Log in

Registration

Ξεκίνησε η δίκη των 9 αγωνιστών από την Τουρκία

Posted: February 1, 2019 / in: Κοινωνια, Πρωτοσελιδο / Comments Off on Ξεκίνησε η δίκη των 9 αγωνιστών από την Τουρκία

Αρχοντούλα Βαρβάκη

Ξεκίνησε στις 4 του Φλεβάρη, στις φυλακές Κορυδαλλού, η δίκη των 9 Τούρκων και Κούρδων αγωνιστών που συνελήφθησαν στις 28 Νοέμβρη του 2017, την ημέρα επίσκεψης του Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα και η Πρωτοβουλία οργανώσεων και συλλογικοτήτων για την απελευθέρωσή τους καλεί σε συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία προς τη βουλή και την πρεσβεία της Τουρκίας, την Τρίτη 29/1, στις 6 μ.μ. Επίσης, οργανώνει και συγκέντρωση στο δικαστήριο στις 4/2, με αίτημα να αφεθούν ελεύθεροι και οι 9 αγωνιστές και να τους χορηγηθεί πολιτικό άσυλο. Τις κινητοποιήσεις στηρίζουν, μεταξύ άλλων, το ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Τη Δευτέρα ολοκληρώθηκε η εξέταση των αναγνωστέων.  Επόμενη δικάσιμος η Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου,  μέρα που θα εξεταστούν οι μάρτυρες υπεράσπισης και πιθανόν να ξεκινήσουν και οι απολογίες.

Κατά τη σύλληψή τους, οι 9 Τούρκοι και Κούρδοι αγωνιστές βασανίστηκαν και στη συνέχεια χωρίστηκαν και μοιράστηκαν σε διαφορετικές φυλακές, πράγμα που δυσχεραίνει την υπεράσπισή τους. Παράλληλα αναπτύχθηκε και ένα κίνημα αλληλεγγύης που παλεύει στο πλευρό τους. Για τους περισσότερους ζητήθηκε η έκδοσή τους στην Τουρκία αλλά τα αιτήματα αυτά απορρίφθηκαν.

Η Αλέκα Ζορμπαλά, συνήγορος υπεράσπισης των διωκομένων αγωνιστών μίλησε στο Πριν: «Η σύλληψη των 9 Τούρκων και Κούρδων αγωνιστών είναι μια σύλληψη καθαρά πολιτικής σκοπιμότητας. Οι άνθρωποι αυτοί προσφέρθηκαν ως θυσία στον Ερντογάν ενόψει της επίσκεψής του στην Αθήνα. Η δίκη τους στις 4 του Φλεβάρη αποτελεί την πολιτική διεκπεραίωση, το πολιτικό επιστέγασμα αυτής της δίωξης. Η επιλογή του Κορυδαλλού ως τόπου διεξαγωγής της δίκης, από πλευράς της κυβέρνησης έχει καθαρά συμβολικό χαρακτήρα, προκειμένου να ενισχύσει την εικόνα που παρουσίασε η αντιτρομοκρατική, την εικόνα αυτών των επικίνδυνων τρομοκρατών, κάτι που δεν ανταποκρίνεται καθόλου στην πραγματικότητα, όπως προκύπτει κι από το μέχρι τώρα υλικό της δικογραφίας, παρά τις ανεκδιήγητες προσπάθειες των διωκτικών μηχανισμών και τα κατασκευασμένα σενάριά τους», τονίζει και προσθέτει: «Οι 9 Τούρκοι και Κούρδοι αγωνιστές είναι μαρξιστές λενινιστές και αγωνίζονται όχι μόνο για έναν καλύτερο, άλλο κόσμο, αλλά αγωνίζονται και ενάντια σε ένα φασιστικό, όπως λένε αυτοί, ένα βαθιά αυταρχικό και αντιδημοκρατικό καθεστώς, που δολοφονεί, φυλακίζει, βασανίζει και απολύει εκατοντάδες χιλιάδες Τούρκους και Κούρδους πολίτες. Και για να μην ξεχνάμε και το πανανθρώπινο σύνθημα του ματωμένου Δεκέμβρη του 1944, όταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας, διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα».

Από την πλευρά της, η Πρωτοβουλία οργανώσεων και συλλογικοτήτων για την απελευθέρωση των 9 Τούρκων αγωνιστών, καλώντας στις δύο κινητοποιήσεις, σημειώνει ότι «για τους φίλους του Ερντογάν και του ιμπεριαλισμού στην Ελλάδα αυτή η δίκη θα είναι μια ευκαιρία να απαλλαγούν από τους διωκόμενους αγωνιστές, που βρήκαν καταφύγιο στην Ελλάδα, ανοίγοντας το δρόμο για νέες διώξεις, ενδυναμώνοντας τον κρατικό αυταρχισμό και το κράτος “έκτακτης ανάγκης”. Για τους Έλληνες και Τούρκους επαναστάτες αυτή η δίκη είναι άλλη μια ευκαιρία να δείξουν πως ο διεθνισμός, η αλληλεγγύη και η φιλία των αγωνιστών και των λαών είναι πολύ ψηλά στις προτεραιότητές τους».

 

 

Tags:

© Some rights reserved 2019 - ΠΡΙΝ Παλιά μορφή και προηγούμενα άρθρα