Log in

Registration

Στόχοι των ΗΠΑ τα μίντια και η παιδεία στην Ελλάδα

Posted: March 21, 2019 / in: Πισω απο τις καμερες, Πρωτοσελιδο / Comments Off on Στόχοι των ΗΠΑ τα μίντια και η παιδεία στην Ελλάδα

Ματίνα Παπαχριστούδη

Πριν λίγους μήνες δημοσιοποιήθηκε η έκθεση «Integrated Country Strategy» του αμερικάνικου υπουργείου Εξωτερικών για την Ελλάδα, στην οποία αναφέρονται οι στόχοι των ΗΠΑ στη χώρα το επόμενο διάστημα. Το κείμενο, παρά τη σημασία του, δεν βρήκε χώρο στα κυρίαρχα ΜΜΕ (ολόκληρη η έκθεση μεταφράστηκε από την ιστοσελίδα imerodromos.gr, ενώ ένα μικρό ρεπορτάζ γράφτηκε στο Ριζοσπάστη).

Στην πολυσέλιδη έκθεση ομολογείται ανοιχτά πως κύριος στόχος της πρεσβείας στην Ελλάδα είναι «να διαμορφωθεί μια νέα γενιά ηγετών φίλα προσκείμενη στις Ηνωμένες Πολιτείες και τις αξίες που προσβεύουν». Για προχωρήσει δε ο στόχος αυτός απαιτείται η συνεργασία με την κυβέρνηση, τις ΜΚΟ, τα ΜΜΕ, αλλά και η παρέμβαση στα εκπαιδευτικά και πολιτιστικά προγράμματα.

Πέρα από την αποκαλυπτική αναφορά για το πώς οι ΗΠΑ θέλουν να διατηρήσουν την Ελλάδα στο κύριο κορμό της στρατιωτικής παρουσίας τους στα Βαλκάνια, γίνεται ιδιαίτερη μνεία στην «καταπολέμηση της κακοήθους ρώσικης και κινέζικης επιρροής», η οποία μπορεί να καταπολεμηθεί μέσω της μεταρρύθμισης και τον εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσης και της συνεργασίας με τις ΜΚΟ και τα μίντια! Ειδικά για την εκπαίδευση οι Αμερικανοί θεωρούν πως το «σημερινό σύστημα δρα περιοριστικά στην πρόσβαση των φοιτητών σε προγράμματα συνεργασίας» και για αυτό θα «ενθαρρυνθεί» η ανάπτυξη ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού εκπαιδευτικού συστήματος. Είναι απόλυτα κατανοητό, λοιπόν, πως οι ΗΠΑ στοχεύουν τον αντιαμερικανισμό που παραμένει ακόμη ισχυρός και στους νέους.

Η εκτίμηση αυτή ενισχύεται από τις παραδοχές που αφορούν στα ΜΜΕ, όπου η έκθεση βλέπει «παραπληροφόρηση». Για αυτό, στον στόχο «3», αναφέρεται η ανάγκη να «κατανοήσουν οι Έλληνες πολίτες τις προτεραιότητες των ΗΠΑ στην περιοχή και να στηρίξουν τη συνεργασία για την ασφάλεια, τους οικονομικούς δεσμούς και την πολιτική εμπλοκή των ΗΠΑ». Και για να τα «κατανοήσουν» όλα τα παραπάνω, οι Αμερικανοί θεωρούν πως οι ΜΚΟ και τα μίντια πρέπει «να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν την κρατική παραπληροφόρηση»! Προφανώς, πίσω από τις λέξεις κρύβεται μια νέα απόπειρα των ΗΠΑ να ελέγξουν και να χειραγωγήσουν ΜΜΕ και δημοσιογράφους, κάτι που είναι ήδη αντιληπτό αν κάποιος προσέξει τα δημοσιεύματα και τα ρεπορτάζ των τελευταίων μηνών στα ελληνικά Μέσα…

 

Ειδήσεις πίσω από τις κάμερες

 

Αχός βαρύς ακούγεται, τα ελεγχόμενα μίντια πήραν τα βαριά τους όπλα. Η πλέον χαρακτηριστική σύρραξη είναι των Μέσων του Μαρινάκη που προωθούν ανοιχτά και χωρίς κανένα φραγμό Μητσοτάκη και Ν.Δ, με τα ελεγχόμενα Μέσα του κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ. Οι καταγγελίες της εφημερίδας Documento προσωπικά εναντίον του επιχειρηματία και πολέμιου της κυβέρνησης και η επίθεση των εφημερίδων του Μαρινάκη εναντίον του Βαξεβάνη είναι το πρώτο επεισόδιο ενός σκληρού πολέμου που θα διεξαχθεί προεκλογικά.

Απλήρωτοι εργαζόμενοι, μέρος Χ. Μπορεί σε πλειάδα ΜΜΕ να έχει ομαλοποιηθεί η πληρωμή των – πενιχρών πλέον – μισθών στους εργαζόμενους, υπάρχουν ωστόσο πολλά ακόμη Μέσα στα οποία οι καθυστερήσεις ξεπερνούν τους δύο μήνες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι εφημερίδες του Φιλιππάκη αλλά η Real News, στην οποία οι εργαζόμενοι αποφάσισαν νέα απεργία αν δεν τηρηθεί η ημερομηνία πληρωμής των καθυστερούμενων.

 

Μεγάλες αντιδράσεις αναμένονται αν η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, η συμμαχία δηλαδή των συνδικαλιστικών παρατάξεων που πρόσκεινται σε Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ, προχωρήσει στην υπογραφή συλλογικής σύμβασης για τα δημόσια ΜΜΕ. Κι αυτό γιατί στην εν λόγω σύμβαση δεν προβλέπεται καμία αναφορά σε μισθολογικά θέματα ενώ η κυβέρνηση προωθεί την καθιέρωση 7ωρης εργασίας για τους λεγόμενους «εσωτερικούς συντάκτες» στα Μέσα που ανήκουν στο δημόσιο.

 

 

 

 

 

 

 

© Some rights reserved 2019 - ΠΡΙΝ Παλιά μορφή και προηγούμενα άρθρα