της Ειρήνης Κοσμά
Συνεχίζει να επενδύει στο μίσος και στο φόβο η κυβέρνηση των συντηρητικών υπό τον Κάμερον στη Βρετανία. Λόγω της ανησυχίας για τις πολιτικές απώλειες από τα δεξιά, υιοθετεί περισσότερα μέτρα σε βάρος των μεταναστών και επεκτείνει την αντιμεταναστευτική ατζέντα που επιβάλλει ο Νάιτζελ Φάρατζ, επικεφαλής του υποτιθέμενου αντίπαλου πολιτικού κόμματος, UKIP. Ο Κάμερον, βλέποντας το πολιτικό του μέλλον να θολώνει, ενόψει εθνικών εκλογών, δεν φοβάται τόσο την άνοδο του εθνικισμού. Σε πιθανή ήττα ή οριακή νίκη θα εξυπηρετούσε ενδεχόμενες ανάγκες στο πλαίσιο κυβερνητικών συμμαχιών. Αν η οργή των εργαζόμενων στρεφόταν προς διεκδίκηση δικαιωμάτων και δημοκρατικών ελευθεριών η ζημιά θα ήταν μεγαλύτερη. Η στοχοποίηση μεταναστών στη Βρετανία, όπως και σε όλες τις χώρες υποδοχής της νεοφιλελεύθερης ΕΕ, εδραιώνεται και αποκτά επιθετικότερα χαρακτηριστικά.
Σε αυτό τον αντιμεταναστευτικό κατήφορο της Ευρώπης η Βρετανία του Κάμερον δίνει μαθήματα αυταρχισμού και σκληρότητας. Τσουβαλιάζει πρόσφυγες και οικονομικούς μετανάστες σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, χωρίς χρονικούς περιορισμούς, παραβιάζει ανθρώπινα δικαιώματα, υιοθετεί πρακτικές που προσβάλλουν την αξιοπρέπεια. Πέραν των άλλων συνεπειών η πολιτική του Λονδίνου πλήττει και τον κρατικό προϋπολογισμό. Σε μία περίοδο κατά την οποία επιβάλλεται αυστηρή λιτότητα σε όλες τις κοινωνικές δαπάνες σπαταλώνται πάνω από 17 εκατομμύρια ευρώ για την παράνομη κράτηση μεταναστών στην τριετία. Η βουλευτής των συγκυβερνώντων Σάρα Τίδερ κατήγγειλε αυτή την εβδομάδα πρακτικές «επ’ αόριστον απάνθρωπης μεταχείρισης».
Παράλληλα σοβαρό είναι το κόστος αυτής της πολιτικής στην υγεία των μεταναστών που επί μήνες παραμένουν υπό κράτηση, καθώς ζουν σε καθεστώς διαρκούς ανασφάλειας και ψυχολογικού στρες, αγνοώντας τι θα τους ξημερώσει: αν την επόμενη μέρα θα απελαθούν ή θα μεταφερθούν σε άλλο κέντρο κράτησης πολλά χιλιόμετρα μακριά. Την περασμένη εβδομάδα εντάθηκε η κριτική που δέχονται ο Κάμερον και η κυβέρνησή του, με αφορμή την αμφιλεγόμενη απόφαση να ανατεθεί στην ιδιωτική εταιρεία Σέρκο η διαχείριση κέντρου κράτησης γυναικών. Η εν λόγω εταιρεία ήδη βρίσκεται στο επίκεντρο καταγγελιών για τις παράνομες πρακτικές κατά γυναικών μεταναστών. Παρατείνει τον παράνομο εγκλεισμό ακόμα και εγκύων για μεγάλα χρονικά διαστήματα, χωρίς αιτιολογία.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον βρετανικό Τύπο, η Βρετανία μαζί με την Ελλάδα είναι οι χώρες της ΕΕ που εφαρμόζουν ευρύτερα, από το 2013, την πρακτική του εγκλεισμού των αιτούντων ασύλου. Συνολικά έχουν στείλει περίπου 30.000 μετανάστες και πρόσφυγες σε στρατόπεδα. Πλέον ο βρετανός πρωθυπουργός, σε μια προσπάθεια να ενσωματώσει τη δυσφορία των Βρετανών κατά της ΕΕ, αμφισβητεί ευθέως την αρχή της ελεύθερης μετακίνησης στην ΕΕ, ανακοινώνοντας νέο σχέδιο για τον περιορισμό της μετανάστευσης από κράτη-μέλη. Νωρίτερα φέτος είχε προχωρήσει στον περιορισμό των πληρωμών μέσω προγραμμάτων κοινωνικής πρόνοιας για τους μετανάστες της ΕΕ, αυξάνοντας την περίοδο αναμονής για την απόκτηση δικαιώματος σε αποδοχές, με αντάλλαγμα μείωση του χρονικού διαστήματος στο οποίο μπορούν να διεκδικήσουν επιδόματα ανεργίας και τέκνων.
Ανώτερο ευρωπαϊκό δικαστήριο είχε αποφανθεί, λίγες μέρες πριν, ότι τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν το δικαίωμα να μην επιτρέπουν σε μετανάστες να λαμβάνουν επίδομα κοινωνικής πρόνοιας, δίνοντας στον Κάμερον το περιθώριο να δράσει εντός νομικού ευρωπαϊκού πλαισίου. Κατά τα άλλα, οι συγκρούσεις Βρυξελλών και Βερολίνου δεν λείπουν για την ελεύθερη μετακίνηση. Ωστόσο με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν το μεταναστευτικότο βασικό ζήτημα ανησυχίας των βρετανών ψηφοφόρων, ο Κάμερον δεν διστάζει να υιοθετήσει πιο σκληρή τακτική. Από την άλλη, υπόσχεται να αλλάξει τη σχέση με την ΕΕ πριν από τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή της χώρας, που αναμένεται το 2017, φυσικά εφόσον κερδίσει.