Στο πλευρό του Ισραήλ που ετοιμάζεται πυρετωδώς για χερσαία επίθεση στη μαρτυρική Γάζα τάχθηκαν ΗΠΑ, Γερμανία, Καναδάς και άλλες χώρες. Στόχος του εβραϊκού κράτους είναι η εισβολή, που εκδηλώνεται λίγες μέρες πριν την επίσκεψη στη Γάζα του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, να αποτρέψει τη δηπλωματική αναβάθμιση των Παλαιστινίων.
Μετά από λίγες μόνο μέρες επιθέσεων του στρατού του κράτους του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας για άλλη μια φορά οι Παλαιστίνιοι μετράνε τους νεκρούς τους. Περισσότεροι από 30 έχουν χάσει τη ζωή τους τις τελευταίες μέρες, ανάμεσά τους μάλιστα 8 παιδιά, ενώ ο αριθμός των τραυματιών ξεπερνά τους 300. Την ίδια στιγμή 3 Ισραηλινοί έχουν χάσει τη ζωή τους από παλαιστινιακούς πυραύλους που εκτοξεύονται ως απάντηση. Εκατοντάδες αεροπορικές επιδρομές πραγματοποιούν κατασκοπευτικά και βομβαρδιστικά της ισραηλινής αεροπορίας καθημερινά, δεκάδες χτυπήματα σε περιοχές της Γάζας καταγράφονται και ανακοινώνονται από το γραφείο τύπου των Ισραηλινών Μονάδων Άμυνας ενώ ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Εχούντ Μπάρακ, ζήτησε ήδη από τον πρωθυπουργό την άδεια να επιστρατεύσει 75.000 έφεδρους προετοιμάζοντας το έδαφος για ενδεχόμενη χερσαία εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας. Μόνο την Παρασκευή με επίσημες δηλώσεις η Ισραηλινή Αεροπορία χτύπησε 238 στόχους στην πυκνοκατοικημένη Γάζα μετατρέποντας τη ζωή χιλιάδων σε μαρτύριο.
Η νέα πολεμική επιχείρηση του κράτους δολοφόνου, που για άλλη μια φορά χρησιμοποιεί ως αιτιολογία πυραυλικές επιθέσεις εναντίον του από ισλαμικές οργανώσεις της Γάζας, ονομάστηκε επιχείρηση “Πυλώνες ‘Αμυνας” και ξεκίνησε, εν μέσω της προεκλογικής περιόδου που διανύει το Ισραήλ, με αεροπορικό χτύπημα που προκάλεσε τον θάνατο του στρατιωτικου διοικητή της Χαμάς, Αχμέντ Αλ Τζαμπάρι. Άνθρωπος με θέση κλειδί, ο Τζαμπάρι με τη διαμεσολάβηση της Αιγύπτου έπαιρνε μέρος στις κατά καιρούς συνομιλίες του Ισραήλ με τη Χαμάς για μια σειρά ζητήματα. Ήταν μάλιστα αυτός που θεωρήθηκε υπεύθυνος για την απαγωγή του Ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ και αυτός που πραγματοποίησε τις διαπραγματεύσεις και την ανταλλαγή του με 1027 Παλαιστίνιους κρατούμενους το 2011.
Αν όμως σταθούμε στη χρονική σειρά των γεγονότων η δικαιολογία των διαρκών επιθέσεων που δέχεται το Ισραήλ, χωρίς να μετρά απώλειες ανθρώπινων ζωών, δεν επαρκεί. Ο κύκλος αίματος άνοιξε άλλωστε κι αυτή τη φορά με τη δολοφονία ενός εικοσάχρονου Παλαιστινίου κοντά στα σύνορα της Γάζας με το Ισραήλ, στις 5 Νοεμβρίου. Ακολούθησε στις 8 Νοεμβρίου η δολοφονία ενός δεκατριάχρονου παιδιού που έπαιζε ποδόσφαιρο μπροστά στο σπίτι του μετά από εισβολή των Ισραηλινών στο έδαφος της Γάζας με τανκς και ελικόπτερα. Ο τραυματισμός τεσσάρων Ισραηλινών στρατιωτών στις 10 Νοεμβρίου προστέθηκε στη αλυσίδα της βίας και η απάντηση του Ισραήλ υπήρξε άμεση. Έτσι κλιμακώθηκε μια σειρά γεγονότων που πριν η κυβέρνηση Νετανιάχουν μετατρέψει σε επίσημες ανακοινώσεις βομβαρδισμών στις 14 Νοέμβρη, είχαν ήδη οδηγήσει στον θάνατο άλλων πέντε αμάχων Παλαιστινίων, ανάμεσά τους και 3 παιδιά, και σε δεκάδες τραυματισμούς.
Η στιγμή που το Ισραήλ επιλέγει να κλιμακώσει τις επιθέσεις του στη Γάζα και που συμπέφτει για άλλη μια φορά με την εξέλιξη της προεκλογικής περιόδου, φέρνει μαζί της τις ζοφερές μνήμες της επιχείρησης “Συμπαγές Μολύβι” κατά την οποία τουλάχιστον 1.440 Παλαιστίνιοι και 13 Ισραηλινοί έχασαν τη ζωή τους το 2008. Την περίοδο εκείνη πρωθυπουργός της χώρας ήταν ο Εχούντ Μπάρακ, σημερινός υπουργός Άμυνας, και η αιτιολογία που δώθηκε πανομοιότυπη. Το προεκλογικό σκηνικό που έχει διαμορφωθεί κι αυτή τη φορά θα μπορούσε να αποτελεί επαρκή δικαιολογία για την επίδειξη πυγμής εκ μέρους του Νετανιάχου. Η ατζέντα των εσωτερικών κοινωνικών θεμάτων που προωθεί η επικεφαλής των Εργατικών Σέλι Γιασίμοβιτς, η προσπάθεια του Εχούντ Μπάρακ με νέο κόμμα να μπει στο κοινοβούλιο αλλά και η επιστροφή του Εχούντ Ολμέρτ στην πολιτική σκηνή, επισκιάζονται τώρα από μια επίθεση που θα αναγκάσει όλους τους πολιτικούς σχηματισμούς να συνταχθούν με την πολιτική Νετανιάχου. Η συμμαχία του Ισραηλινού πρωθυπουργού με τον ακροδεξιό Λίμπερμαν ενισχύεται με την επαναφορά του θέματος της ασφάλειας των κατοίκων του Ισραήλ στο επίκεντρο.
Επιπλέον βέβαια οι κινήσεις του Ισραήλ φανερώνουν τη διαρκή προσπάθεια να παραμείνει ο κυρίαρχος στην ευρύτερη περιοχή, όπου οι ισορροπίες μεταβάλλονται. Μία μέρα πριν την έναρξη των βομβαρδισμών αποκαλύφθηκε εσωτερικό έγγραφο του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας σύμφωνα με το οποίο το Ισραήλ στόχευε στην ανατροπή του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχνούντ Αμπάς, σε περίπτωση που οι Παλαιστίνιοι προχωρήσουν στις διαδικασίες αναγνώρισης του Παλαιστινιακού Κράτους από τον ΟΗΕ. Αξίζει να σημειωθεί πως επικεφαλής του υπουργείου είναι ο Άβινγκτορ Λίμπερμαν, ακροδεξιός συνοδοιπόρος του Νετανιάχου.
Οι κινήσεις της Παλαιστινιακής αρχής αν συνδυαστούν με το γεγονός ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα γίνεται πολύ πιο ενεργός ο ρόλος της νέας κυβέρνησης της Αιγύπτου ενώ τη Γάζα έχει ήδη επισκεφτεί ο εμίρης του Κατάρ και είχε δηλώσει πως σκόπευε να επισκεφτεί και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δημιουργούν μια κινητικότητα που φέρνει το Ισραήλ αντιμέτωπο με νέα δεδομένα.
Με την επιλογή της επίθεσης στη Γάζα το Ισραήλ επιχειρεί να επαναφέρει στο προσκήνιο και να ενισχύσει τη δική του θέση, επαναπροσδιορίζοντας και τους διεθνείς του συμμάχους. Αναμενόμενα άμεση ήταν η στήριξή του από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σε τηλεφωνική επικοινωνία του Νετανιάχου με τον Μπαράκ Ομπάμα την Παρασκευή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε τη “στήριξη της χώρας του στο δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπίζεται τον εαυτό του και εξέφρασε τη θλίψη του για τις απώλειες ζωών Ισραηλινών και Παλαιστινίων πολιτών”. Ο Νετανιάχου απ’ την πλευρά του δεν παρέλειψε να αναφέρει την ευγνωμοσύνη του για την επένδυση των ΗΠΑ στην δημιουργία της ισραηλινής αντιπυραυλικής ασπίδας “Σιδερένιος Θόλος”. Αντίστοιχη στάση στήριξης κράτησαν η Γερμανία και ο Καναδάς επιρρίπτοντας ευθύνες για την κλιμάκωση της βίας στη Χαμάς ενώ η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία εξέφρασαν επιπλέον την ανησυχία τους για την κατάσταση.
Με τη Χαμάς να απαντά εξαπολύοντας πυραύλους που για πρώτη φορά έφτασαν τα περίχωρα του Τελ Αβίβ και της Ιερουσαλήμ, την Αίγυπτο να επιτυγχάνει εκεχειρία για τις λίγες μόνο ώρες που ο πρωθυπουργός της επισκέφθηκει τη Γάζα την Παρσκευή και το Ισραήλ να απαντά με χτύπημα στο αρχηγείο της Χαμάς η κλιμάκωση φαίνεται ως το μόνο ενδεχόμενο. Η Παλαιστίνη, ακόμα υπό κατοχή και σε διαρκή θρήνο,ετοιμάζεται για άλλη μία εισβολή .