Γέμισε ασφυκτικά η Γεωπονική από χιλιάδες νέους και νέες
του Γιάννη Φωτίου
Mικρός αποδείχτηκε ο –μέχρι σήμερα επαρκέστατος– χώρος της Γεωπονικής για να χωρέσει όλους αυτούς που ήθελαν να παρακολουθήσουν το φετινό φεστιβάλ των Αναιρέσεων. Ο κόσμος την Παρασκευή ήταν τόσο πολύς που αρκετά θα μπορούσαν να είχαν πάει στραβά, αν δεν υπήρχε από πίσω η εξαιρετική διοργάνωση, δουλειά και προετοιμασία από εκατοντάδες εθελοντές της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση και του ΝΑΡ. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι ήταν όλα τέλεια και ότι δεν παρουσιάστηκαν μικροπροβλήματα, αλλά και σε αυτές τις περιπτώσεις η ανταπόκριση των διοργανωτών ήταν άμεση .
Γύρω στις 11 το βράδυ, πλησιάζοντας στο αποκορύφωμα της βραδιάς, οι ουρές ήταν πυκνές στην είσοδο και τα τυπωμένα εισιτήρια έφταναν και δεν έφταναν. Πολλά παιδιά που ήθελαν να δουν τις συναυλίες πηδούσαν ακόμα και από τα κάγκελα της Γεωπονικής. Η συζήτηση για το εργατικό κίνημα, που ξεκίνησε με μια ενημέρωση από τον Σεΐτ Αλντογάν για τις εξελίξεις στην Τουρκία, ολοκληρωνόταν, έχοντας συγκεντρώσει μεγάλο ενδιαφέρον από νέους εργαζόμενους, φοιτητές και ανέργους. Ο χώρος της εκδήλωσης ήταν από νωρίς γεμάτος.
Το φεστιβάλ των Αναιρέσεων φέτος ήταν ιδιαίτερα ανανεωμένο και δυναμικό, με πολύχρωμα αυτοσχέδια περίπτερα, παιδική γωνιά, βιβλιοπωλείο, εργαστήρια, την έκθεση «Η είδηση υπό διωγμό» από την Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας, πρωτοποριακό σινεμά και θέατρο, νέους ποιητές.
Τα Μωρά στη Φωτιά του Στέλιου Σαλβαδόρ απέδειξαν για ακόμα μια φορά την αξία τους, μπροστά σε ένα πολύ ενθουσιώδες κοινό, που γνώριζε τα περισσότερα τραγούδια τους και όχι μόνο αυτά από το θρυλικό πρώτο άλμπουμ τους. Το μεγάλο όνομα της βραδιάς στην Αθήνα δεν ήταν άλλο από το ιστορικό ριζοσπαστικό μετά-πανκ συγκρότημα Gang of Four, ένα εξαιρετικά influential συγκρότημα που επηρεάσε δεκάδες κορυφαία σύγχρονα μουσικά σχήματα. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που τόσοι καλλιτέχνες, από τους Nirvana μέχρι τους δικούς μας Τρύπες έχουν παραδεχτεί ότι τους χρωστάνε πολλά. Το σύνθημα της συμμορίας των Τεσσάρων «Εμείς δεν γράφουμε για πολιτική! Είμαστε μέρος της πολιτικής» δεν είναι μόνο κούφια λόγια, κάτι που το απέδειξαν και πάνω στη σκηνή στους χιλιάδες φίλους τους, χωρίς να χρειαστεί να επεκταθούμε στις λεπτομέρειες. Αναιρέσεις φυσικά δεν είναι μόνο στην Αθήνα, καθώς οι πολιτιστικές – πολιτικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν μαζικά από την Πάτρα ενώ παράλληλα με την Αθήνα συνεχίζονται σε Θεσσαλονίκη, Βόλο και Λάρισα.
Σήμερα (Κυριακή 8/6) ολοκληρώνεται το φεστιβάλ και στη Γεωπονική με μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για τη σημασία του κομμουνισμού στους έσχατους καιρούς της κρίσης . Θα μιλήσουν ο Βασίλης Μηνακάκης, ο Αριστείδης Μπαλτάς και ο Γιώργος Ρούσης. Ακόμα στις 8.30 μ.μ. μη χάσετε την εξαιρετική θεατρική παράσταση Ντοκουμέντο με την Κάτια Γέρου και την Ελεάνα Γεωργούλη. Εκτός από την «εναλλακτική» σκηνή, μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συνάντηση δύο σπουδαίων και πολύ αγαπημένων τραγουδοποιών διαφορετικών γενεών, του Φοίβου Δεληβοριά και του Λουκιανού Κελαηδόνη.
Σήμερα ολοκληρώνεται και το φεστιβάλ Αναιρέσεις της Θεσσαλονίκης που φέτος αναβαθμίστηκε και μεταφέρθηκε στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά στη Σταυρούπολη. Μια εξέλιξη που έγινε αισθητή από το φετινό πολιτιστικό και πολιτικό του πρόγραμμα. Δυστυχώς, ο καιρός δεν ήταν σύμμαχος την Παρασκευή, πρώτη μέρα των εκδηλώσεων στη συμπρωτεύουσα, καθώς η βροχή προκάλεσε αρκετά προβλήματα. Το πρόγραμμα ωστόσο ήταν τόσο καλό που αποζημίωσε τους επισκέπτες. Το εξαιρετικό αφιέρωμα στον Μπρέχτ από τον Θάνο Μικρούτσικο και την Ρίτα Αντωνοπούλου έγινε κανονικά παρά την καθυστέρηση, όπως και οι υπόλοιπες συναυλίες, ενώ το ρεμπέτικο γλέντι συνεχίστηκε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.
Η αίσθηση ήταν ότι το φεστιβάλ με σύνθημα «να γίνουμε η γενιά της επανάστασης» συγκέντρωσε ένα πλήθος που περιφέρεται ανάμεσα στις πιο ριζοσπαστικές καλλιτεχνικές και πολιτιστικές προτιμήσεις, αλλά κερδίζεται όλο και περισσότερο από το νέο πολιτικό χώρο της αντικαπιταλιστικής και αντισυμβατικής Αριστεράς.
Αυτό το κοινό που πρόθυμα ανταποκρίνεται στα καλέσματα και άλλων φεστιβάλ, είναι ο κόσμος της νεολαίας όπως διαμορφώθηκε μετά τον Δεκέμβρη του 2008, μετά το Σύνταγμα. Νέοι και νέες μορφωμένοι, ενημερωμένοι, δραστήριοι στο διαδίκτυο. Παιδιά της ίδιας κοινωνικής τάξης και του ίδιου πολιτισμού με τα παιδιά που πρωτοστατούν στον ξεσηκωμό στην Τουρκία. Μεσοστρώματα που βιώνουν την καθημερινότητα με έναν πρωτότυπο συνδυασμό συλλογικής και ατομικής κουλτούρας. Ένας κοινωνικός κόσμος που διαμορφώνεται κυρίως μέσα από τη συμμετοχή σε γεγονότα και λιγότερο από τη συμμετοχή σε συλλογικότητες.
Οι φετινές Αναιρέσεις περισσότερο από άλλες χρονιές αποδεικνύουν ότι η νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση μπορεί και επικοινωνεί προνομιακά με αυτό το ριζοσπαστισμό που αναζητά πολιτική, διψώντας κυρίως για ζωή. Το αντιφασιστικό, το αντισυμβατικό, το εναλλακτικό στοιχείο είναι κυρίαρχο.