του Γιώργου Δελαστίκ
Φιάσκο σαν αυτό που έπαθαν ο Σαµαράς και ο Βενιζέλος κατά την τελετή ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ την Τετάρτη σίγουρα δεν έχει ξανασυµβεί στα σχεδόν εξήντα χρόνια ύπαρξης της ιµπεριαλιστικής ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της ΕΟΚ και της ΕΕ! Από µια επτακοµµατική βουλή µε πέντε κόµµατα που δεν συµµετέχουν στην κυβέρνηση να µην πάει τελικά στη φιέστα της ΕΕ ούτε ένας –κυριολεκτικά ούτε ένας!– αρχηγός κόµµατος της αντιπολίτευσης είναι σίγουρα πρωτοφανές. Το γεγονός αποκαλύπτει τόσο την πλήρη αποµόνωση της κυβέρνησης Σαµαρά από τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάµεις που τη θεωρούν οριστικά «ξοφληµένη» όσο και την απέχθεια που αισθάνεται πλέον ο ελληνικός λαός προς την ΕΕ.
Τα δύο αυτά συµπεράσµατα προοιωνίζονται άµεσες και µακροπρόθεσµες πολιτικές εξελίξεις. Το γεγονός ότι η πανηγυρική έναρξη της εξάµηνης προεδρίας της ΕΕ από τον Σαµαρά µετατράπηκε σε µια υπέροχη τελετή… πολιτικής κηδείας της κυβέρνησης Ν∆-ΠΑΣΟΚ σηµαίνει ότι σχεδόν όλοι είναι πια πεισµένοι πως η κατάρρευσή της βρίσκεται επί θύραις και το ερώτηµα είναι αν η διακυβέρνηση Σαµαρά-Βενιζέλου θα πέσει αµέσως µετά τις ευρωεκλογές ή µόλις αποτύχει να εκλέξει νέο πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας τον Φεβρουάριο του 2015, σ’ ένα χρόνο από τώρα. Η Αριστερά και ειδικότερα η αντικαπιταλιστική πτέρυγά της, που µας ενδιαφέρει άµεσα, πρέπει να προετοιµαστεί πολιτικά για την επικείµενη κατακρήµνιση της κυβέρνησης Ν∆-ΠΑΣΟΚ από το βάθρο της εξουσίας και τις εξελίξεις που θα ακολουθήσουν. Παράλληλα, πρέπει να συνειδητοποιήσουµε ότι στις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου παρουσιάζεται για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ µια εκπληκτική ευκαιρία να σηµειώσει εξαιρετικό εκλογικό αποτέλεσµα που θα της δώσει πολιτικά φτερά. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ πρέπει να κάνει τα πάντα για να αξιοποιήσει τις άκρως ευνοϊκές συνθήκες για την απήχηση της πολιτικής της γραµµής που επικρατούν στη χώρα.
Η καταβαράθρωση της ΕΕ στις συνειδήσεις των Ελλήνων έχει προσλάβει κατακλυσµιαίες διαστάσεις και αυτή η µοναδική µέχρι τώρα ευκαιρία πρέπει να αξιοποιηθεί και εκλογικά. Μόλις το 2009, όπως αποτυπώνει σφυγµοµέτρηση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο της εταιρείας δηµοσκοπήσεων Γκάλοπ, το 60% των ερωτηθέντων Ελλήνων εξέφρασε την εµπιστοσύνη του προς την ευρωπαϊκή ηγεσία. Τέσσερα µόλις χρόνια αργότερα, το 2013, το ποσοστό των Ελλήνων που συνέχιζαν να εµπιστεύονται την ευρωπαϊκή ηγεσία είχε καταποντιστεί στο… 19% (!) το χαµηλότερο ποσοστό σε ολόκληρη την Ευρώπη. Επειδή δε οι Ελληνες δεν είναι πολιτικά ηλίθιοι, από το 2013 κιόλας, τον πρώτο δηλαδή χρόνο εφαρµογής της µνηµονιακής πολιτικής, από το 60% το ποσοστό αυτών των Ελλήνων που εµπιστεύονταν την ηγεσία της ΕΕ κατρακύλησε στο 32%! Εν πάση περιπτώσει, η ουσία είναι πως για πρώτη φορά εδώ και 33 χρόνια που η Ελλάδα είναι µέλος της ΕΟΚ και στη συνέχεια της ΕΕ η τεράστια πλειονότητα των Ελλήνων αντιπαθεί, σιχαίνεται ή µισεί το ευρώ και την ΕΕ. Ανάλογες διεργασίες, σε λιγότερο έντονους ρυθµούς παρατηρούνται σε όλες τις χώρες της ΕΕ και αυτό θα αποτυπωθεί σίγουρα στις κάλπες κατά τις ευρωεκλογές του Μαΐου. Ευτυχώς, στη χώρα µας –σε αντίθεση µε την υπόλοιπη Ευρώπη– είναι η Αριστερά µε τα διάφορα κόµµατά της που ηγείται της αντιΕΕ αµφισβήτησης. Θα ήταν κρίµα η συνεπέστερη αντιΕΕ δύναµη χωρίς ταλαντεύσεις, υπαναχωρήσεις και διφορούµενες θέσεις, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, να µην αξιοποιήσει και εκλογικά το κλίµα που έχει διαµορφωθεί στην ελληνική κοινωνία εξαιτίας του µνηµονίου, το οποίο αποκάλυψε σε ολόκληρο τον ελληνικό πληθυσµό το πραγµατικά αποκρουστικό αληθινό πρόσωπο της ΕΕ και του ευρώ.
Ανατριχιαστικά είναι τα στοιχεία που έδωσε στη δηµοσιότητα ο ίδιος ο Γ. Στουρνάρας για την κτηνωδία των οικονοµικών µέτρων των κυβερνήσεων Γιώργου Παπανδρέου και Αντώνη Σαµαρά, µε πλήρη αδιαφορία για τις κοινωνικές επιπτώσεις τους. Σε τέσσερα χρόνια, από το 2010 ως και το 2013, οι κυβερνήσεις «έγδαραν» τον ελληνικό λαό αφαιρώντας του περίπου… 60 (!) δισεκατοµµύρια ευρώ. Πήραν σχεδόν 29 δισεκατοµµύρια φόρους και 30 δισεκατοµµύρια από περικοπές µισθών του ∆ηµοσίου, συντάξεων, κοινωνικών επιδοµάτων και δαπανών που υποβάθµισαν ραγδαία την Υγεία, την Παιδεία, τον Πολιτισµό. Τα λεφτά που αφαίρεσαν δηλαδή µε τα µνηµονιακά µέτρα από τον ελληνικό λαό αυτή τη µαύρη τετραετία ισοδυναµούν σχεδόν µε το ένα τρίτο του σηµερινού ελληνικού ΑΕΠ! Το τραγικό είναι ότι ακόµη και η επιτροπή Οικονοµικών Υποθέσεων της Κοµισιόν εκτιµά σε έκθεσή της (η οποία σηµειωτέον επαινεί τα µνηµονιακά µέτρα και χρωµατίζει ρόδινα τα αποτελέσµατά τους) ότι έπειτα από 10 ολόκληρα χρόνια δεν θα έχει καλυφθεί ούτε καν η µισή απώλεια του ΑΕΠ της Ελλάδας που προκάλεσε το µνηµόνιο! Στην πραγµατικότητα, ούτε σε 20 χρόνια δεν πρόκειται να ξαναφτάσει το ΑΕΠ της Ελλάδας στο επίπεδο προ µνηµονίου, αν συνεχιστεί η ίδια πολιτική.
Ακόµη πιο δραµατικά είναι τα πράγµατα στον τοµέα της ανεργίας. Η επιτροπή της Κοµισιόν εκτιµά ότι στην καλύτερη περίπτωση, ύστερα από µια δεκαετία, µπορεί να έχουν βρει δουλειά το πολύ 350.000 άτοµα από το 1.000.000 επιπλέον ανέργους που προκάλεσε το µνηµόνιο! Ούτε το ένα τρίτο δηλαδή! Στον Καιάδα οι υπόλοιποι! Αυτή είναι η ΕΕ…