X

Ο νεοφιλελεύθερος λύκος φόρεσε προβιά προβάτου

Γιάννης Φωτίου

Ο νεοφιλελεύθερος λύκος φόρεσε προβιά προβάτου

 

Πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων…θέλει να γίνει λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Επειδή δεν έχουμε μνήμη χρυσόψαρου θυμόμαστε ότι πιο πρόσφατα αυτή τη φράση είπε τελευταίος ο Κώστας Καραμανλής όταν εκλέχτηκε πρωθυπουργός το 2004 πριν από 15 χρόνια. Ωστόσο οι εποχές έχουν αλλάξει.  Η μεγάλη έκταση της διαφοράς της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ όπως αυτή εκφράστηκε και στον επαναληπτικό γύρο των εκλογών για δήμους και περιφέρειας οδηγεί το επικοινωνιακό επιτελείο Μητσοτάκη σε μια εκδοχή της τακτικής του ώριμου φρούτου. Προτεραιότητα για τη ΝΔ καθώς μπαίνουμε και επισήμως στην προεκλογική εκστρατεία των εθνικών εκλογών είναι να αποφύγει τα «αυτογκόλ», τις κραυγές ρεβανισμού και μίσους από την αναβαθμισμένη ακροδεξιά τάση της.  Σε αυτό το πλαίσιο μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ο Κυριάκος Μητστοτάκης διαβεβαίωσε ότι η ΝΔ δεν θα κάνει καν ανοικτές συγκεντρώσεις ενώ ζήτησε να υπάρξει ντιμπέιτ με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθεί να εμφανίσει ως υποψήφιος πρωθυπουργός ένα πιο «συναινετικό προφίλ» απέναντι στους αριστερούς που κάθονται στα αυγά τους, απειλώντας ωστόσο με πόλεμο και «μηδενική ανοχή» τις απεργίες, τους κοινωνικούς χώρους, τις καταλήψεις και κάθε τι που θεωρεί ότι του στέκεται εμπόδιο.  Στη συνέντευξη του στο Νίκο Χατζηνικολάου, ο Κυριάκος χωρίς να πιεστεί σε κανένα σημείο επιχείρησε να εμφανιστεί καθησυχαστικός τονίζοντας ότι δεν θα προχωρήσει σε απολύσεις στο δημόσιο, ότι «ποτέ δεν μίλησε για επταήμερη εργασία,  ότι δεν θα καταργήσει τις 120 δόσεις κλπ.  Ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος της ΝΔ παραμένει κρυμμένο πίσω από ένα θολό περίγραμμα, με τον Κ. Μητσοτάκη να υπεκφεύγει στο ερώτημα ποιος ευαίσθητος τομέας κρατικών δαπανών (υγεία, παιδεία, κοινωνική ενίσχυση;) θα περικοπεί ώστε να δημιουργηθεί ο «απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος» και να εφαρμόσει το πρόγραμμα φοροαπαλλαγών στις επιχειρήσεις που υπόσχεται απέναντι στο κεφάλαιο.

Ο Μητσοτάκης επαναλαμβάνει ότι δεν πρόκειται στην παρούσα φάση  να παίξει το χαρτί της αντιπαράθεσης με την «αριστερά».  Έλα όμως που οι νέοι υποψήφιοι βουλευτές του δεν  κρατιούνται!   Πως μαζεύει κανείς άλλωστε νέα «φυντάνια» σαν τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο και τον Μπάμπη Παπαδημητρίου που έκαναν δημοσιογραφική καριέρα χρησιμοποιώντας ακραίο διχαστικό αντιαριστερό λόγο;  Πολύ πρόσφατα άλλωστε ο Μπογδάνος έλεγε ότι θα στείλει τανκς να διαλύσουν την ΕΡΤ, δημιουργώντας αναπόφευκτους αντιδημοκρατικούς συνειρμούς με την επίθεση των τανκς στο Πολυτεχνείο.  Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Κώστας Κυρανάκης επιβεβαιώνοντας πως η πόλωση αποτελεί κεντρική πολιτική επιλογή αντί να ευχηθεί καλή επιτυχία στα παιδιά που δίνουν Πανελλήνιες, δεν έχασε την ευκαιρία να μιλήσει για «την πρώτη γενιά που θα μπει σε Πανεπιστήμια χωρίς άσυλο» δείχνοντας ότι το πρώτο μέτωπο της δεξιάς θα είναι αυτό απέναντι στο φοιτητικό κίνημα που αγωνίζεται για την υπεράσπιση της δωρεάν δημόσιας παιδείας.

.  Ο Μπάμπης Παπαδημητρίου με τη σειρά του σε ανύποπτο χρόνο είχε δείξει ποιόν θεωρεί ως πραγματικό αντίπαλο χαρακτηρίζοντας την ΑΝΤΑΡΣΥΑ ως «νόμιμο τμήμα της παρατρομοκρατίας»!   Επιπλέον ανομολόγητα η ΝΔ επιχειρεί να ενσωματώσει στο πρόγραμμα της πλευρές της ξενοφοβικής δημαγωγίας της νέας ακροδεξιάς τύπου Σαλβίνι και Όρμπαν, αφήνοντας την αρμοδιότητα αυτών των πολιτικών στους ώμους του αντιπροέδρου Άδωνι Γεωργιάδη.

 

Categories: Πολιτικη
prin :