Ρεσιτάλ κυνισμού από κυβερνητικούς βουλευτές που καμαρώνουν για τις απολύσεις
του Λεωνίδα Βατικιώτη
Η βάρβαρη επίθεση της αστυνοµίας σε 15χρονους µαθητές, µε αφορµή τις συγκεντρώσεις προς τιµή του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ήταν η εµφανής όψη της κρατικής βίας της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Εντός της βουλής η ψήφιση του προϋπολογισµού, που αναµενόταν χωρίς εκπλήξεις να ολοκληρωθεί το βράδυ του Σαββάτου, οδηγούσε στο αποκορύφωµά της µιαν άλλης µορφής κρατική βία: Αυτή που οδηγεί στο θάνατο από αναθυµιάσεις ολοένα και περισσότερους άνεργους και φτωχούς, στην αυτοκτονία χιλιάδες και στην απόγνωση εκατοµµύρια άλλους.
Ο κρατικός προϋπολογισµός του 2014 είναι ένας βαθιά ταξικός προϋπολογισµός που θα οξύνει τις ταξικές αντιθέσεις. Αυξάνει τη φορολογία καταργώντας το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ και πλήθος απαλλαγών. Μειώνει τις δαπάνες για µισθοδοσία κατά 280 εκατ. ευρώ µε τον Κυριάκο Μητσοτάκη (που ποτέ δεν µας έπεισε για το πόσο αθώα ήταν τα δώρα που έλαβε από τη Ζίµενς) να καυχιέται από το κοινοβουλευτικό βήµα πως οι δηµόσιοι υπάλληλοι µειώθηκαν από 913.000 το 2009 σε 681.392 κι η µισθοδοσία από 24 δισ. σε 15,9 δισ. ευρώ. (Από πού αλλού άλλωστε θα βρεθούν τα χρήµατα για να χρηµατοδοτείται το κεφάλαιο το οποίο στη συνέχεια δωροδοκεί βουλευτές και υπουργούς, σε αναγνώριση των υπηρεσιών τους;). Επίσης οδηγεί στα τάρταρα τις κοινωνικές δαπάνες µειώνοντας σε µια διετία (2012-2014) τις χρηµατοδοτήσεις στα ασφαλιστικά ταµεία κατά 22%, στα νοσοκοµεία κατά 21% και στον ΕΟΠΥΥ κατά 24%. Το αποτέλεσµα από την περαιτέρω απίσχνανση του κοινωνικού κράτους θα είναι δραµατικά. Η ανυπαρξία κοινωνικού κράτους, επί της ουσίας και σε σύγκριση µε ό,τι συµβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη (Δυτική και Ανατολική!), φαίνεται από το µηδενικό αποτέλεσµα των κοινωνικών µεταβιβάσεων στον κίνδυνο φτώχειας στην περίπτωση της Ελλάδας. Συγκεκριµένα οι αλλαγές που συντελούνται στη λίστα των χωρών της Ευρώπης µε πληθυσµό σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισµό µετά τις κοινωνικές µεταβιβάσεις οδηγούν την Ελλάδα στη χειρότερη πανευρωπαϊκά θέση. Ενώ µε µοναδικό κριτήριο το εισόδηµα το µεγαλύτερο ποσοστό φτώχειας το συναντάµε στη Βουλγαρία (49,3%), τη Ρουµανία (41,7%), τη Λετονία (36,6%) και την Ελλάδα (34,6%), µετά την άσκηση της αναδιανεµητικής πολιτικής όλες οι χώρες βελτιώνουν τη θέση τους, µειώνεται αποτελεσµατικά δηλαδή ο αριθµός των νοικοκυριών που διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας, και στην τελευταία θέση της λίστας βρίσκεται η Ελλάδα (23,1%), µε χώρες όπως η Ρουµανία ακόµη να ακολουθούν έχοντας µικρότερο ποσοστό νοικοκυριών στη φτώχεια (22,6%). Ανύπαρκτο κι αναποτελεσµατικό ήταν ήδη το κράτος πρόνοιας, µε άλλα λόγια. Αυτή η κατάσταση θα επιδεινωθεί ραγδαία µε τον προϋπολογισµό του 2014, ο οποίος φυσικά δεν πρόκειται να εφαρµοσθεί, καθώς δεν έχουν ενσωµατωθεί οι προβλέψεις για το δηµοσιονοµικό κενό που εκτιµάει η τρόικα, ούτε τα νέα µέτρα που θα απαιτήσει το Τέταρτο Ράιχ το καλοκαίρι, ως όρο για τη νέα αναδιάρθρωση του δηµόσιου χρέους.
Προάγγελος δυσµενών αλλαγών ήταν κι η έκθεση του ΙΟΒΕ για τη φορολογία που πρότεινε την εισαγωγή γραµµικής φορολόγησης (ή ενιαίου φορολογικού συντελεστή) για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, βάσει του οποίου άνεργοι και αστοί, για λόγους απλοποίησης υποτίθεται, θα φορολογούνται µε τον ίδιο συντελεστή!
Οι αλλαγές ωστόσο που θα επέλθουν θα είναι προς το χειρότερο. Όχι δηλαδή ότι δεν θα γίνουν οι ιδιωτικοποιήσεις που προβλέπονται για το 2014, αλλά θα γίνουν πολύ περισσότερες (αυτή τουλάχιστον είναι η πρόθεση της κυβέρνησης) και µε πολύ πιο εξευτελιστικούς όρους (αυτή είναι η πρόθεση της τρόικας και της αστικής τάξης που περιµένει τις ΔΕΚΟ σαν µάννα εξ ουρανού). Όπως δηλαδή έχει συµβεί µέχρι σήµερα που ο ένας υψιπετής στόχος για τα αναµενόµενα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις διαδέχεται τον άλλον (αρχής γενοµένης από τα 50 δισ. που προέβλεπε το µεσοπρόθεσµο του 2011), έτσι και τα 3,56 δισ. ευρώ που αναφέρονται στον προϋπολογισµό ποτέ δεν θα εισρεύσουν – και πώς να συµβεί άραγε κάτι τέτοιο όταν όλες σχεδόν οι ιδιωτικοποιήσεις θυµίζουν απευθείας αναθέσεις; Φιλέτα της δηµόσιας περιουσίας ωστόσο θα ξεπουληθούν.
Αυτό θα είναι η µοναδική επιτυχία της κυβέρνησης κι ο πραγµατικός λόγος για τον οποίο η αστική τάξη κρατάει στην εξουσία τα λαµόγια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, δίνοντας όρκους πίστης στα µνηµόνια. Η χρεοκοπία κατά τ’ άλλα θα βαθαίνει µε το ύψος των ανεξόφλητων υποχρεώσεων του Δηµοσίου να έχει φτάσει τα 6,17 δισ. ευρώ, µετατρέποντας σε ανέκδοτο κάθε συζήτηση για πρωτογενές πλεόνασµα, και το δηµόσιο χρέος να αναµένεται το 2014 να φτάσει στα 326 δισ. ευρώ ή 178% του ΑΕΠ.
Αυτό κι αν είναι success story! Να οδηγηθεί η ανεργία στο 28% κι οι µισθοί στα 480 ευρώ, για να φτάσει το δηµόσιο χρέος να καταρρίπτει το ένα ρεκόρ µετά το άλλο!