του Μιχάλη Ψύλου
Η γενική γραμματέας του αριστερού ιταλικού συνδικάτου CGIL Σουζάνα Καμούσο δεν μασάει τα λόγια της: «Έχω την εντύπωση ότι ο Ματέο Ρέντσι έλκεται υπερβολικά από τις θέσεις και το μοντέλο της Μάργκαρετ Θάτσερ. Οι ομοιότητες ανάμεσα στο μοντέλο Ρέντσι και σε εκείνο της Θάτσερ βρίσκονται στις ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές, στην ιδέα ότι ο περιορισμός των δικαιωμάτων των εργαζοσιαλδημοκρατική, μειοψηφική τάση του Δημοκρατικού Κόμματος φαίνεται να εξεγείρεται βλέποντας να περιθωριοποιείται από την ακραία νεοφιλελεύθερη πλειοψηφική πτέρυγα του Ρέντσι. Μόνο που η «παλιά φρουρά» είναι δύσκολο να πείσει και αυτή για τις προθέσεις της τους Ιταλούς, που δεν ξεχνούν φυσικά τα αντιλαϊκά μέτρα τα οποία είχαν ληφθεί κατά το παρελθόν από τους διάφορους κεντροαριστερούς συνασπισμούς.
Τώρα όμως ο Ρέντσι ξεπερνά τα εσκαμμένα. Θέλει να καταργήσει ακόμη και το δικαίωμα στην επαναπρόσληψη με δικαστική απόφαση των εργαζομένων που απολύονται χωρίς βάσιμη αιτία. Κάτι που είχε προσπαθήσει να περάσει παλιότερα και η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι, για να ηττηθεί από την αντίδραση των εργαζομένων.
Ο Ρέντσι έχει φυσικά την πλήρη στήριξη της ιταλικής ολιγαρχίας. Ο πρόεδρος των ιταλών βιομηχάνων Τζόρτζιο Σκουίντζι λέει ότι «η πολιτική του Ρέντσι είναι σωστή. Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση». Ο ιταλός πρωθυπουργός δεν διστάζει μάλιστα να διαμηνύει σε όσους τον αμφισβητούν: «Με εμένα την έχετε άσχημα. Πήρα τόσες πολλές ψήφους και θα αλλάξω την Ιταλία μέσα σε 1.000 ημέρες». Οι εργαζόμενοι δεν πείθονται φυσικά. Τα τρία μεγαλύτερα ιταλικά συνδικάτα (CGIL, CISL και UIL) έχουν κηρύξει γενική απεργία στις 8 Νοεμβρίου εκφράζοντας την κάθετη αντίθεσή τους στο «πάγωμα» για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά των αποδοχών των 3 εκατ. δημόσιων υπαλλήλων της χώρας αλλά και για δέκατη χρονιά την απαγόρευση των προσλήψεων. Επιπλέον στις 18 Οκτωβρίου το μεγαλύτερο συνδικάτο μετάλλου (FIOM) διοργανώνει εθνική διαδήλωση στη Ρώμη για να μην περάσουν τα σχέδια Ρέντσι.
Την ίδια ώρα, με πρωτοβουλία αριστερών οργανώσεων, συνδικάτων και 16 πολύ γνωστών οικονομολόγων και νομικών συγκεντρώθηκαν τους τελευταίους τρεις μήνες μισό εκατομμύριο υπογραφές με αίτημα τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τον τερματισμό της λιτότητας. Οι οργανωτές θα καταθέσουν την επόμενη εβδομάδα τις 500.000 υπογραφές στο Ανώτατο Δικαστήριο, όπως προβλέπει το ιταλικό σύνταγμα, και η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι θα πρέπει να υπακούσει. Ήδη 54 βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος έχουν υπογράψει και ζητούν τη διοργάνωση του δημοψηφίσματος την άνοιξη. Αν το δημοψήφισμα γίνει τελικά πράξη, ο ιταλικός λαός θα κληθεί να απαντήσει σε τέσσερα ερωτήματα για την κατάργηση του ευρωπαϊκού Δημοσιονομικού Συμφώνου – αυτού του «ζουρλομανδύα», όπως τον έχει χαρακτηρίσει ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν. Αυτόν το ζουρλομανδύα ή τον λεγόμενο «χρυσό κανόνα», ο οποίος επιβλήθηκε από τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και αποτελεί την πεμπτουσία της γερμανικής πολιτικής στην Ευρώπη, θέλουν να καταργήσουν οι Ιταλοί.
Φυσικά, ο Ρέντσι θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει το δημοψήφισμα. Να μη λησμονήσουμε άλλωστε ότι κεντροαριστεροί και σοσιαλδημοκράτες ηγέτες τύπου Γ. Παπανδρέου, Ζοζέ Σόκρατες στην Πορτογαλία και Χοσέ Λουίς Θαπατέρο στην Ισπανία πρωτοστάτησαν στην υπαγωγή των χωρών τους σε καθεστώς μνημονιακής υποτέλειας