Log in

Registration

Ξεσηκωμός αγροτοκτηνοτρόφων και αλιέων

Posted: January 24, 2016 / in: Πολιτικη / Comments Off on Ξεσηκωμός αγροτοκτηνοτρόφων και αλιέων

του Βαγγέλη Νάνου

Οι προτάσεις που έχουν καταθέσει η συγκυβέρνηση, η ΕΕ, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ για τη φορολόγηση και το ασφαλιστικό των αγροτοκτηνοτρόφων και αλιέων έχουν προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων. Η επίθεση αποτελεί έναν κρίκο στην αλυσίδα προώθησης της καπιταλιστικής ανασυγκρότησης στην ύπαιθρο, με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λιγότερα χέρια μεγαλοαγροτών και νέων επιχειρηματιών, με την πλήρη υποταγή των αγροτοκτηνοτρόφων στις επιχειρήσεις του αγροτοδιατροφικού τομέα (συμβολαιακή γεωργία, κ.ά.), την εξαφάνιση των εργατο-αγροτών, τη συμπίεση και το ξεκλήρισμα των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων.

Οι αγροτικές κινητοποιήσεις έχουν ξεκινήσει εδώ και δύο μήνες. Μετά το πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκαν συλλαλητήρια, συσκέψεις και συνελεύσεις τοπικά και πανελλαδικά. Η οργή και αγανάκτηση εκφράστηκε στην Κομοτηνή με τον αποκλεισμό του κτιρίου στο οποίο βρίσκονταν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου. Μετά από τις πανελλαδικές διαδικασίες συγκροτήθηκαν και συγκροτούνται μαζικά μπλόκα σε όλη τη χώρα από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη και τη Νάξο! Ο κόσμος της αγροτιάς έχει συνειδητοποιήσει ότι με τη φοροεπιδρομή και την αντιασφαλιστική επίθεση οδηγείται στο παραπέρα ξεκλήρισμα. Καταλαβαίνει ότι εκτός από την καταστροφή ενός μέρους της παραγωγής, με τα μέτρα αναπροσαρμόζεται ριζικά η υπόλοιπη παραγωγή, ενισχύοντας συγκεκριμένα κυκλώματα με προνομιακές σχέσεις με τις πολυεθνικές με κριτήριο τις ανάγκες ανάπτυξης μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, βασική κατεύθυνση της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (2014-2002) της ΕΕ. Αυτή η πολιτική αποτελεί και την φιλοσοφία του Κ. Μητσοτάκη. Αυτή η κατάσταση δεν εμφανίστηκε ξαφνικά με το ξέσπασμα της κρίσης! Είναι η κατάληξη μιας πορείας από τότε που η Ελλάδα μπήκε στην ΕΟΚ και οι αποφάσεις για τη γεωργία συνδιαμορφώνονται από τις ελληνικές κυβερνήσεις στις Βρυξέλες.

Το χτύπημα της αγροτικής παραγωγής συνεχίστηκε με την ίδρυση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Εμπορίου (ΠΟΕ) και σε αυτή κινούνται και πρόσφατες νέες παγκόσμιες συμφωνίες στα πλαίσια της TTIP. Οι δυνάμεις που ηγεμονεύουν στις κινητοποιήσεις είναι η πανελλαδική πρωτοβουλία αγροτοκτηνοτρόφων και αλιέων και η πανελλαδική πρωτοβουλία των μπλόκων στην οποία ηγεμονεύει η ΠΑΣΥ του ΚΚΕ στην οποία συμμετέχει και άλλος κόσμος ειδικά εκεί που η ΠΑΣΥ έχει συγκροτημένες ομοσπονδίες αγροτικών συλλόγων ανά νομό, με σαφές, πιο αντιΕΕ περιεχόμενο. Αξίζει πάντως να τονιστεί ότι η παρουσία νεολαίων αγροτών είναι εντυπωσιακή σε πολλά μπλόκα. Στις δύο πρωτοβουλίες η ηγεμονία καθορίζεται κυρίως με οργανωτικούς όρους και από συμμαχίες που διαμορφώνονται σε τοπικό επίπεδο αλλά και τις σχέσεις εμπιστοσύνης με τους συνδικαλιστές που μπαίνουν μπροστά στις κινητοποιήσεις.

Κομβικό σημείο των κινητοποιήσεων είναι η 4η Φλεβάρη, ημέρα της πανεργατικής κινητοποίησης που έχουν κηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Την ημέρα αυτή, το κοινό μέτωπο φτωχομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων, εργαζομένων, ανέργων, νεολαίας και αυτοαπασχολούμενων πρέπει να βουλιάξει τη χώρα συμπαρασύροντας την κυβέρνηση και όλο το μνημονιακό μπλοκ. Με τις εργατικές και λαϊκές ανάγκες μπροστά, κόντρα στην απόπειρα του κεφαλαίου και της κυβέρνησης να στρέψει τα διάφορα μεσαία και αυτοαπασχολούμενα στρώματα σε λογικές κοινωνικού αυτοματισμού και εμφυλίου. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ υποστηρίζει με όλες τις δυνάμεις της, τους αγώνες, τους στόχους πάλης και τα δίκαια αιτήματα των φτωχομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων.

Παλεύει μαζί τους για:
Άμεση κατάργηση της φοροληστείας, του ΕΝΦΙΑ και όλων των χαρατσιών. Φορολόγηση (με βάση το καθαρό εισόδημα και τα κέρδη) των μεγαλοαγροτών και των αγροτικών επιχειρήσεων που παίρνουν το 80% των επιδοτήσεων της ΕΕ.
Ουσιαστικές αυξήσεις στις αγροτικές συντάξεις και μείωση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 χρόνια και στα 58 για τις αγρότισσες.
Όχι στο «Μητρώο Αγροτών» και στους Συνεταιρισμούς – Επιχειρήσεις μεγαλοαγροτών.
Προστασία του εισοδήματος των φτωχομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων με κατώτερες εγγυημένες τιμές στα προϊόντα τους, ουσιαστική μείωση του κόστους παραγωγής, έργα υποδομής, δωρεάν επιστημονική επιμόρφωση.
Πλήρη – δημόσια ασφάλιση της παραγωγής τους, άμεση αποζημίωση πληγέντων από καταστροφές.
Ισοτιμία δικαιωμάτων των εργαζομένων της υπαίθρου, ανεξαρτήτως χρώματος, έθνους και θρησκείας.
Άμεση απαλλοτρίωση – χωρίς αποζημίωση όλης της μεγάλης αγροτικής και εκκλησιαστικής ιδιοκτησίας, παραχώρησή της για συνεταιριστική παραγωγή.
Όχι στα μεταλλαγμένα προϊόντα, σπόρους, οργανισμούς και στα «μαϊμού οικολογικά» αγροτικά προϊόντα.

Η πανελλαδική επιτροπή αγροτοδιατροφικού τομέα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλεί σε πραγματικά «μπλόκα αγώνα», σε παλλαϊκό ξεσηκωμό και τους φτωχομεσαίους αγρότες σε κοινό μέτωπο με τους εργαζόμενους, τους ανέργους και την νεολαία για την ανατροπή της ΚΑΠ της ΕΕ.
Για τη διαγραφή του χρέους, την εθνικοποίηση – κρατικοποίηση, χωρίς αποζημίωση, των τραπεζών και των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας του αγροτοδιατροφικού τομέα. Για την έξοδο από το Ευρώ και την ΕΕ και την ισοτιμία στις διεθνείς σχέσεις. Για τη δημιουργία δημοκρατικών πρωτοβάθμιων παραγωγικών συνεταιρισμών με ουσιαστική κρατική ενίσχυση.

© Some rights reserved 2019 - ΠΡΙΝ Παλιά μορφή και προηγούμενα άρθρα