της Ε.Γαϊτάνου
Συντεταγμένα, αν και με φθορές, οδεύουν στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ
Επιβεβαιώθηκε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ο χαμός που γίνεται στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ στο συνέδριο του κόμματος το οποίο ολοκληρώθηκε την προηγούμενη Κυριακή. Τα βασικά σημεία γύρω από τα οποία εκτυλίχθηκε η αντιπαράθεση αφορούσαν την τοποθέτηση της ΔΗΜΑΡ στο ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη στάση της σχετικά με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, αν και στην πραγματικότητα η σύγκρουση αποτυπώθηκε στην αμφισβήτηση του προέδρου του κόμματος Φώτη Κουβέλη και στις ψηφοφορίες για τα όργανα. Ο Φώτης Κουβέλης είχε παραιτηθεί από την προεδρία μόνο για να ξαναθέσει ψηφοφορία, ενώ τα εννέα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΜΑΡ προχώρησαν σε μια κίνηση ματ ζητώντας ομόφωνα από τον Κουβέλη να μην ξαναθέσει υποψηφιότητα, και να προωθήσει ένα σχήμα διαδοχής με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Νίκο Τσούκαλη.
Ο Κουβέλης αρνήθηκε, με αποτέλεσμα να αποσυρθεί η υποψηφιότητα Τσούκαλη, κι έτσι η ψηφοφορία έγινε με μοναδικό έτερο υποψήφιο τον Δημήτρη Λουκά από το Αριστερό Δίκτυο. Ο Κουβέλης επανεξελέγη με ποσοστό 68,34% (503 ψήφους επί 745 ψηφισάντων), ενώ ο Λουκάς έλαβε 21,01% (155 ψήφους) και το 10,71% (79 σύνεδροι) ψήφισε λευκό. Στο προηγούμενο συνέδριο ο Φώτης Κουβέλης είχε λάβει το 81% των ψήφων.
Προφανώς η εξέλιξη αυτή προκαλεί μεγάλη αστάθεια στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΔΗΜΑΡ, η οποία, όσο κι αν υπήρξαν απόπειρες από διάφορες πλευρές να πέσουν οι τόνοι μετά το αποτέλεσμα, φερόταν να επεξεργάζεται διάφορα σενάρια, ακόμα κι αυτό των μαζικών ανεξαρτητοποιήσεων. Εξάλλου, με την εξαίρεση δυο βουλευτών (Γιαννακάκη και Τσούκαλης), οι υπόλοιποι δεν έθεσαν υποψηφιότητα για την Κεντρική Επιτροπή. Σε κάθε περίπτωση, στο συνέδριο ασκήθηκε δριμεία κριτική στο πρόσωπο του Φώτη Κουβέλη από τους βουλευτές του κόμματος αλλά και από κεντρικά στελέχη. Ενδεικτικά, ο Γιάννης Πανούσης επιτέθηκε ευθέως στον πρόεδρο σημειώνοντας ότι «Ο ηγέτης όταν λέει “παραιτούμαι” φεύγει. Δεν παραιτείται και ξεπαραιτείται», ενώ αναφέρθηκε σε στελέχη της ΔΗΜΑΡ που θέτουν το θέμα της συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ σαν «παπαγαλάκια της Αγίου Κωνσταντίνου». Ο δε Γιώργος Κυρίτσης καταλόγισε ιστορική ευθύνη στον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ για την ανανεωτική Αριστερά, όχι πάντως για την ίδια τη ΔΗΜΑΡ, που όπως σημείωσε «έχει τελειώσει». Κύκλοι του προέδρου μιλούσαν για πραξικόπημα της κοινοβουλευτικής ομάδας. Κριτική άσκησε πάντως και μεγάλο κομμάτι στελεχών που βρισκόταν κοντά στην ηγεσία (Μαργαρίτης, Χατζησωκράτης, Σαμπατακάκης και Τσούκαλης).
Πολιτικά οι θέσεις που υπερψηφίστηκαν με 30 λευκά και χωρίς κατά μιλούν για αυτοτελή και αυτόνομη πορεία του κόμματος, ωστόσο μεγάλη συζήτηση έγινε γύρω από το τι πραγματικά σημαίνει αυτό. Στην πραγματικότητα αποτυπώθηκε σαφώς η στροφή προς τη διακυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές και η διευκόλυνσή της. Έτσι, ελήφθη η απόφαση η ΔΗΜΑΡ να μη στηρίξει καμία υποψηφιότητα για την προεδρία της Δημοκρατίας, να προκρίνει την προσφυγή στις κάλπες, και ο ίδιος ο Φ. Κουβέλης να μη δεχτεί δική του υποψηφιότητα. Ταυτόχρονα, με τροπολογία των κουβελικών, περιορίζονται τα περιθώρια συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ στην κατεύθυνση ανασυγκρότησης της σοσιαλδημοκρατίας. Ο ίδιος ο Κουβέλης είπε στην ομιλία του: «Λέμε ναι στην αλλαγή κυβέρνησης για την αλλαγή πολιτικών σε προοδευτική κατεύθυνση, με σταθερή την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και ρεαλιστική προσέγγιση των δυνατοτήτων».
Πολλά στελέχη μίλησαν ξεκάθαρα για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και προεκλογικά, με χαρακτηριστικές τις παρεμβάσεις της Μ. Ρεπούση («Η αυτόνομη οργανωτική και πολιτική παρουσία δεν σημαίνει υποχρεωτικά αυτόνομη κάθοδο»), της Ασ. Ξηροτύρη («θέλουμε πλέον αλλαγή και στροφή προς τ’ αριστερά») αλλά και του απερχόμενου γραμματέα Θ. Θεοχαρόπουλου.
Άλλοι υπογράμμισαν την ανάγκη αυτόνομης παρουσίας στις εκλογές (Τσούκαλης, Παπαθεοδώρου) καταγγέλλοντας μια προσπάθεια μετασχηματισμού της ΔΗΜΑΡ σε συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ.
Στο πολιτικό επίπεδο πάντως δεν αποτυπώθηκε φυσικά καμία μετατόπιση και αυτοκριτική σχετικά με τη συμμετοχή σε μνημονιακή κυβέρνηση. Αντίθετα, επικράτησε η επιμονή στη «ρεαλιστική» διακυβέρνηση, τη «λογική», τη μετατόπιση του ΣΥΡΙΖΑ σε «μετριοπαθέστερες» θέσεις, τη στάση «εθνικής ευθύνης», την αναγνώριση των «υποχρεώσεων της χώρας έναντι πιστωτριών χωρών και την υπαρκτή δημοσιονομική στενότητα».
Σφαγή πάντως γίνεται για τη ΔΗΜΑΡ, αν και φαίνεται να καταγράφει μόλις 1%. Στο ΣΥΡΙΖΑ την αναμένουν με ανοιχτές αγκάλες, καθώς στο χαιρετισμό του στο συνέδριο ο γραμματέας Δημήτρης Βίτσας κάλεσε σαφώς σε συνεργασία για «μια συμφωνία εθνικού χαρακτήρα με ευρωπαϊκό προσανατολισμό», ενώ παράλληλα διάφορα πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ αναζητούν ρόλο στο ΣΥΡΙΖΑ, τα σενάρια συνεργασίας με το Ποτάμι πληθαίνουν, και προς τ’ αριστερά δεν γίνεται ούτε λόγος. Από την άλλη, και το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει συνεργασία με τη ΔΗΜΑΡ, όπως φαίνεται από τις δηλώσεις του γραμματέα της κεντρικής επιτροπής Νίκου Ανδρουλάκη.