Αλληλεγγύη και ανυποχώρητος αγώνας έφεραν τη νίκη
Ο Κ. Βάρναλης που διατέλεσε και σχολάρχης στην Κερατέα γράφει: «Το μάθημα που δώσαμε για πάντα θα φωτίζει, μελίσσι ο λαός και θα χυμά σ’ όποιον τον ερεθίζει»!
128 μέρες συνεχόμενης αντίστασης απέδειξαν ότι μπορούμε ν’ ανατρέψουμε το σύστημα και τα σχέδια μεγαλοκαρχαριών που λυμαίνονται τις ζωές μας . Το κράτος σπατάλησε 7 εκατομμύρια ευρώ σε ΜΑΤ, πλαστικές σφαίρες, χημικά, ελικόπτερα, «αύρες», αλλά ηττήθηκε!
της Ελευθερίας Ψυχογιού
Σήμερα, 37 πολίτες κατηγορούνται με κακουργηματικές πράξεις εκτός τριών για τους οποίους αποσύρθηκαν οι κατηγορίες. Απαιτείται το ίδιο να συμβεί για κάθε διωκόμενο αγωνιστή. Σ’ αυτή τη νικηφόρα μάχη υπάρχουν εκκρεμότητες με δίκες, διώξεις όπως αυτές των εργαζόμενων που αντέδρασαν απέναντι στον Φούχτελ, στους Γερμανούς. Μια άλλη βιομηχανία καταστολής, εκτός από τα ΜΑΤ είναι και η δικαστική τρομοκρατία όσων αγωνίζονται είτε ως εργαζόμενοι, είτε ως κάτοικοι περιοχών. Σ’ όλους αυτούς οφείλουμε τη μεγαλύτερη δυνατή συμπαράσταση.
Ένα παιδί δεν πρόλαβε να γεννηθεί, για να θυμάται. Θυμούνται όμως χιλιάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας. Οι κάτοικοι της Κερατέας εξακολουθούν να επιμένουν ενωμένοι. Λένε «όχι» στο κράτος της βίας, των ΜΑΤ, των εταιρειών και εργολάβων. Συνεχίζουν να συναποφασίζουν στο Άπαρτο Κάστρο, να νοιάζονται. Εδώ και δύο χρόνια στέλνουν μηνύματα αλληλεγγύης στους απεργούς του Άλτερ, στους χαλυβουργούς. Οι νέοι του ΕΠΑΛ Λαυρεωτικής πριν δύο χρόνια, στα μπλόκα πριν ένα μήνα ένωσαν τις φωνές τους με μαθητές όλης της Ανατολικής Αττικής, με γονείς, δασκάλους, έξω από το υπουργείο Οικονομικών απαιτώντας «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία». Πρόσφατα, κάτοικοι της Λαυρεωτικής βρέθηκαν στη ΝΕΤ δείχνοντας την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους της Πρωινής Ενημέρωσης. Σήμερα συμπαρίστανται στον αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής τονίζοντας στο ψήφισμα συμπαράστασης ότι «ο αγώνας της Χαλκιδικής έχει σήμερα ανάλογα χαρακτηριστικά με το νικηφόρο αγώνα της Κερατέας. Αποκαλύπτονται αποφάσεις και πολιτικές για τα ορυχεία της Χαλκιδικής που σε περίοδο οικονομικής κρίσης, αποδεικνύουν γιατί υπάρχει αυτή η κρίση και γιατί, σε αυτόν τον τόπο η χώρα μας ξεπουλάει τον πλούτο της».
Η Κερατέα επαγρυπνεί σε μια Ελλάδα που από χώρα έγινε το αποχωρητήριο της Ευρώπης κι οι άνθρωποι σκουπίδια προς εκμετάλλευση στη χωματερή ενός συστήματος που απαξιώνει τον άνθρωπο!
Εύστοχα ο περιφερειακός σύμβουλος Αττικής Άγγελος Χάγιος σε εκδήλωση στην Κερατέα με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων από την εισβολή εργολάβων – πραιτοριανών, μεταξύ άλλων είπε: «Αποτελεί το πρόδρομο φαινόμενο ενωτικό, μαζικό και νικηφόρο των μεγάλων εξεγέρσεων που έρχονται το επόμενο διάστημα στη χώρα μας, διότι αυτός είναι ο μόνος δρόμος να επιβιώσουμε με αξιοπρέπεια και να ξεπεράσουμε αυτή την κοινωνική καταστροφή η όποια οδηγείται σε ανθρωπιστική καταστροφή, μέρος της οποίας είναι και η διαχείριση των απορριμμάτων. Εμείς έχουμε καταγγείλει ως παράταξη στο Περιφερικό Συμβούλιο ότι συντελείται ένα πραξικόπημα, διότι κατά τον ίδιο τρόπο που καταργούν το Υπουργικό Συμβούλιο και αποφασίζουν με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, έτσι και ενώ εκκρεμεί η αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού της διαχείρισης απορριμμάτων και δίνονται αλλεπάλληλες παρατάσεις στην παράδοση των σχετικών πορισμάτων και μελετών, η διυπουργική επιτροπή αποφασίζει για τη δημοπράτηση των εργοστασίων που προβλέπει ο περιφερικός σχεδιασμός, εντάσσοντάς τα στην λογική της σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Επιδιώκουν μία ρεβάνς αλλά και να περάσουν αυτή την επιχειρηματική και πολιτική επιλογή».
Η αίσθηση του Α. Χάγιου είναι ότι «το νέο στρατηγικό σχέδιο του περιφερειάρχη για την Αττική που περιλαμβάνει και την Κερατέα, στην ουσία είναι η μετατροπή της Αττικής σε μια ειδική οικονομική ζώνη, μέρος της οποίας είναι και οι χαβούζες και επιχειρηματικά συμφέροντα».
Στο σημείο αυτό είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι περιφερειάρχες με επικεφαλής τον Σγουρό πήγαν πρόσφατα στη Γερμανία, ζήτησαν από Ράιχενμπαχ και Φούχτελ τη συνεργασία τους σε ζητήματα επενδύσεων στην Αττική με καθεστώς ειδικής οικονομικής ζώνης, δηλαδή χωρίς εργατικό δίκαιο, χωρίς διοικητικό έλεγχο. Κατόπιν αυτού, όποιος κάνει διαπραγμάτευση με ΣΔΙΤ σ’ αυτό το πλαίσιο δεν έχει απέναντί του μόνο τον Σγουρό αλλά και τεράστια επιχειρηματικά συμφέροντα καθώς και την ΕΕ.
Επιπροσθέτως, η εγκατάσταση επιτροπείας σε περιφέρειες και δήμους που προωθεί η κυβέρνηση απαιτώντας απολύσεις εργαζομένων και παραχώρηση της διαχείρισης των απορριμμάτων σε ιδιότητες, κάνει σαφές ότι το ζήτημα των λαϊκών κινητοποιήσεων απαιτείται να θέτει ξεκάθαρα το ερώτημα: Πώς θα γίνει όλη η Ελλάδα Κερατέα!
Έτσι, η Κερατέα που κέρδισε την πιο ουσιαστική και θριαμβευτική μάχη ενάντια στο σύστημα και στους ανθρωποφάγους του, δείχνει τον δρόμο για πώς θα κερδίσει και τον πόλεμο μαζί μ’ όλο τον ελληνικό λαό. Το θέμα δεν είναι μόνο αν θα τολμήσει ο Σγουρός κι η κυβέρνηση να εφαρμόσουν τον περιφερειακό σχεδιασμό στην Κερατέα, εξυπηρετώντας γνωστά οικονομικά συμφέροντα, αλλά αν όλοι εμείς –όπως οι Κερατιώτες– ανανεώσουμε το «ραντεβού στα γουναράδικα», που έλεγε κι ο Άρης.