Νέα επίθεση εναντίον της Αργεντινής επιχειρούν τα κερδοσκοπικά ταμεία με τη βοήθεια Αμερικανών δικαστών. Ο νέος κύκλος αντιπαράθεσης ξεκίνησε όταν εφετείο στο Μανχάταν απέρριψε αίτημα της Αργεντινής να επανεξεταστεί προηγούμενη απόφαση με την οποία αξιώνεται η καταβολή 1,3 δισ. δολαρίων. Παρόλ’ αυτά, το Μπουένος Άιρες αρνήθηκε για άλλη μια φορά να υποκύψει και αντιπρότεινε ένα σχέδιο που είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα ικανοποιήσει τα «όρνεα των αγορών».
Η νέα επίθεση εναντίον της Αργεντινής έχει τις ρίζες της σε μια απόφαση του Αμερικανού δικαστή Τόμας Γκρίζα, ο οποίος άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για όλους τους σπεκουλαδόρους του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Ο Γκρίζα είχε αρνηθεί, ουσιαστικά, την ισχύ της παύσης πληρωμών που είχε επιβάλει η Αργεντινή σε όσους ομολογιούχους δεν είχαν αποδεχθεί τις δυο προηγούμενες ανταλλαγές ομολόγων. Πρόκειται για ομολογιακό χρέος με βάση το αμερικανικό δίκαιο, που είχε αγοραστεί σε εξευτελιστικές τιμές την περίοδο της κρίσης προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για κερδοσκοπικούς σκοπούς.
Προφανώς, η κυβέρνηση της Κίρχνερ δεν κατέθεσε τα όπλα στους δανειστές της και την Παρασκευή παρουσίασε νέα πρόταση, όπως όριζε η απόφαση του δικαστηρίου. «Δεν θα σας κατηγορήσουμε εάν δεν καταλάβατε τι ακριβώς προτείνει η Αργεντινή», σημείωνε το βράδυ της Παρασκευής το Ρόιτερς, εξηγώντας όμως ότι ουσιαστικά η χώρα προσφέρει στους κερδοσκόπους την ίδια συμφωνία που είχαν αποδεχθεί και όλοι οι άλλοι κάτοχοι ομολόγων. Δεν ενέδωσε με άλλα λόγια η Αργεντινή.
Ουσιαστικά, η Αργεντινή προτίθεται να πληρώσει όσους δεν είχαν συμμετάσχει στην ανταλλαγή ομολόγων είτε με τις ιδιαίτερα χαμηλές τιμές του 2002, δηλαδή με λιγότερο από 30 σεντς ανά δολάριο ή με ομόλογα, τους όρους των οποίων θα καθορίσει η χώρα. Τα συγκεκριμένα ομόλογα, με ημερομηνία πληρωμής το 2038, θα έχουν κλιμακούμενο επιτόκιο και θα συνοδεύονται από παράγωγα, τα οποία όμως θα πληρώνονται μόνο όταν η αύξηση του ΑΕΠ ξεπερνά το 3%. Πρακτικά, η πρόταση θα έχει ως αποτέλεσμα οι «δανειστές» να λάβουν το 70% του κεφαλαίου τους ύστερα από δυο με τρεις δεκαετίες.
Η Αργεντινή είχε καταθέσει παρεμφερή πρόταση και το 2010 αλλά είχε απορριφθεί από τους κερδοσκόπους. Εμμένοντας στην πρότασή της, η Κίρχνερ στέλνει το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να υποκύψει στις πιέσεις για πλήρη αποπληρωμή με τους όρους των δανειστών. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δικηγόροι που διαπραγματεύονται για λογαριασμό της Αργεντινής τονίζουν σε ανακοίνωσή τους ότι οποιαδήποτε πληρωμή θα εξαρτάται από την οικονομική δυνατότητα της χώρας και όχι από τους όρους που θέλουν να επιβάλουν οι δανειστές. Ακολουθώντας σταθερά αυτή την πολιτική από το 2002, η χώρα κατάφερε να μειώσει το δημόσιο χρέος από το 166% σε μόλις 46%. Ύστερα από την αρχική αθέτηση πληρωμών και τη διακοπή της σύνδεσης του πέσο με το δολάριο –το οποίο δημιουργούσε συνθήκες μιας μίνι ευρωζώνης– η Αργεντινή γνώρισε ορισμένους από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στον πλανήτη για σχεδόν μια δεκαετία.
Καθώς γράφονται αυτές οι γραμμές, τα κερδοσκοπικά ταμεία δεν είχαν τοποθετηθεί απέναντι στη νέα πρόταση της Αργεντινής. Παρόλ’ αυτά, αν το αμερικανικό δικαστήριο αποδεχθεί τη νέα πρόταση, οι κερδοσκόποι θα είναι πρακτικά ανίκανοι να την αμφσβητήσουν. Αν όμως το δικαστήριο την αρνηθεί, όπως είναι το πιθανότερο, οι διαπραγματεύσεις επιστρέφουν στο σημείο μηδέν και το ενδεχόμενο μιας τεχνικής στάσης πληρωμών επανέρχεται στο προσκήνιο.
Πάντως, ακόμη και αναλυτές στις ΗΠΑ αναγνώριζαν ότι η απόφαση του δικαστηρίου ανοίγει ένα πολύ επικύνδυνο μονοπάτι για τα κερδοσκοπικά ιδρύματα τα οποία το τελευταίο διάστημα κλιμακώνουν τις επιθέσεις τους εναντίον κυβερνήσεων σε όλο τον κόσμο.