του Κυριάκου Νασόπουλου
Αλλοι δύο εργάτες, συνολικά πάνω από 5.000 από το 1974 έως σήμερα, έγιναν δυστυχώς την εβδομάδα που πέρασε θυσία στο βωμό της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου. Την Τρίτη 19/5, με διαφορά λίγων ωρών, ο Μπάμπης Δευτεραίος, ο οποίος νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Αττικόν, και ο Ντελιλάι Ραμαντάν, που νοσηλευόταν στο Θριάσιο, δύο από τους βαριά τραυματίες του εργοδοτικού εγκλήματος της Παρασκευής 8/5 στις εγκαταστάσεις των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) υπέκυψαν στα τραύματά τους. Ο πρώτος ήταν εργαζόμενος στα ΕΛΠΕ, ενώ ο δεύτερος εργαζόταν σε εργολαβική εταιρεία. Την ίδια στιγμή άλλοι δύο από τους συνολικά τέσσερεις εναπομείναντες τραυματίες συνεχίζουν να νοσηλεύονται σε πολύ κρίσιμη κατάσταση.
Την Πέμπτη 21/5 πλήθος εργαζομένων «αποχαιρέτησε» τον Μπάμπη Δευτεραίο, ενώ με απόφαση των εργαζομένων των ΕΛΠΕ είχε κηρυχθεί στάση εργασίας (2-5 μ.μ.) προκειμένου να παραβρεθούν στην κηδεία του συναδέλφου τους. «Όπως επανειλημμένως έχουμε πει, το εργοδοτικό αυτό έγκλημα οφείλεται στη μείωση του μόνιμου προσωπικού, στις εκπτώσεις στα μέτρα ασφαλείας, στην εντατικοποίηση της εργασίας και στα εξαντλητικά ωράρια, στην εντεινόμενη εργολαβοποίηση, σε όλα όσα γίνονται συνειδητά χρόνια τώρα» τονίζουν στην κοινή τους ανακοίνωση τα κλαδικά Συνδικάτα Μετάλλου και Ενέργειας.
Από την πλευρά της η ΑΝΤΑΡΣΥΑ επισημαίνει ότι πρόκειται για «έναν εργασιακό χώρο από τα μεγαλύτερα κολαστήρια για τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, μια εταιρεία που από τη μια παρουσιάζει συνεχώς κερδοφορία, από την άλλη χειροτερεύει σε καθημερινή βάση τις συνθήκες εργασίας θυσιάζοντας μέτρα ασφαλείας κι εξασφαλίζοντας τη σιωπή των καθεστωτικών ΜΜΕ, μην και θιγεί η “αναπτυξιακή αυτοκρατορία” του Λάτση. Ακολουθεί δηλαδή πιστά την απάνθρωπη συνταγή της κερδοφορίας με τους εργαζόμενους να είναι αναλώσιμοι. Στέλνουμε τα θερμότερα συλλυπητήρια στις οικογένειες των δύο νεκρών εργατών κι ευχόμαστε να αναρρώσουν γρήγορα και είναι γεροί οι υπόλοιποι τραυματίες.».
Την οργή των εργαζομένων προκάλεσε το γεγονός ότι αμέσως μετά το θάνατο του Μπάμπη Δευτεραίου διοχετεύτηκε στον Τύπο, όλως τυχαίως, πως το σχετικό πόρισμα της επιτροπής διερεύνησης του ατυχήματος που παραδόθηκε στη διοίκηση της εταιρείας και τα αίτια της πυρκαγιάς και των εκρήξεων που ακολούθησαν φαίνεται να αποδίδονται σε «ανθρώπινο σφάλμα», βγάζοντας λάδι τα ΕΛΠΕ. Συγκεκριμένα, η αιτία που προκάλεσε την πυρκαγιά αποδίδεται στην ύπαρξη καυσίμου μέσα στον αγωγό της δεξαμενής, ενώ γίνεται λόγος για πλημμελή προετοιμασία των εγκαταστάσεων για την προγραμματισμένη συντήρηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι, εκτός από το πόρισμα των ΕΛΠΕ, εκκρεμούν τα πορίσματα της πυροσβεστικής και του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.
Σύμφωνα όμως με τα όσα αναφέρουν οι εργαζόμενοι μόνον έτσι δεν έχει η κατάσταση. Το συγκεκριμένο κλείσιμο των μονάδων για την προγραμματισμένη συντήρηση (shutdown) είχε καθυστερήσει δύο ολόκληρα χρόνια, καθότι το προηγούμενο είχε γίνει το 2009 και κανονικά θα έπρεπε να επαναληφθεί το 2013. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι υπήρχε μεγάλη πίεση από τη διοίκηση των ΕΛΠΕ ώστε να τελειώσει γρήγορα η διαδικασία συντήρησης, καθώς η παύση της λειτουργίας του διυλιστηρίου ακόμα και για μια μέρα ισοδυναμεί με μεγάλες οικονομικές απώλειες. Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν τα συνεργεία να αναγκάζονται να δουλεύουν ακόμα και 14 ώρες την ημέρα. Χαρακτηριστικά, η διοίκηση των ΕΛΠΕ επιθυμούσε την ολοκλήρωση των εργασιών μέσα σε 25 αντί για 40-45 μέρες που απαιτούνται κανονικά.
Ένα ακόμα μεγάλο ζήτημα είναι ότι για τις εργασίες είχαν προσληφθεί εργολαβικά συνεργεία εκατοντάδων ανειδίκευτων εργατών χωρίς πείρα στη δουλειά. Τα τελευταία τρία χρόνια οι εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ μειώθηκαν από 2.700 σε μόλις 1.600, ενώ στο τεχνικό προσωπικό υπάρχουν μόνο 100 εργαζόμενοι, από 250 το 2007. Φυσικά υπάρχουν και καταγγελίες ότι δεν είχαν τηρηθεί όλα τα μέτρα ασφαλείας, ότι δεν χτύπησε ο συναγερμός και δεν υπήρχαν τρόποι διαφυγής μετά το ξέσπασμα της φωτιάς. Τέλος, ένα ακόμα «καυτό» ερώτημα είναι το πότε δόθηκε η δυνατότητα επέμβασης της πυροσβεστικής για την αντιμετώπιση του ατυχήματος και για τη διερεύνηση των συνθηκών κάτω από τις οποίες συνέβη.
«Ζητάμε αμέσως την απόδοση ευθυνών στην εργοδοσία για τους δύο θανάτους στα ΕΛΠΕ, καταγγέλλουμε κάθε προσπάθεια να κρυφτούν οι ευθύνες πίσω από τις γενικόλογες επικλήσεις στις κακές στιγμές. Τα πράγματα είναι απλά: Η επιχείρηση βγάζει χρήμα στις πλάτες των εργαζόμενων, οι εργαζόμενοι πεθαίνουν πάνω στη δουλειά» σημειώνει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.