της Αρχοντούλας Βαρβάκη
ΠΑΣΟΚ – Μήλον της έριδος η νομή της εξουσίας
Αν και ολοκληρώνεται σήμερα η διήμερη συνεδρίαση της Εθνικής Οργανωτικής Επιτροπής για το Συνέδριο της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης, που έτσι κι αλλιώς δεν στόχευε στην ανακοίνωση της ημερομηνίας έναρξης του συνεδρίου, το τοπίο δεν φαίνεται να ξεκαθαρίζει. Οι αντιρρήσεις όσων διαφωνούν με αυτή την κίνηση, αλλά και η γενική αμφισβήτηση του Ευάγγ. Βενιζέλου, που δυσκολεύουν όλο και περισσότερο αυτή την προσπάθεια, αντί να ξεπερνιούνται μάλλον οξύνονται και σ’ αυτό συμβάλλει και η δημοσκοπική πίεση που ασκεί στο ΠΑΣΟΚ το Ποτάμι. Η τελευταία δημοσκόπηση της Πάμπλικ Ίσιου τους έδωσε 5,5% και 9,5% αντίστοιχα γεννώντας δυσοίωνες προβλέψεις για το ρόλο του Ποταμιού στην επόμενη κυβέρνηση και την ορατή πιθανότητα περιθωριοποίησης του ΠΑΣΟΚ.
Για να απαντήσει σε αυτή την πρόκληση ο Ευάγγ. Βενιζέλος, παρά το γεγονός ότι τον διαψεύδει η ίδια η πραγματικότητα, προσπαθεί να πείσει για το αισιόδοξο μέλλον της Ελλάδας, επικαλούμενος την «ασφαλή έξοδο από το Μνημόνιο» και «τα θετικά αποτελέσματα της πανευρωπαϊκής δοκιμασίας αντοχής των συστημικών τραπεζών». Από την άλλη, αναζητώντας τρόπο να εξασφαλίσει τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην επόμενη κυβέρνηση, προσπερνάει τις διαφωνίες που εκφράζονται στο εσωτερικό του και προσπαθεί να πείσει ότι η αυτοτέλεια του κόμματός του δεν απειλείται, ενώ συνεχίζει τις διαδικασίες για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς μέσω της ΔΗΠΡΟΠΑ.
Έντονη διαφωνία με αυτή την κίνηση εξέφρασε το κείμενο που υπέγραψαν 4.000 μέλη του ΠΑΣΟΚ, τα οποία αποδοκιμάζοντας το «“κατασκεύασμα” της Ελιάς» και εξετάζοντας συνολικά την πορεία του κόμματος ασκούν κριτική στον αντιδημοκρατικό τρόπο λειτουργίας του, στη μέχρι τώρα πολιτική του, στις προεκλογικές και κυβερνητικές του συμμαχίες και στα πρόσωπα.
Ο Γ. Παπανδρέου, που τις μέρες της συνεδρίασης για το μέλλον της ΔΗΠΡΟΠΑ είχε σχεδιάσει να βρίσκεται στο Παρίσι, δέκα μέρες νωρίτερα, στα εγκαίνια της έκθεσης Από τον Ανένδοτο στην Αλλαγή στο Ηράκλειο μίλησε τόσο για τη συγκυβέρνηση, την οποία έκρινε ανεπαρκή, όσο και για το ΠΑΣΟΚ, το οποίο δεν οραματίζεται σαν «τρίτο πόλο», όπως ο Ευάγγ Βανιζέλος, αλλά «πόλο που πρέπει και μπορεί να είναι πρώτος, κυρίαρχος ιδεολογικά και πολιτικά στην ελληνική κοινωνία». Επιπλέον τόνισε την κρισιμότητα του ξεπεράσματος της πόλωσης και της επίτευξης της εθνικής συνεννόησης στην οποία το ΠΑΣΟΚ οφείλει να συμβάλει. Η ανάδειξη αυτού του πόλου όμως δεν προκύπτει για τον Γ. Παπανδρέου από τη συγκρότηση της ΔΗΠΡΟΠΑ. Ενισχύοντας το τεταμένο κλίμα στο εσωτερικό του κόμματος κάλεσε όλα τα μέλη του ΠΑΣΟΚ να συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία αμφισβητώντας «δομές, λειτουργίες, πρόσωπα».