της Ιωάννας Καρδαρά
Επανεξελέγη στην Προεδρία της Βραζιλίας η Ντίλμα Ρούσεφ και το Κόμμα των Εργατών, ύστερα από τον δεύτερο γύρο. Συνολικά αποτελεί την τέταρτη συνεχόμενη τετραετία εκλογής του Κόμματος των Εργατών, το οποίο θα αναλάβει τα καθήκοντά του την 1η Ιανουαρίου 2015. Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τα οποία στο σύνολό τους ελέγχονται από τους πολιτικούς αντιπάλους της Ρούσεφ, είχαν προβλέψει νίκη του Αέσιο Νέβες. Το Κόμμα των Εργατών κέρδισε με διαφορά 3 ποσοστιαίων μονάδων και ποσοστό 51,45%. Η Ρούσεφ φαίνεται πως συγκέντρωσε αρκετές ψήφους από τα μεσαία στρώματα, καθώς προσπάθησε να γείρει προς το μέρος της την πλάστιγγα του διχασμού της χώρας ανάμεσα στον πλούσιο Νότο, που υποστήριξε τον αντίπαλό της Αέσιο Νέβες, και τον φτωχό Βορρά, που υποστήριξε την Ντίλμα Ρούσεφ.
Στην ανακοίνωση της νίκης της η Ντίλμα Ρούσεφ είχε στο πλευρό της τον Λουίς Ινάσιο Λούλα Ντα Σίλβα, πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας. Η 66χρονη πρόεδρος δήλωσε πως θα δώσει νέα ώθηση σε όλους τους τομείς της οικονομίας και ιδιαίτερα στην βιομηχανία, υποσχέθηκε πως θα προσπαθήσει να αντιμετωπιστούν όλες οι προκλήσεις και εξέφρασε την επιθυμία της για συνεργασία της νέας κυβέρνησης με όλους τους τομείς, τόσο τους παραγωγικούς όσο και τον χρηματοπιστωτικό. Επιπλέον η Ρούσεφ δεσμεύτηκε για δημοσιονομική πειθαρχία και περιορισμό του πληθωρισμού, που σημαίνει περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες και μικρό, νεοφιλελεύθερο Δημόσιο. Έπειτα από την ανακοίνωση του εκλογικού αποτελέσματος σημειώθηκε πτώση των χρηματιστηρίων και του βραζιλιάνικου ρεάλ, γεγονός ωστόσο που αντιμετωπίστηκε από τους συμβούλους της με ειρωνεία, καθώς κάλεσαν τους επενδυτές να πάρουν «ηρεμιστικά».
Η Ρούσεφ το τελευταίο διάστημα αντιμετώπισε μαζικές συγκεντρώσεις ενάντια στη διαφθορά και στις φτωχές κοινωνικές υπηρεσίες, ωστόσο παραμένει δημοφιλής χάρη στα προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας. Παρατηρώντας κανείς τις δηλώσεις της 66χρονης προέδρου θα διαπιστώσει πως όσο ποτέ άλλοτε είναι ανάγκη για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις.
Για ποιο λόγο ωστόσο επανεξελέγη η Ρούσεφ; Ίσως γιατί κατάφερε να μειώσει το ποσοστό της φτώχειας κατά 55% και της ακραίας φτώχειας κατά 65%. Επιπλέον η ανεργία σημείωσε το χαμηλότερο ποσοστό, καθώς μειώθηκε στο 4,9%, ενώ παρατηρήθηκε και βελτίωση της ποιότητας των θέσεων εργασίας. Το Κόμμα των Εργατών κατάφερε αυτά τα χρόνια με την πολιτική που εφάρμοσε να ωφελήσει τα πιο εξαθλιωμένα στρώματα της Βραζιλίας, συρρικνώνοντας την ανεργία και αυξάνοντας σημαντικά τις συντάξεις της τελευταίας δεκαετίας. Ο λαός της Βραζιλίας λοιπόν επανεξέλεξε τη Ρούσεφ επειδή ακολούθησε μεν μια φιλοεπιχειρηματική πολιτική ευνοώντας τους μεγάλους και διεθνούς εμβέλειας επιχειρηματικούς ομίλους της Βραζιλίας, ωστόσο έλαβε μέτρα ανακούφισης των εξαθλιωμένων.
Το Κόμμα των Εργατών αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση της χώρας με ασθενέστερη απ’ ό,τι τα προηγούμενα χρόνια εντολή, προσπαθώντας όμως να αντεπεξέλθει στις ακόμη μεγαλύτερες προκλήσεις που θα του επιβάλλει η νέα τετραετία. Οι προκλήσεις αυτές είναι τεράστιες καθώς η Ρούσεφ θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις διεθνείς αγορές, που την καταγγέλλουν για το υψηλό ποσοστό της κρατικής παρέμβασης στην οικονομία της χώρας, και να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των Βραζιλιάνων. Η επανεκλεγμένη πρόεδρος υποσχέθηκε μεταρρυθμίσεις και μέτρα ώστε να καταπολεμηθεί η διαφθορά. Θα ενισχύσει το μηχανισμό ελέγχου και θα προβεί σε αλλαγές στη νομοθεσία ώστε να τεθεί ένα τέλος στην ατιμωρησία. Παρ’ όλα αυτά κύριος στόχος της δηλώνει ότι είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, μιας και η κάποτε ακμάζουσα οικονομία της Βραζιλίας πλέον βρίσκεται σε στασιμότητα και ο πληθωρισμός σε άνοδο. Ήδη η κεντρική τράπεζα της Βραζιλίας αύξησε το βασικό επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης στο 11,25%, αιφνιδιάζοντας τους αναλυτές που δεν περίμεναν μεταβολή. Το μόνο θέμα για το οποίο δεν υπάρχουν προβλέψεις αφορά τη βελτίωση των σχέσεων της Βραζιλίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, μιας και η Ρούσεφ έχει επιλέξει να συνεργάζεται με την Κίνα και τη Ρωσία.