του Γεράσιμου Λιβιτσάνου
Με νέα αντιλαϊκά μέτρα και ταχύτερη εφαρμογή των ήδη συμφωνημένων επιχειρεί να ανταλλάξει η κυβέρνηση την «άδεια» της τρόικας να βαδίσει στην προεδρική εκλογή του Φεβρουαρίου με ψευδολογίες περί «τέλους των Μνημονίων».
Αυτό προκύπτει από την εικόνα της έως τώρα διαπραγμάτευσης όπου οι δανειστές απαιτούν άμεσες απολύσεις και μειώσεις μισθών στο Δημόσιο καθώς και νέα μείωση των συντάξεων μέσω του ανοίγματος του ασφαλιστικού. Για να θολώσει τα νερά η κυβέρνηση προχώρησε την Παρασκευή στην ψήφιση ρύθμισης για αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο με δόσεις, αποσπώντας μάλιστα και το «παρών» του ΣΥΡΙΖΑ που παραδέρνει στα αδιέξοδα της πολιτικής πρότασης του Αλ. Τσίπρα στη ΔΕΘ.
«Η Ελλάδα βρίσκεται σε συζήτηση με τους δανειστές για την επόμενη ημέρα, πώς θα προχωρήσει με ασφάλεια και σύνεση σε μια έξοδο από τη μεγάλη περιπέτεια που πέρασε ο ελληνικός λαός». Η δήλωση αυτή του Αντώνη Σαμαρά μετά τη διάσκεψη κορυφής της Ευρωζώνης, την Παρασκευή, δείχνει τις πιέσεις που ασκούνται στην κυβέρνηση προκειμένου να δώσει… τα ρέστα της προωθώντας άμεσα αντεργατικές μεταρρυθμίσεις εφόσον επιθυμεί να ανοίξει αρχικά στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της 8ης Δεκεμβρίου συζήτηση για αναδιάρθρωση του χρέους και να πουλήσει –χωρίς να διαψεύδεται συνεχώς– το «παραμύθι» της εξόδου από το Μνημόνιο, δηλαδή τη μετονομασία του Μνημονίου σε «προληπτική γραμμή στήριξης».
Με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες, η κυβέρνηση ουσιαστικά διαπραγματεύεται τη χρήση των περίφημων 3 δισ. του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, εφόσον δεν χρειαστούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ώστε να… «χρηματοδοτήσει» το προεκλογικό της πρόγραμμα. Επίσης επιδιώκει μειωμένα επιτόκια και επιμήκυνση της αποπληρωμής του δημόσιου χρέους. Όσον αφορά τη νέα μορφή της τροϊκανής εποπτείας, συζητείται η αλλαγή του ρόλου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από… «δανειστή» σε «τεχνικό σύμβουλο»!
Εν τω μεταξύ τις «ράγες» της διαχείρισης στις οποίες τροχιοδρομεί ο ΣΥΡΙΖΑ εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο η κυβερνητική πλειοψηφία καταθέτοντας ρύθμιση στη Βουλή για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο. Η ρύθμιση προβλέπει εξόφληση έως και σε 100 δόσεις και με προϋποθέσεις απαλλαγής από πρόστιμα και προσαυξήσεις. Αυτά την ίδια στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ πρόσφατα κατέθεσε πρόταση νόμου για την εξόφληση των οφειλών (που δεν αμφισβητεί το ύψος τους) σε 84 δόσεις και ποσόστωση σε σχέση με το εισόδημα του οφειλέτη. Με την κίνηση αυτή οδήγησε τον ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει «παρών» στη συγκεκριμένη ρύθμιση και τον κοινοβουλευτικό του εκπρόσωπο Θοδωρή Δρίτσα να… ψελλίζει στη Βουλή –συγκρίνοντας τις δύο προτάσεις– ότι η ρύθμιση της Νέας Δημοκρατίας θα προσελκύσει λιγότερους οφειλέτες σε σχέση με τη ρύθμιση που ζητά η αξιωματική αντιπολίτευση! Η κυβέρνηση ευελπιστεί με την τροπολογία για τις οφειλές στο Δημόσιο να προκαλέσει ανάσχεση στη δημοσκοπική φθορά της και να την καταστήσει αφετηρία πολύμηνης καμπάνιας περί «εξόδου από το Μνημόνιο». Την ίδια στιγμή βέβαια μονιμοποίησε νομοθετικά την περίφημη «έκτακτη εισφορά» –μειωμένη κατά 30%– προσηλωμένη στις μνημονιακές επιταγές.
Απολύσεις και μειώσεις μισθών είναι το «δίπτυχο» που ετοιμάζει πυρετωδώς η κυβέρνηση για τους εργαζόμενους στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Ήδη ψηφίστηκε το σχετικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης σχετικά με τους ελέγχους για τη μετατροπή συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου κυοφορώντας 6.000 απολύσεις. Παράλληλα «ψήνεται» το ενιαίο μισθολόγιο που προβλέπει εισαγωγικό μισθό (και διετή δοκιμαστική περίοδο) 680 ευρώ καθώς και εξαφάνιση της λεγόμενης «προσωπικής διαφοράς» που σημαίνει μείωση μισθού για 60.000 υπαλλήλους. Η κυβέρνηση θα προχωρήσει στις απολύσεις με πρόσχημα τη χρήση «παράνομων» πιστοποιητικών πρόσληψης και την καταπολέμηση του πελατειακού κράτους, ενώ στην πράξη θα υλοποιεί τις δεσμεύσεις του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, για μείωση του αριθμού των δημόσιων υπαλλήλων κατά 150.000 έως το 2016. Μόνο σαν κωμωδία φυσικά μπορεί να εκληφθεί η ενδοκυβερνητική κόντρα της προηγούμενης εβδομάδας, με το ΠΑΣΟΚ να δηλώνει… άγνοια και έλλειψη ενημέρωσης για τις προθέσεις του αρμόδιου υπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, την ίδια στιγμή που η Παρασκευή Χριστοφιλοπούλου έχει τη θέση του αναπληρωτή υπουργού!
Όσον αφορά το ασφαλιστικό, αναμένεται πολύ σύντομα η αναπροσαρμογή του, αφού ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης έχει προειδοποιήσει ότι οι αναλογιστικές μελέτες θα είναι «ο καθρέφτης του ασφαλιστικού συστήματος». Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται αναβολή της λήψης μέτρων, όμως είναι ξεκάθαρη η απαίτηση των δανειστών για νέες συγχωνεύσεις ταμείων που αντίστοιχα θα προκαλέσουν αλυσιδωτές μειώσεις και περικοπές σε συντάξεις.