του Διονύση Ελευθεράτου
Ένας διάλογος κάπως παράλογος – ή μήπως όχι και τόσο;
Θυμωμένη ακούστηκε η φωνή του Αντώνη Σαμαρά. Άρχισε να τρέμει τόσο, ώστε λίγο έλειψε να του πέσει από το χέρι το ακουστικό του τηλεφώνου. «Είσαι θρασύτατος, το ξέρεις; Σου ζητώ μερικές θετικές προβλέψεις για μένα, να φτιάξουμε λίγο το κλίμα πριν από τις εκλογές, για το καλό της Ενωμένης Ευρώπης. Και συ αρνείσαι; Ποιος νομίζεις ότι είσαι, Καζαμία; Σε τελική ανάλυση ένας απατεωνάκος είσαι…».
ΚΑΖ.: Όπως το είπες, με υποκοριστικό. Απατεωνάκος. Αλλά εγώ δεν κατέστρεψα τη ζωή κανενός. Ούτε έταζα στους κατεστραμμένους ανάκαμψη κάθε πεντάμηνο. Εγώ παίζω με τη φαντασία των ανθρώπων όχι με το αληθινό μέλλον τους. Μα δεν μου λες, με προσβάλλεις έτσι την ώρα που ζητάς χάρη; Έχεις χάσει την μπάλα, το ξέρεις;
Α.Σ. (πιο ήρεμος): Έλα τώρα, μην το παίρνεις προσωπικά. Εδώ προσβάλλω τη νοημοσύνη εκατομμυρίων συμπατριωτών μου την ώρα που τους ζητάω ψήφο. Είναι το στιλ μου. Λοιπόν, θα το σκεφτείς;
ΚΑΖ.: Όχι. Για πολλούς λόγους. Πριν απ’ όλα με έχεις ακυρώσει εσύ. Προτού βγάλω πόρισμα για το μήνα Ιανουάριο κάθεσαι και λες ότι οσμίζεσαι πως θα κερδίσεις τις εκλογές, κουνώντας το χέρι σου κάτω από τη μύτη σου… Και πώς διάολο το οσμιζόσουν; Τι ήταν; Κάπνα από την αιθαλομίχλη; Πρώτα εκτοπίζεις έτσι τους επαγγελματίες του είδους σαν κι εμένα και κατόπιν ζητάς τη βοήθειά μου; Πας καλά;
Α.Σ.: Όχι, αν πήγαινα καλά δεν θα μιλούσαμε τώρα. Αλλά, να ξέρεις, δεν κορόιδευα όταν έλεγα ότι οσμιζόμουν εκλογική νίκη. Μιλούσα στη ΝΕΡΙΤ. Ξέρεις, όταν αντικρίζω αυτά τα παιδιά, όλα τα βλέπω θετικά, όντως. Βλέπω στα μάτια τους καλοσύνη και δέος για μένα και προς στιγμή σκέφτομαι ότι μπορεί και να εκπροσωπούν τα αισθήματα όλης της κοινωνίας…
ΚΑΖ.: Ναι, ξέρω, έχεις επιπλέον την ευχέρεια να τελειώσεις εσύ όποτε και όπως θέλεις τη συνέντευξη. Την κοινωνία όμως την τελειώνεις την ίδια, άρα είναι κομματάκι δύσκολο να εκπροσωπούν οι ΝΕΡΙΤες σου τους λοιπούς συμπολίτες σου.
Α.Σ. («ανάβει» πάλι): Άκου, δεν σου τηλεφώνησα για να διαπιστώσω πόσα ξέρεις για την Ελλάδα. Σου ζήτησα να δείξεις ευρωπαϊκή υπευθυνότητα κι εσύ αρνείσαι με τη δικαιολογία ότι μπήκα στα χωράφια σου. Αυτό είναι συντεχνιακή λογική και…
ΚΑΖ. (τον διακόπτει απότομα): Σταμάτα, πάλι πήρες φόρα. Σου είπα, είναι πολλοί οι λόγοι. Δεν με ακυρώνουν μόνο οι δικές σου, προσωπικές αυθαιρεσίες. Ολόκληρο το σύστημα που σε στηρίζει με ανταγωνίζεται.
Α.Σ.: Δηλαδή;
ΚΑΖ.: Κοίτα, ένα τμήμα της πραμάτειας μου είναι σουρεαλιστικό, για να «ξεφεύγει» ο κόσμος. Ε, δεν γίνεται να διαβάζω π.χ. στο Ίντερνετ ρεπορτάζ του Βήματος με τίτλο «Οι κάλπες πάγωσαν τις προσδοκίες για αυξήσεις μισθών και προσλήψεις» και μετά να πρέπει να πουλήσω στην ελληνική αγορά δικό μου σουρεαλιστικό εμπόρευμα. Έτρεφε δηλαδή πολύς κόσμος στην Ελλάδα τού 1,5 εκατομμυρίου ανέργων προσδοκίες για μισθολογικές αυξήσεις και προσλήψεις μέχρι και την 28η Δεκεμβρίου και «πάγωσαν» όλα αυτά την 29η;
Α.Σ.: Μα…
ΚΑΖ.: Μη με διακόπτεις. Όπως ξέρεις, εγώ κατάγομαι από την Ιταλία – έτσι τουλάχιστον πιστεύει ο κόσμος. Ε, λοιπόν σου λέω πως αν η ιταλική κοινωνία βίωνε όσα και η ελληνική και «έσκαγε» ένας τέτοιος τίτλος εφημερίδας, ο Ντάριο Φο θα ’χε γράψει καλό ευθυμογράφημα και τα σόσιαλ μίντια θα είχαν κατακλυστεί από ανέκδοτα. Δεν μου αφήνετε χώρο στο σουρεαλιστικό σκέλος αλλά ούτε και στο πραγματιστικό – πραγματολογικό. Τι στην ευχή θέλεις να προβλέψω για μια χώρα για την οποία τα στελέχη σου λένε ότι θα μετακομίσει στην υποσαχάρια Αφρική την επομένη των εκλογών, εάν ηττηθείτε; Εδώ αναπαράγετε σε ελληνική εκδοχή την παρεξηγημένη προφητεία των Μάγια, δεν με αφήνετε να κάνω τη δουλειά μου και κατόπιν μου τηλεφωνείς και ζητάς τη βοήθειά μου. Ποιος είναι λοιπόν ο θρασύς; Εγώ ή εσύ;
Α.Σ. (σε «γλυκό» τόνο): Κοίτα, στη μελλοντολογία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Αναγνωρίζω ότι η εσχατολογία που αναπτύσσουμε σε εξοργίζει και σε περιορίζει. Θα διορθωθούν όμως τα πράγματα, εάν αρθούν οι λόγοι αυτής της εσχατολογίας. Να στο πω απλά: βοήθησέ με να κερδίσω τις εκλογές με μια απλή πρόβλεψη ότι είμαι φαβορί. Να πάρουν λίγο θάρρος οι δικοί μου. Κι αν τις κερδίσω, θα ασχολείσαι με την Ελλάδα όπως με κάθε κανονική χώρα.
ΚΑΖ.: Αδύνατον. Το είπες ήδη. Είμαι απατεωνάκος όχι απατεώνας ολκής για να ανακοινώσω ότι σε θεωρώ επικρατέστερο για νικητή. Αν πω κάτι τέτοιο θα μου κρεμάσουν κουδούνια. Θα χαντακωθώ επαγγελματικά. Εκτός εάν νομίσουν ότι κάνω πλάκα, αλλά σε αυτήν την περίπτωση εσύ θα ζημιωθείς, δεν θα ωφεληθείς.
Α.Σ.: Ε, τότε ίσως πρέπει να δούμε ένα είδος επαγγελματικού αναπροσανατολισμού για σένα…
ΚΑΖ.: Ορίστε;
Α.Σ.: Άκου, amicomio. Αν με βοηθήσεις με μια απλή, σοβαροφανή, γ…νη πρόβλεψη, αν τυχόν καταφέρω να κερδίσω τις εκλογές, μπορώ να σου δώσω υπουργείο Οικονομικών. Γιατί όχι; Έχουν δουλέψει εδώ ιταλοί ποδοσφαιριστές και προπονητές. Γιατί όχι και ένας υπουργός ιταλικής καταγωγής, που έχει πανοραμική άποψη για όλον τον κόσμο;
ΚΑΖ.: Πλάκα μου κάνεις, έτσι;
Α.Σ.: Καθόλου. Θα σε παρουσιάσω σαν καλό συνδετικό κρίκο με τον Μάριο Ντράγκι, που ’ναι Ιταλός. Θα σε παρουσιάσω συνάμα σαν στοιχείο «συνεργασίας του Νότου». Σκέφτομαι ήδη και το σλόγκαν: «Ο άνθρωπος που διαβάζει τα άστρα θα οδηγήσει στους ουρανούς την ελληνική οικονομία».
ΚΑΖ.: Άσε, έχω καλύτερο: «Δίνουμε στους δανειστές τον ουρανό με τ’ άστρα, αλλά κατόπιν σκληρών διαπραγματεύσεων κρατήσαμε μερικά, για να τα διαβάζει ο υπουργός μας». Σίγουρα κάνεις πλάκα, Αντώνη. Εάν πάλι είσαι τόσο απελπισμένος και σοβαρολογείς, η απάντηση είναι και πάλι όχι. Δεν αντέχω να λέω όσα ψέματα θα ήθελες…
Α.Σ.: Ρε συ, πού κολλάς, πάλι; Δεν σου ζητάω να κάνεις ψεύτικες προβλέψεις για τα οικονομικά. Θα το αναλάβουν άλλοι αυτό. Από σένα θέλω μόνο να κάνεις έξυπνη επικοινωνιακή διαχείριση των ήδη υπαρχόντων οικονομικών δεδομένων.
ΚΑΖ.: Α, κατάλαβα. Να λέω δηλαδή πως στο τάδε επτάμηνο οι ξένες επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 300%. Να νομίζει ότι ο κόσμος ότι όπου να ’ναι δημιουργούνται θέσεις εργασίας κι εγώ να αποκρύπτω ότι όλο αυτό το χρήμα αντιστοιχεί στη ροή για αυξήσεις κεφαλαίων θυγατρικών εταιρειών ξένων επιχειρήσεων. Όχι, φίλε μου, στο είπα ήδη: δεν σκοπεύω να αναβαθμιστώ από την κατηγορία του «απατεωνάκου» σε υψηλότερη.
Α.Σ. (συντετριμμένος): Ώστε λοιπόν αρνείσαι κι εσύ να με βοηθήσεις…
ΚΑΖ.: Κοίτα, κάτι μπορώ να κάνω για σένα. Να αρνηθώ να προβώ σε προβλέψεις, συνολικά για τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Να αποσιωπήσω πριν από τις εκλογές τις εκτιμήσεις μου για σένα και για τον Βενιζέλο. Άντε, θα βγω και θα δηλώσω πως αφήνω ανεπηρέαστο τον ελληνικό λαό – κάποια αρλούμπα θα σκεφτώ. Αν και, μεταξύ μας, θα είναι δύσκολο να δικαιολογήσω πειστικά ενώπιον των δημοσιογράφων αυτό το «εμπάργκο» που θα κάνω για την Ελλάδα.
Α.Σ. (ανακουφισμένος): Είναι απλό. Θα κανονίσω να τα πεις σε συνέντευξη στη ΝΕΡΙΤ. Εκεί κανείς δεν θα σου κάνει δύσκολη ερώτηση.
Ο Καζαμίας συμφώνησε και κατέβασε το ακουστικό, χωρίς να πει αυτό που σκεπτόταν: «Εάν το 1815 υπήρχε στη Γαλλία ΝΕΡΙΤ, ο Ναπολέοντας θα είχε παρουσιάσει τη μάχη του Βατερλό σαν κάτι μεταξύ νίκης και ισοπαλίας».