Ποιος πληρώνει τη συνδρομητική τηλεόραση; Η απάντηση δεν είναι η προφανής. Δεν είναι μόνο οι καταναλωτές αλλά και οι εργαζόμενοι που πληρώνουν χωρίς να φαίνονται, λαμβάνοντας ελάχιστες αμοιβές. Η συμφωνία ΟΤΕ-ΤΕΑΜ για το Τσάμπιονς Λιγκ ύψους… ως 120 εκατ. ευρώ πέρασε στα ψιλά της επικαιρότητας. Το ποσό αυτό που θεωρείται πως ξεπερνάει τα συνηθισμένα όρια δεν «συγκίνησε» κανάλια και εφημερίδες, για να θέσουν το απλό ερώτημα που θα βρεθούν αυτά τα λεφτά σε εποχές κατακρήμνισης των μισθών. Για τον υπό γερμανικό έλεγχο ΟΤΕ δεν υπάρχουν ανησυχίες…
Ας δούμε τα δεδομένα. Η Φόρθνετ είναι η εταιρεία που μέχρι σήμερα έχει το Τσάμπιονς Λιγκ ως τον Μάιο του 2015. Ποια είναι η κατάσταση; Την περασμένη Παρασκευή ήταν προγραμματισμένη απεργία από το επιχειρησιακό σωματείο με τους εργαζόμενους να διεκδικούν την υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης με αυξήσεις στους μισθούς, διεύρυνση των δικαιωμάτων, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας. Διεκδικούν να μετατραπούν άμεσα οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε αορίστου για τους επενοικιαζόμενους εργαζόμενους, την πρόσληψή τους από τη Φόρθνετ – στην προοπτική υπογραφής επιχειρησιακής σύμβασης για όλους τους εργαζόμενους, τη διακοπή των απολύσεων και τη διακοπή της πίεσης και της εντατικοποίησης.
Τι γίνεται στον ΟΤΕ; Γράφαμε και την περασμένη βδομάδα πως η ΟΜΕ ΟΤΕ ζητά την επαναφορά των μισθών σε επίπεδα 2011 και η διοίκηση απάντησε με αίτημα για νέα μείωση των αποδοχών, για να διατηρηθεί στη ζωή η εταιρεία. Κι αυτό όταν στον τομέα της τηλεόρασης, εκτός από τη μυθική συμφωνία για το Τσάμπιονς Λιγκ, όλες οι αναθέσεις γίνονται με τη μέθοδο της εργολαβίας. Ο ΟΤΕ παράγει το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος του εκτός, ενώ στις μεταδόσεις των αγώνων συνεργάζεται με την ίδια εταιρεία με τη οποία δουλεύει και η Φόρθνετ, η οποία έχει τεχνικούς εκτός σωματείου. Το αποτέλεσμα είναι ακόμη και στις απεργίες να υπάρχει κάλυψη των αγώνων, χωρίς περιγραφή… Μπορεί λοιπόν η αγορά αυτή συνεχώς να αναπτύσσεται όμως δεν είναι καθόλου σίγουρο πως κερδίζουν οι εργαζόμενοι.
Στο περιοδικό Ψηφιακή τηλεόραση που κυκλοφορεί υπάρχει ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο. Καθώς η δημοσιογραφική ενημέρωση στην Ελλάδα γύρω από τη φασιστική εισβολή του Ισλαμικού Κινήματος στο κουρδικό Κομπάνι είναι ελλιπής και με πολλές ασυνέχειες o Γιάννης-Φίλιππος Δημητριάδης παρουσιάζει τα κουρδικά δορυφορικά κανάλια, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι συνδεδεμένα ζωντανά με το μαρτυρική πόλη, προβάλλοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον αγώνα των κούρδων αγωνιστών κατά των σκοτεινών δυνάμεων του… Μεσαίωνα!