Η τρίτη συνεχόμενη εκλογή του στην προεδρία του Ισημερινού αποδείχτηκε μια εύκολη υπόθεση για τον Ραφαέλ Κορέα. Στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στις 17 Φεβρουαρίου στη χώρα, ο 49χρονος οικονομολόγος που κατέκτησε για πρώτη φορά την προεδρία το 2007 και επανεξελέγη το 2009 μετά από συνταγματική αναθεώρηση, ήταν ο νικητής και αυτής της εκλογικής αναμέτρησης και μάλιστα από τον πρώτο γύρο, καταγράφοντας ποσοστό 56,7% και διαφορά μεγαλύτερη των 30 μονάδων από τον βασικό αντίπαλό του, Γκιγιέρμο Λάσσο. Ο Λάσσο, πρώην τραπεζικός και επικεφαλής του δεξιού σχηματισμού «Δημιουργώντας Ευκαιρίες», συγκέντρωσε το 23,3% των ψηφοφόρων και αποδέχτηκε το εκλογικό αποτέλεσμα αναγνωρίζοντας τον θρίαμβο του Κορέα. Ο τρίτος υποψήφιος στην εκλογική διαδικασία, Λούτσιο Γκουτιέρες, έλαβε 6,6% και οι υπόλοιποι τέσσερις κάτω του 5%.
της Κατερίνας Σταυρούλα
«Αυτή η νίκη είναι δική σας, κανείς δεν μπορεί να σταματήσει αυτή την επανάσταση», δήλωσε μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων ο Ραφαέλ Κορέα. «Ανήκει στις οικογένειές μας, στους φίλους μας, τους γείτονές μας, σε όλο το λαό. Είμαστε στην υπηρεσία σας. Όλα για σας, έναν λαό που είναι αξιοπρεπής γιατί είναι ελεύθερος. Οι αποικιοκρατικές δυνάμεις δεν κάνουν πια κουμάντο». Και πρόσθεσε: «Η νίκη αυτή δεν είναι μόνο για το Εκουαδόρ αλλά για ολόκληρη τη Λατινική Αμερική», αφιερώνοντάς τη στον Ούγκο Τσάβες στον οποίο ευχήθηκε να επανέλθει σύντομα στα καθήκοντά του.
Από την άνοδό του Ραφαέλ Κορέα στην εξουσία το 2007 και μετά την τολμηρή οικονομική πολιτική του, το ποσοστό της φτώχειας στον Ισημερινό έπεσε κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες στο 32,4%, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, η εκπαίδευση και η περίθαλψη έγιναν προσβάσιμα αγαθά, ενώ σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, τα τελευταία τέσσερα χρόνια δημιουργήθηκαν 95.000 νέες θέσεις εργασίας. Ταυτόχρονα, ο Κορέα έχει ήδη προχωρήσει σε ένα πρόγραμμα εθνικοποίησης του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, ενώ σχεδιάζεται ήδη η εθνικοποίηση της βιομηχανίας της μπανάνας. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της προηγούμενης θητείας του προχώρησε στο κλείσιμο της αμερικανικής στρατιωτικής βάσης Μάντα και στη χορήγηση ασύλου στον ιδρυτή των Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ, παρά τις σαφείς αντιδράσεις Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας, ενώ πρόστιμο 19 εκατομμυρίων επιβλήθηκε στην Σεβρόν για τη μόλυνση της ζούγκλας του Αμαζονίου. Η προεκλογική εκστρατεία του μάλιστα σημαδεύτηκε από την αποκάλυψη που έκανε ο ίδιος, με στοιχεία του χιλιανού δημοσιογράφου Πατρίτσιο Μέρι Μπελ, πως σχεδιάζεται από τη CIA αποσταθεροποίηση της χώρας και δολοφονία του.
Παρόλ’ αυτά και απέναντι σε έναν τόσο λαοφιλή πρόεδρο, αυτές είναι οι πρώτες εκλογές που την εμφάνισή του στο πολιτικό σκηνικό, καταράφοντας ποσοστό 3,2%, έκανε το Πολυεθνικό Συντονιστικό Όργανο για την Ενότητα της Αριστεράς, ένας συνασπισμός 12 οργανώσεων της Αριστεράς και των αυτόχθονων που με επικεφαλής τον Αλμπέρτο Ακόστα άσκησε κριτική στον Κορέα, θεωρώντας πως μετακινείται διαρκώς προς τα δεξιά. Γεννημένο μέσα από τη διαδικασία της «επανάστασης των πολιτών», που έφερε και τον Κορέα στην εξουσία, το συντονιστικό σχηματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2012 μέσα από την κινητοποίηση «Πορεία για τη ζωή, το νερό και την αξιοπρέπεια των λαών». Η κριτική του Ακόστα προς τον Κορέα επικεντρώνεται κυρίως στις συχνές παραβιάσεις του Συντάγματος το οποίο ψηφίστηκε από τον λαό του Ισημερινού το 2008. Ταυτόχρονα, επισημαίνει τον συγκεντρωτισμό, τον αυταρχισμό αλλά και την καταστολή που χρησιμοποιείται, θέτοντας το δικαίωμα της κοινωνικής διαμαρτυρίας ουσιαστικά εκτός νόμου, όπως και το γεγονός ότι εκατοντάδες άνθρωποι είναι κρατούμενοι χωρίς νομική αιτιολόγηση. Κριτική ασκεί επίσης και στο γεγονός ότι δεν έχει προχωρήσει σε ουσιαστική φορολογική και αγροτική μεταρρύθμιση. Ο ίδιος ο Ακόστα, που υπήρξε ιδρυτικό μέλος του κυβερνώντος κόμματος και μάλιστα διατέλεσε υπουργός της κυβέρνησης Κορέα, δήλωνε μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων: «Δεν αναγνωρίζω αυτόν τον Κορέα. Είναι ένα τελείως διαφορετικό πρόσωπο. Δεν μοιάζει με τον άνθρωπο που κάποτε ήταν φίλος μου. Ελέγχει τα πάντα. Είναι κάτι σαν Βασιλιάς Ήλιος του 21ου αιώνα».