της Ιωάννας Καρδαρά
Δισεκατομμυριούχοι και πολιτικοί συγκεντρώθηκαν στην Ελβετία για το ετήσιο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, που αναμένεται να συγκεντρώσει και φέτος την αφρόκρεμα του πλανήτη. Τα βασικά ζητήματα που φαίνεται να προβληματίζουν τους καπιταλιστές είναι η διεθνής τρομοκρατία, οι τιμές του πετρελαίου και η στάση του Πούτιν στην Ουκρανία.
Πρόσφατη έρευνα ωστόσο έδειξε ότι για τις τρέχουσες τάσεις μέχρι και το επόμενο έτος, το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού θα κατέχει περισσότερο πλούτο από το άλλο 99%. Πριν από την ετήσια συνεδρίαση στο χιονοδρομικό θέρετρο του Νταβός, η βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση που δραστηριοποιείται κατά της φτώχειας, η Όξφαμ, δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη συγκέντρωση και θα απαιτήσει να υπάρξει επείγουσα δράση ώστε να μειωθεί το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών.
Η μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε πριν από λίγες μέρες έδειξε ότι 85 άτομα κατέχουν περιουσία που ισοδυναμεί με την περιουσία του 50% του πληθυσμού, δηλαδή 3,5 δισ. άτομα, και η οποία σε αξία ανέρχεται σε 1 τρισ. βρετανικές λίρες. Ο πλούτος δε που κατέχει το πλουσιότερο 1% ισούται με 110 τρισ. λίρες. Η Όξφαμ πρόσθεσε ότι με τις σημερινές τάσεις το πλουσιότερο 1% θα κατέχει περισσότερο από το 50% του παγκόσμιου πλούτου μέχρι το 2016. Η Γουίνι Μπιανγίμια, εκτελεστική διευθύντρια της Όξφαμ, δήλωσε ότι η αυξημένη συγκέντρωση του πλούτου που παρατηρείται από τη βαθιά ύφεση του 2008-2009 είναι επικίνδυνη και απαραίτητο να αντιστραφεί. Σε συνέντευξή της στον Γκάρντιαν αναφέρει πως η συμμετοχή τους έχει ξεκάθαρα ρόλο να δώσει μήνυμα από τους ανθρώπους των φτωχότερων χωρών του κόσμου στους πιο ισχυρούς επιχειρηματίες και πολιτικούς αρχηγούς.
Το μήνυμα αυτό διακηρύττει πως η αυξανόμενη ανισότητα αποτελεί επικίνδυνο γεγονός. Είναι κακό για την ανάπτυξη και δημιουργεί προβλήματα στη διακυβέρνηση. Γινόμαστε θεατές μιας συγκέντρωσης, μιας συνάντησης κορυφής των πιο πλούσιων ανθρώπων που μετράνε τη δύναμή τους προσπαθώντας να συγκεντρώσουν κι άλλη ενώ αγνοούν τους απλούς ανθρώπους που δεν έχουν φωνή και δεν μπορούν να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους
Ένα χρόνο πριν η Όξφαμ έγινε πρωτοσέλιδο στο Νταβός με μελέτη που έδειχνε ότι οι 85 πλουσιότεροι άνθρωποι στον πλανήτη έχουν τον ίδιο πλούτο με το φτωχότερο 50% (3,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι). Η φιλανθρωπική οργάνωση ανέφερε ότι φέτος η σύγκριση ήταν ακόμη εντονότερη, με μόλις 80 άτομα να κατέχουν την ίδια ποσότητα του πλούτου με πάνω από 3,5 δισ. άνθρώπους. Η κλίμακα της παγκόσμιας ανισότητας είναι απλά συγκλονιστική και το χάσμα μεταξύ των πλουσιότερων και του υπόλοιπου διευρύνεται με ταχείς ρυθμούς.
Η Όξφαμ καλεί τις κυβερνήσεις να υιοθετήσουν ένα σχέδιο επτά σημείων για την αντιμετώπιση της ανισότητας, συμπεριλαμβανομένης της πάταξης της εταιρικής φοροδιαφυγής και της αύξησης των μισθών για όλους τους εργαζόμενους, ώστε να καλύπτονται τα προς το ζην.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι που η αύξηση των ανισοτήτων είναι ανησυχητική, κυρίως όμως το γεγονός ότι το 1% συνεχίζει να πλουτίζει ενώ το 99% τα βγάζει με δυσκολία πέρα. Σύμφωνα με δηλώσεις του οικονομολόγου Άντονι Ράιμπεν, μισό εκατομμύριο λίρες αρκούν για να συμπεριληφθεί κάποιος στο 1% των πλουσιότερων ατόμων του κόσμου.
Την έρευνα της Όξφαμ επιβεβαιώνει και μια έκθεση του τραπεζικού κολοσσού Κρεντί Σουίς, που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο και έδειξε πως το πιο πλούσιο 1% του συνολικού πληθυσμού κατέχει σχεδόν το ήμισυ του παγκόσμιου πλούτου.