Τα ιδιωτικά ΜΜΕ τελείωσαν. Οι εταιρείες και οι όµιλοι των Μέσων που κάποτε ανήκαν σε επιχειρηµατίες οι οποίοι διαπλέκονταν ή όχι µε το ελληνικό δηµόσιο πέθαναν µαζί µε το µνηµόνιο. Μέχρι τότε µπορεί να διακρίνονταν για το φιλοκυβερνητισµό τους, όµως τώρα συµβαίνει κάτι άλλο, πιο βαθύ και ουσιαστικό. Έχουν περάσει στον πλήρη έλεγχο των τραπεζών, οι οποίες και τα κρατούν στη ζωή. Ένα µέρος των χρηµάτων που έδωσε ο κόσµος, µέσω της κτηνώδους φορολογίας για τις τράπεζες, πέρασε στα ΜΜΕ, για να ενισχυθεί η αποστολή τους (η τροµοκράτηση του κόσµου), ώστε τα µέτρα να περνούν χωρίς αντιδράσεις.
Πρόκειται για φιλικά ΜΜΕ µε δηµοσιογράφους οι οποίοι στην πλειονότητά τους υποστηρίζουν το µνηµόνιο. Προηγήθηκαν στην αρχή της επέλασης των τροϊκανών τα λουκέτα -και εξαιτίας σοβαρών διοικητικών και οικονοµικών λαθών- σε Άλτερ και Ελευθεροτυπία και ακολούθησε, τρία χρόνια αργότερα, το µαύρο στην ΕΡΤ. Όπου υπήρχαν ενοχλητικές φωνές αποµακρύνθηκαν µε κάθε τρόπο, κυρίως µε απολύσεις, έτσι ώστε τα µίντια που έχουν ταχθεί στο πλευρό της τρόικας να έχουν ενιαία γραµµή σε τέτοιο σηµείο ώστε και η Πράβντα θα τρόµαζε.
Τώρα, κι ενώ η τρόικα συζητάει µε την κυβέρνηση και τις τράπεζες πώς θα αρπάξουν τα σπίτια του κόσµου µε τους πλειστηριασµούς των κόκκινων δανείων -που εξελίχθηκαν σε τέτοια στην τελευταία τριετία του µνηµονίου- ετοιµάζουν το «κούρεµα» των δανείων στις εταιρείες των διαπλεκοµένων επιχειρηµατιών στα ΜΜΕ. Ούτως ή άλλως η ενίσχυση δεν κρύβεται. Το 2009 το Μέγκα πήρε δάνειο 50 εκατ. ευρώ, στο οποίο δεν µπορούσε να αντεπεξέλθει, και µετά το 2012 πήρε ένα ακόµη, ύψους 98 εκατ. ευρώ, αναπροσαρµόζοντας τον υφιστάµενο δανεισµό.
Τα «δώρα» είναι µόνο για όσους έχουν υποταχθεί. Για όλους τους υπόλοιπους υπάρχει ο δρόµος της σύγκρουσης. Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να εξεταστεί και το πρόστιµο των 10.000 ευρώ στον Ρίαλ FM, σε συνέχεια άλλων που έχουν προηγηθεί. Ο Ρίαλ FM φιλοξενεί πολλές και ετερόκλητες απόψεις δηµοσιογράφων, απόψεων που ξεκινούν από την άκρα Αριστερά, βρίσκονται στο εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ ή υπερβαίνουν την κοµµουνιστική Αριστερά.
Ο σταθµός αυτός άφησε πίσω τον Σκάι µε τις «καµπάνιες αλληλεγγύης» και είναι πρώτος σε ακροαµατικότητα, διαµορφώνοντας µέρος της κοινής γνώµης. Κάτι τέτοιο δεν συγχωρείται από τους εκπρόσωπους της τρόικας, κι αφού το καλοκαίρι δεν πέρασε το σχέδιο υπονόµευσης µε τη µετακίνηση του Γ. Τράγκα στο Σκάι το κράτος επανήλθε µε τη µέθοδο που γνωρίζει. Επικεντρώνοντας στον Ρίαλ στέλνει πολλαπλό µήνυµα «συµµόρφωσης» και στο εσωτερικό του, αλλά και σε όλους τους υπόλοιπους που θα ήθελαν να δηµιουργήσουν ανάλογο πρόγραµµα µε αντιµνηµονιακή ατζέντα.