθοράς, ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν έδειξε να ενδιαφέρεται να διαψεύσει τις βολές των πολιτικών του αντιπάλων που τον κατηγορούν για εξυπηρέτηση συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων. «Η κυβέρνηση δεν ρυθμίζει το θέμα των αδειών των καναλιών για να τα έχει ομήρους» δήλωσε χαρακτηριστικά ταυτιζόμενος στο ζήτημα αυτό με τις θέσεις των μεγιστάνων των μίντια.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης κράτησε αποστάσεις πάντως από τις κυνικές δηλώσεις της συνεργαζόμενης με το Ποτάμι Μιράντας Ξαφά. Η Μιράντα Ξαφά προκάλεσε πολύ αρνητικές αντιδράσεις όταν στην ομιλία της σε συνέδριο που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ελλήνων Τραπεζιτών Ηνωμένου Βασιλείου παραδέχτηκε ότι έχει αποσύρει όλες τις καταθέσεις της από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Σύμφωνα με το νεοφιλελεύθερο σκεπτικό που ανέπτυξε, χωρίς την πλήρη διάλυση των εργασιακών σχέσεων επενδύσεις δεν θα έρθουν:
«Γι’ αυτό επιμένει το ΔΝΤ σε μέτρα που θα αυξήσουν την προσφορά αγαθών και υπηρεσιών. Εκεί εντάσσονται και οι ομαδικές απολύσεις. Δεν πρόκειται να έρθουν στην Ελλάδα μεγάλες επιχειρήσεις, εάν δεν ξέρουν ότι στην ύφεση θα μπορούν να απολύσουν. Αυτό κατάφερε η Ιρλανδία».
Ο Σταύρος Θεοδωράκης στηρίζει αυτές τις ακραίες πολιτικές πίσω όμως από την ομπρέλα μιας δικής του «δημιουργικής ασάφειας». Προτιμά στις πιο στρογγυλεμένες αναφορές για την ανάγκη ριζικών μεταρρυθμίσεων στο εργασιακό, χορεύοντας ωστόσο γύρω γύρω από τα κρίσιμα θέματα.
Σε αυτό το μοτίβο, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι χαράμισε την ευκαιρία να κλείσει μια γρήγορη συμφωνία με τους εταίρους, καθώς διαπραγματεύτηκε χωρίς ολοκληρωμένο σχέδιο και γιατί δήθεν ακούει συνέχεια τις αριστερίστικες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ!
Ο επικεφαλής του Ποταμιού διατύπωσε άλλη μια φορά ευθείες κατηγορίες κατά του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου, στον οποίο προσάπτει «ακροδεξιές απόψεις» και «επικίνδυνες για την Ελλάδα πολιτικές». Η υποκρισία πίσω από την κριτική του Ποταμιού φαίνεται από το γεγονός ότι ο ιδρυτής του είχε λειτουργήσει ως δημοσιογραφική κολυμβήθρα του Σιλωάμ και ήταν από τους πρώτους που έσπευσαν να ξεπλύνουν τη συμμετοχή του αρκετά πιο ακραίου ΛΑΟΣ στη μνημονιακή κυβέρνηση Παπαδήμου.
Μπορεί το Ποτάμι να απορρίπτει μετά βδελυγμίας το χαρακτηρισμό «τρόικα εσωτερικού» (μήπως προτιμάει θεσμοί εσωτερικού;) ωστόσο στην πράξη λειτουργεί σαν εκπρόσωπος των συμφερόντων τους. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα και από το βάρος και το ρόλο του Ποταμιού σε αντιδραστικές δεξιές πρωτοβουλίες, όπως αυτή στελεχών της ΝΔ, του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ εναντίον των θετικών αλλαγών που περιλαμβάνονται στο εκπαιδευτικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο Σταύρος Θεοδωράκης επέλεξε στην ώρα του πρωθυπουργού να εστιάσει στο εκπαιδευτικό με πλάγιο τρόπο ανοίγοντας θέμα κομματοκρατίας και διορισμού κομματικών περιφερειακών διευθυντών εκπαίδευσης