X

Ποτέ την Κυριακή εργασία θα απαιτήσουν οι απεργοί στο εμπόριο στις 30 Δεκεμβρίου

Μαχητική απάντηση στο σχέδιο της κυβέρνησης για την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων ετοιμάζουν σωματεία από το χώρο του εμπορίου αλλά και άλλες εργατικές συλλογικότητες και σωματεία. Η πραξικοπηματική απόφαση της κυβέρνησης θα έχει ολέθριες συνέπειες για τις συνθήκες εργασίας στον κλάδο, τους 600.000 εργαζόμενους, αλλά και για χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που θα οδηγηθούν σε λουκέτο.

του Δημήτρη Σταμούλη

 

Με τη γνωστή πλέον μέθοδο της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, η συγκυβέρνηση επέβαλε να λειτουργούν δύο Κυριακές τα καταστήματα κατά την περίοδο των εορτών (23/12 και 30/12), αντί της μιας που έχει θεσμοθετηθεί εδώ και χρόνια. Ωστόσο, οι αντεργατικές ορέξεις των κυβερνώντων και του πολυεθνικού εμπορικού κεφαλαίου δεν σταματούν εκεί, αφού έπεται η πλήρης απελευθέρωση της εργάσιμης Κυριακής για καταστήματα κάτω των 250 τ.μ. καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, καθώς και η λειτουργία όλων των καταστημάτων ανεξαρτήτως εμβαδού για επτά Κυριακές.

Αιχμή του δόρατος των κυβερνητικών επιλογών για την πλήρη «απελευθέρωση» του ωραρίου τις Κυριακές αποτελούν οι μεγάλες εργοδοτικές οργανώσεις, όπως ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Τουρισμού Ελλάδας (ΣΕΤΕ), ο πρόεδρος του οποίου δήλωσε ότι «η απελευθέρωση της προαιρετικής λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές είναι μεταρρύθμιση που κινείται προς την σωστή κατεύθυνση» και ότι «η υιοθέτηση του μέτρου θα δώσει νέα πνοή στον τουρισμό και την εμπορική κίνηση των πόλεων της χώρας».

Σε πλήρη σύμπλευση και ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, ο οποίος διά στόματος του προέδρου του Π. Καρελλά, δήλωσε …πατέρας της πρότασης για έξι εργάσιμες Κυριακές το χρόνο και ότι με μια τέτοια επιλογή «θα προσελκύσει ξένους επισκέπτες και θα ανατρέψει την κακή εικόνα που έχει η αγορά».

Είναι φανερό ότι η εξέλιξη αυτή συνιστά ένα ακόμη βάρβαρο μέτρο σε βάρος των εργαζομένων. Η ανεργία στο εμπόριο θα λάβει δραματικές διαστάσεις με το μαζικό κλείσιμο των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, στις οποίες και απασχολείται πάνω από το 70% των εμποροϋπαλλήλων. Η εργασία – λάστιχο με μισθούς εξαθλίωσης θα ενταθεί ακόμα περισσότερο. Τα δικαιώματα των εργαζομένων στην ξεκούραση, στην υγεία, στον ελεύθερο χρόνο, στην οικογενειακή και κοινωνική ζωή, δίνονται βορά στους μεγάλους πολυεθνικούς ομίλους και τις εγχώριες και διεθνείς εμπορικές αλυσίδες, προκειμένου να διασφαλιστεί η κερδοφορία τους μέσα σε συνθήκες κρίσης και βαθιάς ύφεσης μέσω της ανακατανομής του (ήδη συρρικνωμένου) τζίρου σε όφελος των μεγάλων.

Απέναντι σε αυτή την αντιδραστική εξέλιξη είναι αποφασισμένοι να αντιδράσουν οι εργαζόμενοι στο εμπόριο, παρά τις δυσκολίες της εορταστικής περιόδου και τους πλείστους εκβιασμούς της εργοδοσίας ότι «στις γιορτές περιμένουμε να δουλέψουμε»!

Μαζική σύσκεψη για το θέμα πραγματοποίησε ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, με συμμετοχή δεκάδων επιχειρησιακών σωματείων του εμπορίου, όπως εμποροϋπαλλήλων, βιβλιοϋπαλλήλων, επιχειρησιακών σωματείων όπως Μαρινόπουλου, Λιντλ, Πράκτικερ κ.ά. Ανάλογη σύσκεψη αγώνα συγκάλεσε και ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Αττικής αλλά και τα σωματεία του εμπορίου σε άλλες μεγάλες πόλεις. Στόχος, να οργανωθούν κινητοποιήσεις, ώστε η 30ή Δεκεμβρίου να μετατραπεί από «μέρα κατανάλωσης» σε μέρα αλληλεγγύης και αγώνα όλων των εργαζόμενων. Όπως αναφέρουν τα σωματεία των εργαζομένων, είναι αστείο και πρόκληση να ανοίγουν τα μαγαζιά και Κυριακή για να καταναλώσουν οι 1,5 εκατομμύρια άνεργοι, οι μισό εκατομμύρια απλήρωτοι, οι εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι με τις πετσοκομμένες συντάξεις, οι νέοι της περιπλάνησης. Είναι πρόκληση να δουλεύουν 6 και 7 μέρες οι εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι του εμπορίου, με συνθήκες γαλέρας. «Όλοι μαζί να αντισταθούμε στην κοροϊδία και την εκμετάλλευση. Τα σωματεία απαιτούν νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας, μόνιμη, πλήρη και σταθερή δουλειά για όλους», διακηρύσσουν οι εργαζόμενοι στο εμπόριο.

Αποτέλεσμα όλων αυτών των διεργασιών ήταν η απόφαση για 24ωρη πανελλαδική απεργία στο εμπόριο από την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων αλλά και κλαδικά σωματεία (Βιβλίου Χάρτου κ.ά.) και συγκεντρώσεων σε κεντρικά σημεία της Αθήνας (10.30 π.μ. Ερμού στο Σύνταγμα) και σε άλλες πόλεις. Αύριο Κυριακή στις 6 μ.μ. στα γραφεία της ΟΙΥΕ καλείται νέα σύσκεψη σωματείων, όπου θα καταλήξουν το ακριβές πρόγραμμα κινητοποιήσεων στο κέντρο της Αθήνας.

Στο πλαίσιο των αγωνιστικών μορφών κατά της διάλυσης των εργατικών δικαιωμάτων στο χώρο του εμπορίου, ο Σύλλογος Βιβλίου Χάρτου Αττικής αποφάσισε, εκτός από την απεργία στις 30/12, να πραγματοποιήσει μοτοπορεία την Παρασκευή 28/12 το απόγευμα στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας για ενημέρωση και ανάδειξη του θέματος και της απεργίας.

 

prin :