της Ειρήνης Κοσμά
Συνεχίζονται τα ισραηλινά εγκλήματα κατά των Παλαιστινίων, πυροδοτώντας ένταση και νέο κύκλο βίας στη Μέση Ανατολή. Η αντιδραστική πολιτική του Τελ Αβίβ κλιμακώνεται, τη στιγμή που κοινοβούλια ευρωπαϊκών χωρών όπως η Σουηδία, η Βρετανία και η Ισπανία υιοθετούν ψηφίσματα αναγνώρισης του κράτους της Παλαιστίνης, σε ένδειξη ελάχιστης αλληλεγγύης στον δοκιμαζόμενο λαό.
Η ισραηλινή προκλητικότητα, λίγους μήνες μετά τα εγκλήματα πολέμου στη Γάζα το καλοκαίρι, καθιστά την κυβέρνηση υπό τον Μπ. Νετανιάχου ηθικό αυτουργό για το νέο αιματοκύλισμα και τα νέα θύματα της βίας. Άλλοι έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους αυτή την εβδομάδα από επίθεση σε εβραϊκή συναγωγή, σε περιοχή που θεωρείται ακροδεξιός θύλακας, στη Δυτική Ιερουσαλήμ.
Την ευθύνη ανέλαβε η ένοπλη πτέρυγα της οργάνωσης Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP). Ωστόσο η δολοφονική ενέργεια ήρθε σε συνέχεια των συγκρούσεων, τις προηγούμενες εβδομάδες, με αφορμή τη διαμάχη για το καθεστώς πρόσβασης στο Όρος του Ναού, ιερό τόπο για εβραίους και μουσουλμάνους. Υπενθυμίζεται ότι το Ισραήλ προχώρησε σε προσωρινό απαγορευτικό προς μουσουλμάνους, γεγονός το οποίο η παλαιστινιακή πλευρά είχε χαρακτηρίσει κήρυξη πολέμου.
Η δολοφονική απόπειρα κατά ακροδεξιού στην πλατεία των Τζαμιών, που με την ανοχή του Τελ Αβίβ διεκδικεί ενίσχυση της εβραϊκής παρουσίας, αποτέλεσε το έναυσμα για επανέναρξη των εχθροπραξιών, επιθέσεις και δολοφονίες των φερόμενων ως δραστών από τις ισραηλινές δυνάμεις.
Το Τελ Αβίβ με νωπό ακόμα το αίμα των νεκρών συνεχίζει την αντιδραστική του πολιτική: προχωρά στην κατεδάφιση των σπιτιών υπόπτων, καθώς και σε δεκάδες συλλήψεις. Επιπλέον, επιβάλλει αποκλεισμό περιοχών της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και αίρει τους περιορισμούς που αφορούν την οπλοκατοχή, ρισκάροντας να μετατρέψει την πόλη σε πεδίο μαχών.
Σε πολιτικό επίπεδο η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε την ανοικοδόμηση άλλων 78 κατοικιών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, την οποία οι Παλαιστίνιοι επιδιώκουν να καταστήσουν πρωτεύουσα του κράτους τους. Η προαναγγελία συνέχισης του εποικισμού, που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στην ειρηνευτική διαδικασία, ρίχνει περισσότερο λάδι στη φωτιά και γι’ αυτό προκάλεσε επικριτικά σχόλια, ακόμα και στην Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο Τύπου του δημάρχου της Ιερουσαλήμ, το σχέδιο προβλέπει την κατασκευή 50 κτηρίων στην περιοχή Χαρ Χόμα και άλλων 28 στο Ραμότ. Το Ισραήλ πρόσφατα επανέλαβε ότι δεν θα δεχτεί περιορισμό στους εποικισμούς στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.
Παράλληλα ο Νετανιάχου, σε εμπρηστικές δηλώσεις μετά την επίθεση στη συναγωγή, χαρακτήρισε «ανθρώπινα κτήνη» τους δράστες και δήλωσε σοκαρισμένος για τις «κραυγές αγαλλίασης και χαράς» ορισμένων Παλαιστίνιων, όταν πληροφορήθηκαν το γεγονός.
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός κατήγγειλε το «κύμα τρομοκρατίας» στην Ιερουσαλήμ, διακηρύσσοντας ότι θα επιδείξει αποφασιστικότητα. Εκτός από την κατεδάφιση των σπιτιών, διαβεβαίωσε ότι διέταξε να ενταθούν τα μέτρα εναντίον εκείνων που «υποκινούν το μίσος». Ταυτόχρονα, ζήτησε να ενισχυθούν τα μέτρα ασφάλειας στην πόλη, ενώ κατηγόρησε τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς —ο οποίος καταδίκασε την επίθεση στη συναγωγή— ότι δεν κάνει αρκετά για να σταματήσει η βία.
Η εμπιστοσύνη στις δυνατότητες εξεύρεσης πολιτικής λύσης στην πολυετή κρίση στη Μέση Ανατολή μειώνεται και οι ελπίδες για ηρεμία και ασφάλεια εξανεμίζονται, με αποκλειστική ευθύνη του Ισραήλ. Ο κίνδυνος να εξαπλωθεί ο θρησκευτικός φανατισμός μεγαλώνει, όσο το Ισραήλ συνεχίζει να υπονομεύει συστηματικά την ειρηνευτική διαδικασία και όσο αρνείται να αποδεχτεί βιώσιμη λύση για τους Παλαιστινίους. Οι λαοί της Μέσης Ανατολής εξωθούνται να ξανακυλήσουν στην απελπισία και στην τυφλή βία, καθώς η Ευρώπη και οι ΗΠΑ στηρίζουν τυφλά το κράτος τρομοκράτη.