του Μιχάλη Ψύλου
Γνωρίζαμε ότι ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Γερμανίας Γιόαχιμ Γκάουκ είναι μιλιταριστής και αντιδραστικός, αλλά δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι δεν θα κρατούσε έστω και τυπικά τα προσχήματα της δημοκρατίας. Ο λουθηρανός, πρώην πάστορας στην Ανατολική Γερμανία και σημερινός πρόεδρος της ενωμένης Γερμανίας αντιτάχθηκε στην επιλογή του αριστερού ηγέτη Μπόντο Ράμελοφ για το αξίωμα του πρωθυπουργού του κρατιδίου της Θουριγγίας. Στις εκλογές που έγιναν τον περασμένο Σεπτέμβριο στο κρατίδιο της πρώην Ανατολικής Γερμανίας η Αριστερά (Die Linke) απέσπασε το 28,2% και αναδείχτηκε δεύτερη δύναμη με οριακή διαφορά από τους Χριστιανοδημοκράτες, που κυβερνούσαν τη Θουριγγία από το 1990. Στις εκλογές αυτές το SPD πήρε 12,4% και οι Πράσινοι 5,7%. Η βάση και των δύο αυτών κομμάτων αποδέχτηκε έπειτα από ψηφοφορία να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας με πρωθυπουργό τον αριστερό Ράμελοφ. Κι όμως! Ποιός είδε τον… Γκάουκ και δεν τον φοβήθηκε! Ο γερμανός πρόεδρος αμφισβήτησε ότι το Die Linke, ένα κόμμα με κομμουνιστική καταγωγή, είναι κατάλληλο για να κυβερνήσει ένα από τα 16 κρατίδια της επανενωμένης χώρας, τη Θουριγγία. «Άνθρωποι της ηλικίας μου που έζησαν την (κομμουνιστική) Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία το βρίσκουν δύσκολο να το δεχθούν» δήλωσε στο ARD ο 74χρονος Γκάουκ και πρόσθεσε: «Άραγε το κόμμα που θα δώσει τον πρωθυπουργό του κρατιδίου έχει πραγματικά αλλάξει τόσο πολύ τις ιδέες που είχε κάποτε για την καταπίεση του λαού ώστε να μπορούμε να το εμπιστευόμαστε πλήρως;»
Η απαράδεκτη παρέμβαση του Γκάουκ πυροδότησε έντονες αντιδράσεις και στο εσωτερικό της Γερμανίας. «Αυτή είναι η δημοκρατία και ο Γιόαχιμ Γκάουκ την αδικεί» έγραψε το Σπίγκελ. Η γερμανική ιστοσελίδα DA σημειώνει μάλιστα ότι ο Ράμελοφ δεν είναι και κανένας αριστερός που φορά… «κόκκινες κάλτσες. Είναι πρώην συνδικαλιστής και ιδιαίτερα πραγματιστής». Ο ίδιος ο Μπόντο Ράμελοφ αρνήθηκε μάλιστα να σχολιάσει τις δηλώσεις του γερμανού προέδρου και μόνο ο συμπρόεδρός στο Die Linke Μπερντ Ρίξιγκερ περιορίστηκε να πεί πως ο Γκάουκ «υπερέβη τα εσκαμμένα (…) Το Die Linke είναι ένα δημοκρατικό κόμμα που έχει συμβιβαστεί με το παρελθόν του και έχει δικαίωμα να σχηματίσει κυβέρνηση με εντολή των ψηφοφόρων» δήλωσε χαρακτηριστικά αλλά μάλλον απολογητικά ο Ρίξινγκερ στους δημοσιογράφους.
Η απαράδεκτη παρέμβαση του γερμανού προέδρου αποτελεί πάντως ένα μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες. Δείχνει ότι η κυρίαρχη τάξη στο Βερολίνο κάθε άλλο παρά έχει συμβιβαστεί με την ιδέα ενός αριστερού πρωθυπουργού – έστω και στην «ασήμαντη» Θουριγγία- πόσο μάλλον με την ιδέα αριστερών κυβερνήσεων σε χώρες μέλη της ΕΕ…
Η Αριστερά στην Γερμανία -αν και αξιωματική αντιπολίτευση -έχει μόλις το 8,5% των ψήφων. Η κυρίαρχη τάξη στο Βερολίνο φαίνεται αποφασισμένη να αντιταχθεί σε κάθε αύξηση της αριστερής επιρροής στο εσωτερικό της Γερμανίας, όπως και στην υπόλοιπη «γερμανική Ευρώπη». Άλλωστε γι’ αυτό το λόγο συγκροτήθηκε ο «μεγάλος συνασπισμός» Χριστιανοδημοκρατών-Σοσιαλδημοκρατών στη γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση: Για να συσπειρώσει τις ευρύτερες γερμανικές μάζες και να κάμψει τις αντιδράσεις όχι μόνο των λαών της Ευρώπης αλλά και των αστικών τάξεων των κρατών της Ευρωζώνης. Ωστόσο διογκώνονται διαρκώς ο αντιγερμανισμός σε ολόκληρη τη Γηραιά Ήπειρο και διαλύεται το πολιτικό σύστημα σε κάθε χώρα της Ευρωζώνης που εφαρμόζει τη γερμανόπνευστη πολιτική σκληρής λιτότητας.