της Αρχοντούλας Βαρβάκη
Ευθεία παρέμβαση επιχείρησε στα εσωτερικά της Ελλάδας ο Μάρτιν Σουλτς (πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας στις ευρωεκλογές του 2014) χαρακτηρίζοντας «λάθος» τη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Αρχικά εξέφρασε αυτή την άποψη στον ίδιο τον πρωθυπουργό σε συνάντησή τους στις Βρυξέλλες, ενώ στη συνέχεια την επανέλαβε σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη έκδοση της γερμανικής εφημερίδας Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ, κατά την οποία αναφέρθηκε στην παρατήρησή του προς τον Αλ. Τσίπρα και εξαπέλυσε προσωπική επίθεση κατά του Π. Καμμένου με επικριτικά σχόλια για έλλειψη διπλωματικών ικανοτήτων.
Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν άμεση αντίδραση τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τους ΑΝΕΛ, που διαμαρτύρονται για την αντιδημοκρατική παρέμβασή του. Οι ΑΝΕΛ επιμένουν στη σύνδεση αυτών των δηλώσεων με τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων και με τον έλεγχο που επιχειρείται στις συμβάσεις για εξοπλιστικά προγράμματα και τον κίνδυνο να αποκαλυφθεί ότι γερμανικές εταιρείες εμπλέκονται σε σχετικές δωροδοκίες. Ο Π. Καμμένος μέσω twitter θύμισε στον Μ. Σουλτς την άρνησή του, ως προέδρου του ευρωκοινοβουλίου, να αποδεχτεί σχετική ερώτηση του τότε ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή.
Έντονες αντιδράσεις προκλήθηκαν και στη Γερμανία από το Die Linke και τους Πράσινους, που δεν επικροτούν τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά δεν αναγνωρίζουν στον Μ. Σουλτς το δικαίωμα για τέτοια σχόλια. Παρόμοιες δηλώσεις είχαμε όμως και από τους Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές, οι οποίοι προφανώς εγκρίνουν μόνο τις θεσμικά οργανωμένες παρεμβάσεις στα εσωτερικά μιας χώρας.
Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μ. Σούλτς τοποθετείται δημόσια για το συγκεκριμένο ζήτημα. Λίγες μέρες μετά τις εκλογές και το σχηματισμό της νέας συγκυβέρνησης σε μια σύντομη επίσκεψη του στην Ελλάδα, και μετά τη συνάντησή του με τον Στ. Θεοδωράκη, είχε δηλώσει πως θα προτιμούσε μια συγκυβέρνηση με ΣΥΡΙΖΑ και Ποτάμι. Ανεξάρτητα, δηλαδή, από το αν ο Μ. Σούλτς φοβάται τους ΑΝΕΛ, στις δηλώσεις αυτές διακρίνουμε και την προσπάθειά του να ευνοήσει το Ποτάμι, τους συμμάχους του στην Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του ευρωκοινοβουλίου. Άλλωστε παρόμοια κριτική άσκησε στον Π. Καμμένο και ο επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας και αντικαγκελάριος της χώρας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.
Ταυτόχρονα, ο Στ. Θεοδωράκης σύμφωνα με δημοσιεύματα διατηρεί ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τον πρωθυπουργό…