X

Τους έριξε… πόρτα, η ΕΕ που υπηρετούν!

Ματίνα Παπαχριστούδη

Μια δυσάρεστη έκπληξη περίμενε τους εκδότες των εφημερίδων πανελλήνιας κυκλοφορίας που περίμεναν τα μέτρα στήριξης του Τύπου για να σωθούν από χρέη και ζημιές. Τα αρμόδια όργανα της ΕΕ έκοψαν το σχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να τους ενισχύσει με ζεστό χρήμα από τον κρατικό προϋπολογισμό και προγράμματα του δημοσίου. Εγκρίθηκε μόνο το σχέδιο για την ενίσχυση των περιφερειακών εφημερίδων, οι εκδότες των οποίων αναμένουν να ανοίξει το πουγγί των 4 εκατ. ευρώ το αμέσως προσεχές διάστημα.

Η ΕΕ, την οποία στηρίζουν με κάθε δυνατό τρόπο τα ΜΜΕ και οι ιδιοκτήτες τους, δεν πείστηκε από τα επιχειρήματα του ελληνικού σχεδίου, άξονας του οποίου είναι ότι οι εφημερίδες είναι πυλώνας της δημοκρατίας και απαιτείται κρατική ενίσχυση για τη στήριξη της δημοσιογραφίας, της ελευθεροτυπίας και του πλουραλισμού. Η κυβέρνηση  είχε συμφωνήσει τόσο με τους εκδότες όσο και με τις συνδικαλιστικές ενώσεις σε συγκεκριμένα μέτρα φοροελαφρύνσεων και ενίσχυσης των εφημερίδων ανάλογα με τις πωλήσεις, την παλαιότητα κυκλοφορίας και τις θέσεις εργασίας. Οι εκδότες ζητούσαν επιπλέον μηδενισμό του ΦΠΑ στις πωλήσεις και ενίσχυση της ένωσης εκδοτών από τον κρατικό προϋπολογισμό!

Τυπικά, η πρόταση κόπηκε για λόγους μη τήρησης του ανταγωνισμού. Γεγονός παραμένει ότι οι εκδότες, που ανέμεναν να σωθούν μέσω της κρατικής στήριξης, θα πρέπει να περιμένουν για την ολοκλήρωση μιας ακόμη χρονοβόρας διαδικασίας με την υποβολή νέου φακέλου, νέων επιχειρημάτων, κ.λ.π. Μέχρι τότε, όπως έγινε γνωστό, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να χορηγήσει ενισχύσεις ως 200 χιλιάδες ευρώ για τις εφημερίδες. Υποσχέθηκε, επίσης πως θα βρεθούν κονδύλια ενίσχυσης για την ψηφιακή επέκτασή τους.

Σε αντίθεση με τις πανελλήνιας κυκλοφορίας εφημερίδες, οι περιφερειακές θα λάβουν επιχορήγηση με προϋπόθεση την εγγραφή τους στο νέο Μητρώο εκδοτών περιφερειακών εφημερίδων, το οποίο ήδη λειτουργεί στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης. Οι εκδότες της περιφέρειας απαιτούν επιπλέον την κατάργηση της εισφοράς 2% για το ασφαλιστικό ταμείο του ΕΔΟΕΑΠ, παρά το γεγονός ότι πολλοί από αυτούς δεν αποδίδουν καν τις ασφαλιστικές εισφορές τις οποίες παρακρατούν από τους εργαζόμενους…

 

Ειδήσεις πίσω από τις κάμερες

 

Χαρακτηριστικό της προεκλογικής περιόδου για την τριπλή αναμέτρηση της 26ης Μαϊου είναι ο αποκλεισμός των πολιτικών δυνάμεων της αντικαπιταλιστικής-ανατρεπτικής αριστεράς. Το μοντέλο στην προβολή των πολιτικών μονομάχων ΝΔ –ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ ακολουθείται και στην περιφέρεια και από την την ΕΡΤ 3! Με πρόσχημα ότι δεν υπήρχε η υπουργική απόφαση τυπικής θεσμικής προβολής, η κρατική τηλεόραση τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη ακολούθησε την τακτική των ιδιωτικών καναλιών.

 

Παράδειγμα της τακτικής αυτής είναι ο αποκλεισμός από την τηλεμαχία για τον δήμο Μενεμένης του δημοτικού σχήματος «Ανυπακοή», παρά το γεγονός ότι έχει ήδη παρουσία στο δημοτικό συμβούλιο. Η ΕΡΤ 3 πρόβαλλε μόνο τους 3 από τους 5 υποψηφίους, χωρίς καν να αναφέρει πως οι παρατάξεις που μετέχουν είναι πέντε. Η δημοτική παράταξη «Ανυπακοή» κατήγγειλε τον αποκλεισμό σημειώνοντας πως ο επικεφαλής της, Ηλίας Σμήλιος, ουδέποτε ενημερώθηκε για την τηλεμαχία ή για οποιαδήποτε άλλη ενημερωτική εκπομπή.

 

Άρχισαν οι απολύσεις στον Alpha, αλλά οι συνδικαλιστές που υποστήριζαν με πάθος την εξαγορά του σταθμού από τον όμιλο Βαρδινογιάννη – γιατί έτσι θα σωζόταν από το λουκέτο, όπως λένε – έχουν εξαφανισθεί. Η νέα διοίκηση, τοποθετημένη από τον νέο ιδιοκτήτη-μεγαλομέτοχο, άρχισε τις περικοπές, καταρχήν από τα λεγόμενα μεγάλα συμβόλαια και από το ραδιόφωνο. Τον έλεγχο του Alpha έχει ουσιαστικά πλέον η ηγετική ομάδα του Star.

 

 

 

 

 

prin :