Κάθε φορά που προσβάλλεται το θρησκευτικό μας συναίσθημα και η ιστορική μνήμη, θα παρεμβαίνουμε δυναμικά!». «Όχι στην παρακμή και στον εκφυλισμό! Ναι στην ευπρέπεια, στην ηθική, στο κράτος και στην οικογένεια!». Η πρώτη φράση είναι από την προχθεσινή δήλωση του βουλευτή, Ηλία Κασιδιάρη μπροστά στο Χυτήριο. Η δεύτερη είναι από την ομιλία του Γκέμπελς, στις 10 ΜαÀου 1933, στο Βερολίνο μπροστά στο αφιονισμένο πλήθος που έκαιγε «αντιγερμανικά» βιβλία σε μια τεράστια πυρά.
Πρωτοφανή είναι τα όσα έγιναν την Πέμπτη στην Αθήνα, όταν βουλευτές και οπαδοί της Χρυσής Αυγής, μαζί με μέλη παραθρησκευτικών οργανώσεων, πολιόρκησαν επί ώρες το θέατρο Χυτήριο στο Γκάζι, κάτω από τα απαθή έως ενθαρρυντικά βλέμματα των αστυνομικών και ματαίωσαν την πρεμιέρα της παράστασης Corpus Christi. Εμετικό ήταν το υβρεολόγιο του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Παναγιώταρου, που καταγράφτηκε σε βίντεο, ενώ ένας άλλος χρυσαυγίτης βουλευτής, ο Χρ. Παππάς, «απελευθέρωσε» έναν παρεκτραπέντα ομοϊδεάτη ενώ τον οδηγούσαν στην κλούβα. Ύστερα από τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας (καταδικαστικές δηλώσεις πολιτικών κομμάτων και Συλλόγου Ελλήνων Ηθοποιών) και τον κίνδυνο νέας ξεφτίλας στο εξωτερικό (μετά το δημοσίευμα της Γκάρντιαν για βασανιστήρια στη ΓΑΔΑ), η κυβέρνηση αναγκάστηκε να δείξει το «θεατρόφιλο» πρόσωπό της. Τελικά, η πρεμιέρα δόθηκε το επόμενο βράδυ, χάρη στην «περιφρούρηση» των ΜΑΤ που έκαναν και χρήση χημικών κατά των «θεατρομάχων».
Η υπόθεση του Χυτηρίου υπερβαίνει τα όρια της βίαιης λογοκρισίας. Δείχνει ότι η Χρυσή Αυγή δεν περιορίζεται στην τοξική εθνικιστική, αντιμεταναστευτική ρητορική και εγκληματική πρακτική, αλλά επεκτείνει το πεδίο της και στην προστασία της ορθοδοξίας (όπως ήδη έχει επεκταθεί και στο πεδίο της προστασίας της εργοδοσίας). Πάντα υπήρχαν υπόγειοι δεσμοί ανάμεσα στις παραθρησκευτικές οργανώσεις και την παραδοσιακή Δεξιά, όμως για πρώτη φορά έχουμε την ανοιχτή σύμπραξη φονταμενταλιστών χριστιανών και ενός κοινοβουλευτικού κόμματος.
«Εκεί που καίνε βιβλία, τελικά θα καίνε και ανθρώπους», έγραφε προφητικά το 1820-21 ο Γερμανός ποιητής Χάινριχ Χάινε. Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι όπου πολιορκούνται τα θέατρα, πολιορκείται και η δημοκρατία.