του Γιάννη Φωτίου
Προβληµατισµό και µούδιασµα προκαλεί η δέσµευση του Αλέξη Τσίπρα, σε οµιλία του στη Θράκη, ότι µια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα αναγνωρίσει τις δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας έναντι των πιστωτών της. Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι δεν θα αγνοήσει το θέµα του χρέους αφού «εµείς δεν είµαστε µπαταχτσήδες σαν τους φίλους µας τους Γερµανούς που 70 χρόνια µετά ακόµα να ξεπληρώσουν το κατοχικό δάνειο και τις επανορθώσεις». Θύελλα στον ΣΥΡΙΖΑ για τους «µπαταχτσήδες» ήταν ο χαρακτηριστικός τίτλος που επέλεξε η εφηµερίδα Τα Νέα για να σχολιάσει την είδηση µε τον βιτριολικό υπότιτλο «ο Τσίπρας τώρα λέει ότι θα ξεπληρώσουµε ολόκληρο το χρέος στους δανειστές»! Φυσικά η ερµηνεία του οµίλου Λαµπράκη επιλεκτικά αγνοεί τη συνέχεια της οµιλίας του Αλέξη Τσίπρα που αναφέρεται σε διαπραγµάτευση για ρεαλιστική και βιώσιµη λύση για το χρέος.
Ωστόσο η παραδοχή για αναγνώριση υποχρεώσεων που υπέγραψαν προηγούµενες κυβερνήσεις αποτελεί έναν ακόµα κρίκο σε µια αλυσίδα πολιτικών υποχωρήσεων και εκπτώσεων. Ας θυµίσουµε ότι ο Γιάννης Μηλιός είχε δηλώσει: «Το στόχο του Μνηµονίου να υπάρχουν ισοσκελισµένοι προϋπολογισµοί και πλεονάσµατα, τον αποδεχόµαστε». Το προπερασµένο Σάββατο ο Γιώργος Σταθάκης ξεκαθάρισε ότι πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ είναι η χώρα να παραµείνει σε κάθε περίπτωση στο ευρώ χωρίς µνηµόνιο. «Αυτή είναι η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ, αυτή είναι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Θα παραµείνουµε στο ευρώ. Τελεία. Στο Τέξας το είπε ο κ. Τσίπρας ότι θα παραµείνουµε στο ευρώ, είναι απόφαση του συνεδρίου… η πολιτική µας είναι πολύ σαφής». Επιπλέον πρόσθεσε: «Στις εκλογές του 2012 η Ν∆ προέβαλε τον ΣΥΡΙΖΑ ως το κόµµα της δραχµής. Αυτό έχει τελειώσει» – ενταφιάζοντας έτσι τις συνεδριακές αποφάσεις για «καµία θυσία για το ευρώ» ή ότι «το ευρώ δεν είναι φετίχ».
Όπως υποστήριξε στα Νέα στέλεχος της Αριστερής Πλατφόρµας, τα περί «µπαταχτσήδων» και οι διαβεβαιώσεις για την παραµονή στο ευρώ «όχι απλώς είναι εκτός συνεδριακής γραµµής αλλά ουσιαστικά υποθηκεύουν εκ των προτέρων τη δυνατότητα διαπραγµάτευσης µε την τρόικα», καθώς οι επίσηµες αποφάσεις αφενός κάνουν λόγο για διαγραφή του µεγαλύτερου µέρους του χρέους και αφετέρου δεν έχουν καµία “τελεία” σε ό,τι αφορά την παραµονή της χώρας στο ευρώ». Σε αυτό το πλαίσιο ακόµα και οι διαβεβαιώσεις για «κατάργηση του Μνηµονίου» µικρή σηµασία έχουν όταν η τροποποίηση της δανειακής σύµβασης θα συνοδεύεται σε κάθε περίπτωση από νέους όρους που µπορεί να µην ονοµάζονται «Μνηµόνιο» ωστόσο θα περιλαµβάνουν εποπτεία και νέους δηµοσιονοµικούς όρους.
Οι υποχωρήσεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν σταµατούν εδώ. Η υποψήφια Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα ∆ούρου, σε συνέντευξή της στο Αγιορείτικο Βήµα, υποστήριξε ότι στο «θέµα των σχέσεων κράτους – εκκλησίας δεν πρόκειται να προβούµε σε καµία µονοµερή ενέργεια». Εγκωµίασε το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας τονίζοντας πως «οι κοινωνικές δράσεις της Εκκλησίας συγκλίνουν µε εκείνες του ΣΥΡΙΖΑ. Υπό αυτό το πρίσµα, η σχέση εκκλησίας – κοινωνίας νοηµατοδοτείται εκ νέου, λαµβάνοντας νέες, δυναµικές µορφές». Χαρακτήρισε το µοναχισµό ως επιλογή ζωής που τη γεµίζει µε αισθήµατα δέους και συγκίνησης και µίλησε για το «µεγαλειώδες της µακραίωνης παράδοσης του Άγιου Όρους». Ακόµα σηµείωσε ότι το Άγιο Όρος πρέπει να αντιµετωπίζεται µε τη δέουσα σοβαρότητα, το σεβασµό στους θεσµούς που το διέπουν, µε πρωταρχικό στόχο τη διευκόλυνση του έργου του! Πόσο πραγµατικά ριζοσπαστική είναι µια Αριστερά που µασάει τα λόγια της για την ανάγκη κοινωνικοποίησης και απαλλοτρίωσης της εκκλησιαστικής περιουσίας και δεν τολµά καν να µιλήσει ανοιχτά για ένα στοιχειώδες αστικό αίτηµα όπως είναι η διάζευξη εκκλησίας και κράτους; Εδώ ακόµα και ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει επίσηµη θέση για την ανάγκη διαχωρισµού.
Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και το άνοιγµα στις δυνάµεις καταστολής, κάτι που φάνηκε και από τις δηλώσεις και την παρουσία τόσο της Ρένας ∆ούρου όσο και του Γαβριήλ Σακελλαρίδη στην ηµερίδα µε τίτλο Αστυνοµία – Τοπική Αυτοδιοίκηση: κοινός παρανοµαστής ο πολίτης. Η Ρένα ∆ούρου παρουσίασε ένα πλαίσιο προτάσεων (όπως η επιστροφή του «αστυνοµικού της γειτονιάς») για την πιο στενή συνεργασία µεταξύ περιφέρειας και αστυνοµίας µε «στόχο την καλυτέρευση της ποιότητας ζωής, της επιχειρηµατικότητας και της ασφάλειας των πολιτών».
Μετά τους παπάδες και τους αστυνοµικούς η υποψήφια περιφειάρχης Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ έστρεψε την προσοχή της στον επιχειρηµατικό κόσµο µιλώντας στο Ελληνικό Ινστιτούτο Επιχειρηµατικότητα και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΙΕΑ). Στην οµιλία της έµπλεξε το εγκώµιο στην υγιή επιχειρηµατικότητα και χαρακτήρισε εχθρικό απέναντι στην επιχειρηµατικότητα το σηµερινό περιβάλλον που έχουν δηµιουργήσει κυβέρνηση και τρόικα (αβέβαιο φορολογικό καθεστώς, τα άνισα φορολογικά βάρη κ.λπ.).
Ας µην µπούµε στον πειρασµό να πούµε «η Ρένα είναι οφ σάιντ», όπως στη γνωστή ελληνική κωµωδία. Οφ σάιντ είναι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ που σπεύδει να καλοπιάσει το διαιτητή, τους επόπτες γραµµών και τους παράγοντες, αντί να προετοιµάσει την οµάδα και την κερκίδα για τον αµείλικτο, τον σκληρό αγώνα που έρχεται.