Log in

Registration

Το φιλέτο στα «σαγόνια» του Ομίλου Λάτση

Posted: November 25, 2014 / in: Κοινωνια / Comments Off on Το φιλέτο στα «σαγόνια» του Ομίλου Λάτση

του Κυριάκου Νασόπουλου

Ελληνικό – Υπογράφτηκε η σύμβαση παραχώρησης του Ελληνικού στη Λάμντα Ντιβέλοπμεντ ΑΕ

Στην ανακοίνωση της πώλησης του 100% των μετοχών της εταιρείας Ελληνικό ΑΕ στην εταιρεία Λάμντα Ντιβέλοπμεντ ΑΕ προχώρησε αιφνιδιαστικά την Παρασκευή 13/11 το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), παραδίδοντας και επίσημα την έκταση του πρώην αεροδρομίου στον Όμιλο Λάτση. Πιο συγκεκριμένα, η εκμετάλλευση των περίπου 6.200 στρεμμάτων του παλαιού αεροδρομίου αλλά και της παραλιακής ζώνης του Αγίου Κοσμά περνούν στα χέρια της Λάμντα Ντιβέλοπμεντ ΑΕ για τα επόμενα 99 χρόνια.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι όροι σύμβασης της πώλησης προβλέπουν πώς η εταιρεία του Ομίλου Λάτση θα καταβάλει 915 εκατ. ευρώ συν 1,2 δισ. ευρώ για την υλοποίηση των απαραιτήτων έργων υποδομής, ενώ από την πλευρά του το ΤΑΙΠΕΔ δεσμεύεται να εξασφαλίσει όλες τις απαραίτητες άδειες ώστε σε δύο χρόνια από σήμερα να ξεκινήσουν οι εργασίες.

Είχε προηγηθεί, στις 7/11, η απόφαση του ΣΤ΄ Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου με την οποία έγινε δεκτή η αίτηση του ΤΑΙΠΕΔ για ανάκληση της απόφασης του Ζ΄ τμήματος (10/9), όπου είχε επισημάνει σειρά παραβιάσεων της νομιμότητας στη σύμβαση μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και Ομίλου Λάτση. Για την ακρίβεια είχε κρίνει ότι παραβιάζονται οι αρχές της διαφάνειας, της ίσης μεταχείρισης και του ανταγωνισμού. Η ανακοίνωση της υπογραφής της πώλησης του Ελληνικού έρχεται παρατύπως, προτού ακολουθηθεί η απαιτούμενη από το νόμο διαδικασία που προβλέπει τον έλεγχο της σχετικής σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Τη λογική της προσπάθειας μπλοκαρίσματος του ξεπουλήματος του φιλέτου στο Ελληνικό και τον Άγιο Κοσμά μέσω κατά βάση της νομικής οδού θέτει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό κάνοντας λόγο για κοινή προσπάθεια κυβέρνηση-ΤΑΙΠΕΔ και Ομίλου Λάτση να δημιουργηθεί τετελεσμένο. Μάλιστα, προβάλλει και πρόσφατη μελέτη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), σύμφωνα με την οποία η έκταση πουλήθηκε στη Λάμντα Ντιβέλοπμεντ ΑΕ υποτιμημένη 222%.

«Επιδιώκουν τη δημιουργία τετελεσμένων, τη στιγμή που με την παρέμβαση της Περιφέρειας Αττικής δημιουργήθηκαν νέα δεδομένα για το μπλοκάρισμα του ξεπουλήματος του Ελληνικού. Πιστεύουμε ότι το πελώριο αυτό σκάνδαλο θα έπρεπε να έχει ήδη προκαλέσει την παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και των αρμόδιων δικαστικών αρχών (…) Καλούμε όλους τους πολίτες σε κινητοποίηση για την αποτροπή της κυβερνητικής και δικαστικής αυθαιρεσίας» τονίζεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα.
Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και το εξώδικο που κατέθεσαν προς τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, καλώντας τη να μην υπογράψει τη σύμβαση παραχώρησης του Ελληνικού, 15 πολίτες της περιοχής, μεταξύ των οποίων και ο πρώην δήμαρχος Χρήστος Κορτζίδης, προαναγγέλλοντας την κατάθεση αναίρεσης σε ανώτερο σώμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Παράλληλα, με αναφορά της προς την προϊσταμένη Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Παναγιώτα Φάκου η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σοφία Σακοράφα ζήτησε να δοθεί εντολή για τη διερεύνηση της ύπαρξης τυχόν ποινικών ευθυνών για παράνομες πράξεις ή παραλείψεις που αφορούν την εκποίηση του Ελληνικού από το ΤΑΙΠΕΔ.

Σε άμεσες κινητοποιήσεις των κατοίκων της περιοχής καλεί η Συνέλευση Δράσεων για το Ελληνικό, προτάσσοντας την ανάγκη δημιουργίας ενός μαζικού λαϊκού μετώπου ενάντια στην εκποίηση των εκτάσεων σε Ελληνικό και Άγ. Κοσμά. Ενός κινήματος που θα διεκδικεί με τους αγώνες του να σταματήσει κάθε οικοπεδοποίηση και επιχειρηματική δραστηριότητα σε βάρος της ζωής και της ελευθερίας των πολιτών στην περιοχή, να δημιουργηθεί ένα πάρκο υψηλού πρασίνου με ταυτόχρονη ελεύθερη πρόσβαση στο χώρο και στην παραλία, ενώ παράλληλα θα βάζει και το ζήτημα της προάσπισης όλων των κοινωνικών υπηρεσιών.

Ήδη έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή 30/11, στις 12 το μεσημέρι, τοπική πορεία με σημείο συνάντησης το σταθμό του μετρό της Αργυρούπολης. Επιπλέον, για το Σάββατο 13/12, στις 12 το μεσημέρι πάλι, διοργανώνεται μεγάλη κινητοποίηση από το σταθμό του μετρό στην Αργυρούπολη προς το χώρο του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό.
«Η εκποίηση του πρώην αεροδρομίου μπαίνει στην τελική ευθεία (…) Δεδομένων των τελευταίων εξελίξεων λοιπόν, η στιγμή που θα δούμε τις μπουλντόζες στην περιοχή μας έτοιμες να υλοποιήσουν τα αναπτυξιακά τους έργα δεν είναι μακριά. Είναι έτοιμοι για μπίζνες κι εμείς πρέπει να είμαστε έτοιμοι για αντίσταση. Η έκταση του Ελληνικού ανήκει σε όλους μας. Αντί να παράγει κέρδη σε επιχειρηματίες μπορούμε να τη συνδιαμορφώσουμε σε μια έκταση πρασίνου που θα ικανοποιεί ανάγκες της κοινωνίας. Απέναντι στις ιδέες τους περί ανάπτυξης πρέπει να σταθεί η θέληση μας για ζωή και ελευθερία» τονίζεται στο κάλεσμα της Συνέλευσης.

© Some rights reserved 2018 - ΠΡΙΝ Παλιά μορφή και προηγούμενα άρθρα