X

Μέρες χούντας στις σχολές

του Γιώργου Σταχούλη

Εκρηκτικό είναι το κλίμα στα πανεπιστήμια και τα σχολεία της χώρας. Οι μαθητές και οι φοιτητές αντιδρούν με αγωνιστικές κινητοποιήσεις στις εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις. Από τη μια, οι μαθητές αγωνίζονται για την κατάργηση του αντιεκπαιδευτικού νόμου για το νέο λύκειο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Από τη άλλη, οι φοιτητές μάχονται για να παραμείνει το πανεπιστήμιο δημόσιο και να μην καταργηθεί το πανεπιστημιακό άσυλο. Η αγωνιστική συνεύρεση αυτών των δύο στο δρόμο, στα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια, δυναμιτίζει το πολιτικό σκηνικό, καθώς οι νέοι μαθητές και φοιτητές δεν μπορούν και δεν θέλουν να περιμένουν τις κοινοβουλευτικές εξελίξεις

Οι μαθητές συνεχίζουν να καλούν σε γενικές συνελεύσεις και κινητοποιήσεις μέχρι την ανατροπή του νόμου για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Η ανυπότακτη μαθήτρια Ιωάννα κατήγγειλε σε πολιτική εκπομπή προκαλώντας εντύπωση σε όλη την Ελλάδα ότι ζούμε μέρες χούντας: «Μας φέρνουνε τα ΜΑΤ και τον εισαγγελέα. Δεν μπορούμε να πούμε τα αιτήματά μας». Οι κινητοποιήσεις των μαθητών αναμένεται να κορυφωθούν στο τέλος αυτής της εβδομάδας. Η 17η του Νοέμβρη που, όπως λένε οι ανυπότακτοι μαθητές, «είναι η μέρα η οποία συμβολίζει τη λάμψη της εξέγερσης, της παντοτινής και ακόμη αδικαίωτης, θα αποτελέσει σταθμό σε μια πορεία πραγμάτων μακρά και μεγάλη». Είναι φανερό πως οι μαθητές που εξεγείρονται δεν λυγίζουν μπροστά στο υπουργείο, τους εισαγγελείς, την αστυνομία και μια σε μια χούφτα αντιδραστικών διευθυντών.

Την ίδια στιγμή οι φοιτητικοί σύλλογοι, κυρίως της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, μπαίνουν στη διαδικασία να συνεδριάσουν και να πάρουν αγωνιστικές αποφάσεις διεκδικώντας ένα καλύτερο παρόν και μέλλον. Όπως αναφέρει σε δελτίο Τύπου ο φοιτητικός σύλλογος της Νομικής, είχε πάρει απόφαση για κατάληψη ενόψει του εορτασμού της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, η οποία θα ίσχυε από την Πέμπτη 13/11, ενώ είχε προγραμματιστεί και σχετική εκδήλωση.

Από το βράδυ της Τετάρτης 12 /11, με πρακτικές που θυμίζουν επταετία, η κυβέρνηση έζωσε με ΜΑΤ τη Νομική Σχολή Αθηνών και την Πρυτανεία του ΕΚΠΑ, καθώς και το κτήριο της ΑΣΟΕΕ. Πρόκειται για ακόμη ένα πραξικοπηματικό λοκάουτ με εντολή του πρύτανη Θ. Φορτσάκη. Η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ φέρνει την αστυνομία μέσα στο πανεπιστήμιο, ενώ παραδέχεται απροκάλυπτα ότι ο λόγος που το κάνει είναι η παρεμπόδιση της υλοποίησης της δημοκρατικής απόφασης των φοιτητικών συλλόγων.

Περισσότερα από 40 φοιτητές τραυματίστηκαν από τα δολοφονικά ΜΑΤ στην προσπάθειά τους να εισέλθουν στο Πολυτεχνείο για να κάνουν συντονιστικό το βράδυ της Πέμπτης. Οι πρυτανικές αρχές και η κυβέρνηση ενόψει της 17ης Νοέμβρη, στην προσπάθειά τους να επιβάλουν το νέο πανεπιστήμιο που οραματίζονται, έβαψαν τα χέρια τους με αίμα φοιτητών. Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε μια από τις μεγαλύτερες φοιτητικές κινητοποιήσεις των τελευταίων ετών με συμμετοχή μαθητών και πολιτών. Παραδόξως τα δύο κοινοβουλευτικά κόμματα της Αριστεράς απέφυγαν να καλέσουν το λαό της Αθήνας σε μαζική παλλαϊκή κινητοποίηση.

prin :