του Στέφανου Πράσσου
Η παράδοση της στρατηγικής υποδομής των ηλεκτρικών δικτύων υψηλής τάσης (ΑΔΜΗΕ) στο ιδιωτικό κεφάλαιο θα πραγματοποιηθεί σε δύο βήματα, σύμφωνα με το σχέδιο κυβέρνησης και ΕΕ-ΔΝΤ. Καταρχήν αποσπάται ο ΑΔΜΗΕ από την ΔΕΗ και περνά τυπικά στο δημόσιο (51%), αλλά με μάνατζερ κοινής αποδοχής με τον στρατηγικό ιδιώτη επενδυτή (20%). Στη συνέχεια οι ιδιώτες θα πάρουν τον πλήρη έλεγχο.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα το πλαίσιο της συμφωνίας της Κυβέρνησης με τους «θεσμούς», σε ότι αφορά την πώληση του ΑΔΜΗΕ, που είναι στα προαπαιτούμενα του τρίτου μνημονίου. Η κυβέρνηση δεν συμπεριέλαβε τελικά το θέμα του ΑΔΜΗΕ στο πολυνομοσχέδιο που ψήφισε την Τρίτη, θέλοντας να προετοιμαστεί καλύτερα. Ο ΑΔΜΗΕ περιλαμβάνει τα Δίκτυα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας Υψηλής Τάσης μήκους 11.000 χιλιομέτρων, που καλύπτουν όλη τη χώρα και η πραγματική περιουσιακή του αξία ανέρχεται στα 8 δισ. ευρώ, έχει κέρδη προ φόρων 200 εκ. ευρώ ετησίως ενώ η χρηματιστηριακή του αξία σήμερα δεν υπερβαίνει το 1,2 δισ ευρώ. Διασπάστηκε το 2012 από τη ΔΕΗ στη γνωστή τριχοτόμηση και έγινε θυγατρική της ΔΕΗ (η δεύτερη είναι ο ΔΕΔΗΕ που περιλαμβάνει τα δίκτυα Χαμηλής Τάσης). Η «λεπτομέρεια» αυτής της τριχοτόμησης είναι ότι την πρότεινε, ως «λαγός», η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ μέσα από έκτακτο συνέδριο από το 2010 ακόμα, πριν καν αποφασίσει η ΔΕΗ ούτε η ίδια η κυβέρνηση, και υπερψηφίστηκε από την ΠΑΣΚΕ, τη μισή ΔΑΚΕ και ολόκληρη τη ΣΑΔ (παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ). «Επιδοτήθηκε» μάλιστα η ΓΕΝΟΠ οικονομικά από τη ΔΕΗ για τα «λειτουργικά έξοδα» αυτής της διαδικασίας. Η νέα συμφωνία προβλέπει την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ και τη μεταφορά της στο κράτος, το οποίο θα έχει την πλειοψηφία με το 51% των μετοχών, το 29% θα πουληθεί μέσω χρηματιστηρίου και το υπόλοιπο 20% θα δοθεί σε στρατηγικό επενδυτή. Το κράτος θα έχει την πλειοψηφία στο ΔΣ της νέας Εταιρείας, αλλά ο διευθύνων σύμβουλος (που στην ουσία θα κάνει το κουμάντο) θα διορίζεται «κοινή συναινέσει» με τον στρατηγικό επενδυτή και τους μετόχους.
Η νέα συμφωνία παρουσιάζεται από τη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ως σωτήρια γιατί παραμένει η πλειοψηφία του ΑΔΜΗΕ στο δημόσιο και ταυτόχρονα «ανοίγει την αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας» και προστατεύει τον «ανταγωνισμό». Η πραγματικότητα όμως είναι εντελώς διαφορετική γιατί πρώτα απ΄όλα διαμελίζεται και χάνει η ΔΕΗ τα δίκτυα μεταφοράς του προϊόντος της, με απρόβλεπτες οικονομικές συνέπειες. Παύει να είναι μια καθετοποιημένη επιχείρηση, με τεράστιες συνέπειες στην παραγωγική διαδικασία. Στην ουσία η απόσχιση του ΑΔΜΗΕ είναι η χαριστική βολή στη ΔΕΗ. Γι αυτό άλλωστε η θέση του ΣΥΡΙΖΑ πριν μνημονιοποιηθεί για τα καλά ήταν, «ΔΕΗ ενιαία, καθετοποιημένη, 100% στο δημόσιο». Η διάσπαση και διάλυση της ΔΕΗ που δίνει την ηλεκτρική ενέργεια στα χέρια των κερδοσκόπων αρπακτικών, μας φέρνει πλέον πολύ κοντά στο φαινόμενο της Καλιφόρνιας με ορατά τα αλλεπάλληλα μπλακ άουτ διαρκείας Μπαίνει στρατηγικός επενδυτής, Διεθνής Διαχειριστής Δικτύων (TSO), που με βεβαιότητα είναι η Γαλλική EdF (δώρο του Αλέξη στον Ολάντ), αφού είναι η μόνη που διαθέτει το απαραίτητο Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό. Ο στρατηγικός επενδυτής θα ελέγχει τον διευθύνοντα σύμβουλο και θα είναι κατά πάσα πιθανότητα ο επόμενος ιδιοκτήτης του ΑΔΜΗΕ, με ένα επιπλέον πακέτο μετοχών, στα πρότυπα των ΕΛΠΕ ή του ΟΤΕ. Σε ότι αφορά τις νεοφιλελεύθερες φανφάρες του Σκουρλέτη για την «ενδυνάμωση του ανταγωνισμού στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και την ελεύθερη πρόσβαση των ιδιωτών στα δίκτυα», πρόκειται για παραμύθι γιατί ο ΑΔΜΗΕ είναι φυσικό μονοπώλιο, δεν υπάρχει σε καμία χώρα δεύτερο δίκτυο και το θέμα είναι ποιος θα το ελέγχει και τίνος συμφέροντα θα εξυπηρετεί.
Μέχρι σήμερα δεν υπήρξε καμία διαμαρτυρία ιδιώτη παραγωγού για προβλήματα που έχουν να κάνουν με την πρόσβασή τους στα δίκτυα, αντίθετα υπήρξε πιστοποίηση από την ΕΕ για την ανεξαρτησία της λειτουργίας του. Οι εργαζόμενοι στον ΑΔΜΗΕ αλλά και συνολικά στον όμιλο της ΔΕΗ δεν έχουν να περιμένουν και πολλά, σε ότι αφορά την οργάνωση του αγώνα, ειδικά από τη σημερινή ηγεσία της ΓΕΝΟΠ και τα μεγάλα εργοδοτικά συνδικάτα (Σπάρτακος, ΕΤΕ κλπ) πέρα από κάποιες δικαστικές προσφυγές που υποσχέθηκαν. Το βάρος θα πέσει πάλι στους ίδιους τους εργαζόμενους μέσα από τις Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα που λειτούργησαν με αρκετή μεγάλη επιτυχία στον προηγούμενο αγώνα ενάντια στην πώληση του ΑΔΜΗΕ και θα πλαισιωθούν από τα ελάχιστα ταξικά συνδικάτα, τις αριστερές και αγωνιστικές παρατάξεις. Η γραμμή και τα αιτήματα παραμένουν τα ίδια: Για μια ενιαία, καθετοποιημένη 100% Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού κάτω από εργατικό και κοινωνικό έλεγχο, στην κατεύθυνση της πλήρους κοινωνικοποίησης, με αποκλειστικότητα στην εξόρυξη, στην παραγωγή, στη μεταφορά και στη διανομή του ηλεκτρικού ρεύματος. Εθνικοποίηση του συνόλου της ηλεκτρικής ενέργειας, κανένας ιδιώτης στην παραγωγή και εκμετάλλευση του κοινωνικού αγαθού της ηλεκτρικής ενέργειας. Κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα, ΔΕΗ για το λαό και όχι για τα κέρδη των βιομηχάνων
Διαβάστε ακόμα στο αφιέρωμα του Πριν για τα νέα προαπαιτούμενα:
Στο σφυρί τα μισά κόκκινα δάνεια του Λεωνίδα Βατικιώτη
Βαπτίζοντας το κρέας ψάρι του Γιάννη Ελαφρού
Αυξάνονται οι μισθοί που μειώνονται της Γιώτας Ιωαννίδου