Ελένη Τριανταφυλλοπούλου
Κώστας Φουρίκος
Το πολιτικό-πολιτιστικό πείραµα της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς είναι και φέτος εδώ. ∆εν αναβλήθηκε λόγω εκλογών ούτε υποτάχτηκε στις «τρέχουσες πολιτικές ανάγκες». Οι Αναιρέσεις, το φεστιβάλ της νεολαίας Κοµµουνιστική Απελευθέρωση, χρόνια τώρα είναι το µαζικότερο ραντεβού των νέων «που δεν τρώνε τη φόλα». Οι µουσικές τους, οι συζητήσεις τους, οι ρίµες και τ’ ακόρντα τους δένουν µε την αγωνία για τη ζωή που µας αξίζει και δεν είναι ένα ευχάριστο διάλειµµα από την καθηµερινή πάλη, αλλά µια προβολή στο µέλλον µιας ζωής βασισµένης στη συνεργασία και την αλληλεγγύη, την αυταπάρνηση και τη συντροφικότητα.
Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο οι Αναιρέσεις κερδίζουν το θαυµασµό «εχθρών» και φίλων. Γιατί όσο είναι κοµµάτι από αυτό που σήµερα είµαστε άλλο τόσο δείχνουν αυτό που θέλουµε να γίνουµε. Και οι προσπάθειές µας θα ’ναι συνεχώς η δεύτερη πλευρά να ’ναι αυτή που θα βαραίνει κυρίως, µέχρι να µετουσιώσει σε πράξη τα λόγια του Μπρεχτ: «Η τέχνη δεν πρέπει να αντανακλά σαν τον καθρέφτη µα σαν φακός να µεγεθύνει».
Μέσα από ένα πλούσιο πολιτικό και πολιτιστικό πρόγραµµα εκδηλώσεων, συναυλιών, εκθέσεων και των άλλων δρώµενων, οι φετινές φεστιβαλικές εκδηλώσεις έκλεισαν στην Αθήνα και την Πάτρα δίνοντας τη σκυτάλη σε Θεσσαλονίκη και Γιάννενα. Το κάνουν έχοντας εκπληρώσει σε σηµαντικό βαθµό και αναβαθµίζοντας τον πολιτικό τους στόχο: Έχοντας δηλαδή αλληλεπιδράσει µε τις ανάγκες και τις αγωνίες της νεολαίας και τον κόσµου του αγώνα κι έχοντας προβάλει για ακόµη µία χρονιά ένα άλλο πολιτιστικό πρότυπο, µακριά και έξω από την εµπορευµατοποιηµένη διασκέδαση και την αγοραία αντιµετώπιση της τέχνης και της δηµιουργίας. Κάθε συλλογικό µας εγχείρηµα φαίνεται να ανεβάζει τον πήχη των προσδοκιών µας. Μέσα από τέτοιες επιτυχηµένες διοργανώσεις µπορούµε εξάλλου να ανιχνεύουµε από κοινού τις απαντήσεις για την επόµενη µέρα του κινήµατος και της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς αλλά και για την επαναθεµελίωση της σύγχρονης κοµµουνιστικής προοπτικής. Πιστοί στο ετήσιο ραντεβού µας θα συνεχίσουµε την προσπάθεια να προβάλουµε στο σήµερα τη νέα κοινωνία της συλλογικότητας και της αλληλεγγύης µέσα από τη διοργάνωση του κάµπινγκ των Αναιρέσεων για όγδοη συνεχή χρονιά. Πληροφορίες αναφορικά µε τη διεξαγωγή του φετινού κάµπινγκ θα αναρτηθούν σύντοµα στην ιστοσελίδα των Αναιρέσεων (www.anaireseis.gr).
Βασικό επίδικο του φεστιβάλ των Αναιρέσεων κάθε χρόνο αποτελεί η ουσιαστική συµβολή του στο άνοιγµα της πολιτικής κουβέντας στους εργαζόµενους και τη νεολαία, καθώς και στην ανάγκη αλληλοτροφοδότησης της Αριστεράς µε τα κρίσιµα ερωτήµατα της εποχής µας. Πολύ δε περισσότερο φέτος οι Αναιρέσεις άνοιξαν τις πύλες τους στην Αθήνα λίγες µόνο βδοµάδες µετά την τριπλή εκλογική µάχη εξαιρετικής σηµασίας. Μια µάχη η οποία, µε τα αποτελέσµατά της, ανέδειξε τόσο τους γενικότερους πολιτικούς και κοινωνικούς συσχετισµούς όσο και τις τάσεις της περιόδου εγείροντας αναβαθµισµένα ερωτήµατα στην επαναστατική και αντικαπιταλιστική Aριστερά αναφορικά µε τις δυνατότητες και τις δυσκολίες της επόµενης µέρας.
Στον απόηχο των πρόσφατων δηµοτικών και περιφερειακών εκλογών που αποτύπωσαν την άνοδο της επιρροής του αντικαπιταλιστικού-αριστερού ρεύµατος η εκδήλωση της πρώτης µέρας του φεστιβάλ αναµετρήθηκε µε τις νέες απαιτήσεις πολιτικής παρέµβασης στις πόλεις και στη γειτονιά, σε µια περίοδο όπου εντείνεται η επίθεση στον κόσµο της εργασίας και στους τοµείς της κοινωνικής αναπαραγωγής. Αναζητώντας λοιπόν σύγχρονους αναγκαίους δρόµους µιας αντικαπιταλιστικής – ανατρεπτικής πολιτικής σε τοπικό επίπεδο στην εκδήλωση τοποθετήθηκαν η ∆έσποινα Κουτσούµπα, περιφερειακή σύµβουλος Αττικής µε την Αντικαπιταλιστική Ανατροπή, ο Γιώργος Μητροβγένης, δηµοτικός σύµβουλος ∆άφνης-Υµηττού µε τη ΜΑΡΙ∆Α – Μαχόµενη ΑΡΙστερή ∆ύναµη Ανατροπής, ο ∆ηµήτρης Πολυχρονιάδης, δηµοτικός σύµβουλος Αµαρουσίου µε το Εκτός των Τειχών, και ο Σταύρος Τζιορτζιώτης, δηµοτικός σύµβουλος Βύρωνα µε την Αριστερή Παρέµβαση, ενώ το συντονισµό και το άνοιγµα της κουβέντας ανέλαβε ο Πάνος Πετρόπουλος, µέλος της νΚΑ και της κίνησης Μια Πόλη Ανάποδα στη Νέα Σµύρνη. Στη συζήτηση συνέβαλαν ακόµη ο σύντροφος Άγγελος Χάγιος, µεταφέροντας την εµπειρία του περιφερειακού συµβούλου Αττικής, και ο νεοεκλεγµένος δηµοτικός σύµβουλος µε το σχήµα Ρήξη και Ανατροπή στο Ηράκλειο ∆ηµήτρης Ταβουλάρης.
Με ιδιαίτερη συµµετοχή κόσµου, η πολιτική εκδήλωση της δεύτερης µέρας προσπάθησε να απαντήσει στο κρίσιµο ερώτηµα της αναγκαίας γραµµής και φυσιογνωµίας που απαιτείται σήµερα, ώστε να µπορέσει η Αριστερά να αναµετρηθεί µε τις νέες προκλήσεις. Τη συζήτηση άνοιξε η συντονίστρια Μαρία Καραµπέλη, µέλος του ΚΣ της νΚΑ και της ΠΕ του ΝΑΡ, ενώ από το πάνελ τοποθετήθηκαν ακόµη ο Αντώνης ∆ραγανίγος, µέλος της ΠΕ του ΝΑΡ και της ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ο Γιώργος Κυρίτσης, δηµοσιογράφος στην Αυγή και στο Κόκκινο, ο Βασίλης Λιόσης, συγγραφέας, µέλος του συλλόγου «Γ. Κορδάτος», καθώς και ο Βασίλης Ζούµπος, περιφερειακός σύµβουλος Στερεάς Ελλάδας µε την Αριστερή Παρέµβαση. Οι τέσσερις οµιλητές ανέδειξαν µέσα από τις διαφορετικές προσεγγίσεις τους τα µεγάλα ζητήµατα για την πολιτική απάντηση της Αριστεράς µπροστά σε µια περίοδο νέων επώδυνων µέτρων για το λαό και τη νεολαία, αναζητώντας δρόµους οργάνωσης του λαϊκού κινήµατος, αλλά και νέες δυνατότητες χάραξης ενός σχεδίου αντεπίθεσης και ανατροπής της σηµερινής βαρβαρότητας. ∆υναµικό τόνο έδωσε στην κουβέντα η παρέµβαση του καθηγητή Νίκου Γκικάκη, εκ µέρους της Συντονιστικής Επιτροπής των αγωνιζόµενων καθηγητών σε διαθεσιµότητα, αλλά και ο αγωνιστικός παλµός της ∆έσποινας Κωστοπούλου, από τις αγωνιζόµενες καθαρίστριες της κατάληψης του υπουργείου Οικονοµικών.
Με τίτλο εµπνευσµένο από έργο του Γκράµσι η κεντρική εκδήλωση της Κυριακής επιχείρησε να κατανοήσει τις σύγχρονες διεθνείς εξελίξεις, από την ακροδεξιά επέλαση στην ΕΕ ως την επιστροφή του νεοναζισµού στην Ουκρανία, ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη διαµόρφωση µίας αντικαπιταλιστικής στρατηγικής στη σηµερινή εποχή των τεράτων. Το άνοιγµα της κουβέντας και το συντονισµό ανέλαβε ο Κώστας Γούσης, µέλος του ΚΣ της νΚΑ και πολιτικός επιστήµονας, ενώ µίλησαν κατά σειρά η δηµοσιογράφος Κατερίνα Σταυρούλα, ο Πέτρος Κωσταντίνου, δηµοτικός σύµβουλος µε την Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας και συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ, καθώς και ο δηµοσιογράφος και συγγραφέας Πέτρος Παπακωσταντίνου. Ιδιαίτερα σηµαντική στιγµή αποτέλεσε η παρέµβαση µέσω διαδικτύου του ουκρανού αγωνιστή Ντµίτρι Κολέσνικ, µέλους της αριστερής, αντιφασιστικής οργάνωσης Μπόροτµπα, ο οποίος µας µετέδωσε την εµπειρία του αλλά και τα συµπεράσµατά του από τις πρόσφατες, κρίσιµες εξελίξεις της πολιτικής κατάστασης στην Ουκρανία.
Παράλληλα µε τις κεντρικές εκδηλώσεις το Σάββατο και την Κυριακή έλαβαν χώρα στη Γεωπονική και τέσσερα «πολιτικά εργαστήρια» (workshop). Πιο συγκεκριµένα, το Σάββατο, ο Ανυπότακτος Μαθητής οργάνωσε συζήτηση µε θέµα Η απαξίωση του πολιτικού συστήµατος σαν όπλο των από πάνω για την απαξίωση της πολιτικής και του αγώνα των από κάτω, ενώ η οµάδα του ∆ικτύου Ελεύθερων Φαντάρων «Σπάρτακος» διοργάνωσε θεµατική κουβέντα µε τίτλο Χρυσή Αυγή και στρατός στην εποχή του ολοκληρωτικού κοινοβουλευτισµού. Επιπρόσθετα την Κυριακή πλούσιο προβληµατισµό ανέδειξε η συζήτηση για τη συγκρότηση συλλογικών µορφών οργάνωσης στη νεολαία της εργασιακής επισφάλειας και της ηµιαπασχόλησης, ενώ ταυτόχρονα αρκετό κόσµο προσέλκυσε και η εκδήλωση µε εισηγητή τοn ∆ιονύση Ελευθεράτο αναφορικά µε την «αιµατηρή» όψη του ποδοσφαίρου και τις εξεγέρσεις στη Βραζιλία ενόψει του Μουντιάλ 2014.
Με µεγάλη µας χαρά φέτος η ερευνητική – δηµοσιογραφική οµάδα Infowar Productions συµµετείχε στο φεστιβάλ διοργανώνοντας ιδιαιτέρως µαζικές προβολές πάνω σε τρεις εξαιρετικά επίκαιρες θεµατικές: στο ζήτηµα της κρίσης χρέους, στις ιδωτικοποιήσεις αλλά και στον σύγχρονο εκφασισµό. Η 7η τέχνη δεν θα µπορούσε να λείπει από το πλούσιο πρόγραµµα των φετινών Αναιρέσεων κι έτσι κάθε βράδυ το θερινό σινεµά του φεστιβάλ έδινε βήµα σε νέους δηµιουργούς από όλη την Ελλάδα µε ταινίες µικρού και µεσαίου µήκους, βίντεο αρτ και πειραµατικά πρότζεκτ. Παράλληλα φιλοξενήσαµε την έκθεση φωτογραφίας του µαχόµενου φωτογράφου Γιάννη Καραµπάτσου µε τίτλο Ανάσα. Αξίζει τέλος να σηµειωθεί ότι την Κυριακή δύο θεατρικοί µονόλογοι προσέλκυσαν το θεατρόφιλο κοινό του φεστιβάλ. Με µεγάλη επιτυχία παρουσιάστηκαν το αντιφασιστικό έργο των Φράνκα Ράµε και Ντάριο Φο Μάµµα Τόνι από την οµάδα Πείρα(γ)µα, καθώς και ο µονόλογος Αναφορά από τη θεατρική οµάδα Roswitha.
Οι Αναιρέσεις στην Πάτρα δεν θα µπορούσε να ήταν πιο επιτυχηµένες. Πάνω από 2.000 αγωνιστές πέρασαν και τις δύο µέρες δίνοντας στο φεστιβάλ ξεχωριστή µαζικότητα και ζωντάνια.
Οι πύλες όλο το διήµερο άνοιξαν στις 6 µε δύο πολιτικές εκδηλώσεις που εξόπλισαν τους αγωνιστές οι οποίοι τις παρακολούθησαν ιδεολογικά και πολιτικά για τις δύσκολες µάχες που µαίνονται. Ο διάλογος και στις δύο εκδηλώσεις ήταν πλούσιος και δηµιουργικός. Την 1η µέρα η εκδήλωση µε θέµα Οι λαοί στη µέγγενη της ΕΕ, η αναγκαία απάντηση της Αριστεράς, µε τους Θοδωρή Βουρεκά και Κώστα Καλαµπαλίκη, προσπάθησε να απαντήσει στο περίπλοκο και δύσκολο ερώτηµα της αντικαπιταλιστικής αποδέσµευσης απο την ΕΕ και το ευρώ, πώς θα γίνει, ποιος θα το κάνει και για ποιον, καθώς και τη χαρτογράφηση της επόµενης µέρας. Την 2η µέρα έλαβε χώρα η εκδήλωση µε θέµα Είναι η ανθρώπινη φύση συµβατή µε τον κοµµουνισµό;, µε τους Αλέκο Αναγνωστάκη και Ευτύχη Μπιτσάκη. Η συγκεκριµένη εκδήλωση προσπάθησε να αναµετρηθεί µε το παραπάνω δύσκολο ερώτηµα σκιαγραφώντας ταυτόχρονα ποια είναι η φύση του ανθρώπου, απαντώντας στο ιδεολόγηµα του καπιταλισµού ότι ο άνθρωπος είναι εκ φύσεως εκµεταλλευτικό ον και θεµελιώνοντας ακόµα πιο πειστικά την καταφατική απάντηση του ερωτήµατος της εκδήλωσης.
Πέρα όµως απο τις εκδηλώσεις, το χώρο του παλαιού Αρσακείου κοσµούσαν θεµατικά περίπτερα µε µπροσούρες και κείµενα απο αγωνιστές της νΚΑ και του ΝΑΡ, µια προσπάθεια «ανοίγµατος» της πολιτικής µας γραµµής σε όλους τους αγωνιστές, προκειµένου να γίνει ένας µάχιµος διάλογος. Προβλήθηκαν επιπλέον ταινίες µικρού µήκους, ενώ υπήρχε περίπτερο του Ανυπόταχτου Μαθητή, της νέας πρωτοβουλίας Attack στην Ανεργία και στην Επισφάλεια», καθώς κι ένα πλούσιο βιβλιοπωλείο.
Στις συναυλίες το κεντρικό σύνθηµα των Αναιρέσεων επαληθεύτηκε πλήρως. Κάνουµε θόρυβο και είναι γεγονός. Όλες οι µπάντες έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, παρουσιάζοντας ένα διαφορετικό πολιτισµικό αντιπρόταγµα ενάντια στα κυρίαρχα καλούπια που µας προβάλλουν. Την 1η µέρα οι Monostyle, οι One Leg Mary, οι Mr Highway Band και οι 1000mods ξεσήκωσαν το κοινό δηµιουργώντας καταπληκτική ατµόσφαιρα, ενώ τη δεύτερη ο Απόστολος Γουγουλάκης, οι Fundracar και η Ματούλα Ζαµάνη έδωσαν εξαιρετική ενέργεια και διάθεση στον κόσµο του φεστιβάλ. ∆εν θα µπορούσε το φεστιβάλ να µην κλέισει µε ένα εξαιρετικό ρεµπέτικο γλέντι, όπου οι αγωνιστές γλέντησαν µέχρι το πρωί.
Αυτό το φεστιβάλ δεν αποτελεί το τέλος άλλης µίας σεζόν ή το χαρούµενο κλείσιµό της. Αποτελεί συνέχεια και κοµµάτι του λαϊκού κινήµατος, τρανή απόδειξη οτι η νεολαία και οι εργαζόµενοι την «ψάχνουν» αλλιώς. Κι ο γλυκός «θόρυβος» που κάνανε αντηχεί ακόµη στους δρόµους της Πάτρας.
Ε.Τ
Συναυλίες: από λαϊκά και ραπ µέχρι ροκ και πανκ
Η µουσική και οι συναυλίες αποτελούν αναµφισβήτητα κορυφαία στιγµή του φεστιβάλ των Αναιρέσεων αλλά και κάθε φεστιβάλ –όχι µόνο πολιτικού περιεχοµένου– που σέβεται τον εαυτό του. Με αυτό το δεδοµένο οι Αναιρέσεις φιλοδοξούν κάθε χρόνο να φιλοξενούν δηµιουργούς (λιγότερο ή περισσότερο γνωστούς) µε τους οποίους νιώθουν ότι µπορούν να επικοινωνήσουν όσον αφορά την έκφραση, την αισθητική, την αντίληψη και τη δηµιουργία. Οι επιλογές των Αναιρέσεων ηθεληµένα εκτείνονται σε ένα ευρύ ηχητικό φάσµα από ποπ/ροκ µέχρι πανκ και από τζαζ µέχρι ραπ ακούσµατα και κοινό παρονοµαστή την ανάδειξη ενός άλλου κόσµου, που ανησυχεί, αµφισβητεί, δεν βολεύεται και «την ψάχνει». Οι φετινές επιλογές έκαναν το φεστιβάλ για άλλη µία χρονιά συνεπές απέναντι στην άκρως επιτυχηµένη παράδοση που έχει δηµιουργήσει τα τελευταία χρόνια.
Την πρώτη µέρα, την Παρασκευή, στη µία σκηνή ανέβηκαν αρχικά οι «δικοί µας» Sound Escape ανοίγοντας µε λόου τέµπο ρυθµούς το φεστιβάλ και ζεσταίνοντας την ατµόσφαιρα για τη Ματούλα Ζαµάνη, που ακολούθησε παρέα µε τους µουσικούς της. Η ιδιαίτερα αγαπητή τα τελευταία χρόνια τραγουδίστρια ανέβασε το κέφι στα ύψη του ουρανού της Γεωπονικής µε γνωστές επιτυχίες του σύγχρονου, έντεχνου και λαϊκού ελληνικού τραγουδιού. Η βραδιά έκλεισε µε τους Άσσους του Λουί Σαλβαδόρ σε όµορφες διασκευές ρεµπέτικων τραγουδιών σε λάουντζ τζαζ και 30’s σουινγκ ρυθµούς. Στην έτερη σκηνή τα πράγµατα ήταν περισσότερο «τεταµένα». Η βραδιά άνοιξε µε τους φουριόζους, λατινοαµερικάνους Rebel Diaz από τις ΗΠΑ, που µε ρίµες, µπιτ, συνθήµατα και πολιτικές δηλώσεις για τον αντικαπιταλισµό, τον Παύλο Φύσσα και την εξουσία που «πρέπει να πάρει στα χέρια του ο λαός» σήκωσαν τη Γεωπονική. Όταν κατέβηκαν, όλα ήταν έτοιµα για την υποδοχή των Ψυχοδραµα 07. Με πλήρη σχεδόν σύνθεση που είχε να συµβεί χρόνια και συγκίνηση για τους ίδιους, που θυµήθηκαν ότι είχαν ξεκινήσει δέκα χρόνια πριν από τον ίδιο φιλόξενο χώρο της Γεωπονικής, ο άνεµος πήρε φωτιά. «Σηκώστε τα πανιά κόντρα στον καιρό / µη φοβάστε ρε, τον Ποσειδώνα έχω αδερφό» τραγούδησαν οι Ψυχοδράµα παίζοντας παλιά και νέα κοµµάτια τους για σχεδόν δύο ώρες. Σκυτάλη πήρε στο ιδανικότερο κλείσιµο που θα µπορούσε να υπάρξει µία από τις σηµαντικότερες και επιδραστικότερες µπάντες της διεθνούς σκηνής που έχουν φιλοξενήσει οι Αναιρέσεις: οι Senser από την Αγγλία. Παρά το προχωρηµένο της ώρας, οι Senser κράτησαν σε εγρήγορση και αποζηµίωσαν τους χιλιάδες επισκέπτες του φεστιβάλ που τους παρακολούθησαν. Ραπ, µεταλ, ηλεκτρονικοί ήχοι και πολιτικά ριζοσπαστικοί στίχοι από µια µπάντα που συνεχίζει να τραγουδάει πληροφορώντας µας ότι γεννήθηκε «στην εποχή του χάους». |
∆εύτερη µέρα, Σάββατο, και στην πρώτη σκηνή οι Αναιρέσεις φιλοξένησαν µε χαρά τη µουσική παράσταση Φυλάξου! των Τάσου Γκρου και Ιωάννη Πανουτσόπουλου, µε την αγαπηµένη του φεστιβάλ Φωτεινή Βελεσιώτου να ερµηνεύει καινούργια λαϊκά, πολιτικού και κοινωνικού προβληµατισµού, τραγούδια. Συνέχεια µε ∆ηµήτρη Ζερβουδάκη, ο οποίος έδωσε έπειτα από καιρό το συναυλιακό «παρών» του σε µια κατάµεστη Γεωπονική που ευχαριστήθηκε µαζί µε τον ίδιο την πολύ όµορφη βραδιά. Κλείσιµο της πρώτης σκηνής τις πρώτες πρωινές ώρες στην ιδιαίτερα επιτυχηµένη επιλογή του φεστιβάλ να φιλοξενήσει για πρώτη φορά ένα ικαριώτικο πανηγύρι µε την κοµπανία του Σκάντζακα. Στην άλλη σκηνή η ατµόσφαιρα ήταν άκρως χορευτική, νεανική και καλοκαιρινή. Παρά τη µεσηµεριανή µπόρα που παραδοσιακά ανατάραξε το πρόγραµµα της διοργάνωσης, η Γεωπονική δονήθηκε από ίντι, σερφ, τζαζ και ροκ πρωτότυπες δηµιουργίες και διασκευές σε µια συνάντηση νέων και «παλιών» ήχων. Από τα ρεµπέτικα µέχρι τις αποφετιχοποιηµένες πλέον επιτυχίες των 80’s-90’s οι Αναιρέσεις χόρεψαν µέχρι το πρωί µε αυτουργούς τους His Majesty The King of Spain και Nalyssa Green, τους Dirty Fuse, τους Mode Plagal και τους γνώριµους φίλους του φεστιβάλ- Wedding Singers.
Η τελευταία µέρα της Κυριακής ήταν όπως έπρεπε: εκρηκτική. Στην πρώτη σκηνή η βραδιά άνοιξε από τη µαθητική µπάντα Radioactive Pandas και τους γνωστούς µας Υπεραστικούς, για να κλείσει µαγευτικά από τους Χειµερινούς Κολυµβητές που µας ταξίδεψαν από την Αρτζεντίνα µέχρι το πάρκο και τη Μυροβόλο.
Στην άλλη σκηνή αυτά που συνέβησαν δεν περιγράφονται εύκολα. Σε µία από τις πιο εκρηκτικές συναυλίες που έχουν διοργανώσει οι Αναιρέσεις, η βραδιά άνοιξε από τους δικούς µας Anfo, παλιές καραβάνες του ελληνικού πανκ (Αδιέξοδο, Deus Ex Machina, Σπυριδούλα κ.ά.) να τα λένε έξω απ’ τα δόντια για τον ταξικό πόλεµο και τους hipsters και συνεχίστηκε άκρως κόκκινα και εκρηκτικά µε έναν σκα και πανκ ορυµαγδό. Οι ιταλοί Banda Bassotti και οι ισπανοί Boikot απογείωσαν τον κόσµο στη Γεωπονική µε παλιά και καινούργια κοµµάτια τους, ο οποίος αντέδρασε µε συνθήµατα, σηµαίες, καπνογόνα και «χτύπηµα» µέχρι τελικής πτώσεως. Εξαιρετικό στιγµιότυπο το «Bella Ciao» που τραγούδησαν και οι τρεις µπάντες µαζί µεταφέροντας και µήνυµα αλληλεγγύης προς τους κατοίκους του Ντονµπάς στην Ανατολική Ουκρανία, οι οποίοι δοκιµάζονται από τις επιθέσεις της κυβέρνησης του Κιέβου.
Μ’ αυτά και µ’ εκείνα οι Αναιρέσεις έζησαν ορισµένες από τις δυνατότερες συναυλιακές στιγµές της ιστορίας τους. Φυσικά µέχρι να έρθει η επόµενη φορά. Για την οποία ήδη αδηµονούµε. Ραντεβού στο κάµπινγκ και τον επόµενο Σεπτέµβρη ξανά στη Γεωπονική…
Κ.Φ