Log in

Registration

Κάλεσμα ενωτικής παρέμβασης στο Δήμο Αθήνας

Posted: January 30, 2019 / in: Δημοτικές και περιφερειακές εκλογές 2019, Κοινωνια, Πρωτοσελιδο, τοπικές 2019 / Comments Off on Κάλεσμα ενωτικής παρέμβασης στο Δήμο Αθήνας

Σε νέα συνέλευση προχθές Παρασκευή 25/1 στο ΤΕΕ προχώρησαν δεκάδες μέλη της «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας». Η συνέλευση, συνέχεια της προηγούμενης στις 11/1, έγινε σε συντροφικό κλίμα και είχε στο επίκεντρό της το πολιτικό περιεχόμενο της κίνησης και τη δημοκρατική λειτουργία της στο φόντο και των επερχόμενων δημοτικών εκλογών. Συζητήθηκε η γενική πολιτική κατάσταση, ο ρόλος ενός μητροπολιτικού δήμου όπως της Αθήνας, ιδιαίτερα στα πλαίσια του «Κλεισθένη», η πολιτική Καμίνη και οι πολιτικές γραμμές των υποψηφίων του αστικού τόξου. Υπήρξε η κοινή εκτίμηση πως θα επιχειρηθούν ευρύτερες συναινέσεις κομμάτων της αστικής τάξης, ώστε να μπορέσουν να προωθήσουν τις βασικές κατευθύνσεις της κυρίαρχης πολιτικής, μέσα από τη λειτουργία των δήμων στην κατεύθυνση της πλήρους επιχειρηματικοποίησης. Αναδείχθηκαν μια σειρά μέτωπα μαζικής παρέμβασής για τα οποία υπήρξε η κοινή εκτίμηση πως η  παρέμβαση, τόσο μέσα στο δημοτικό συμβούλιο όσο και κυρίως έξω από αυτό, έχει σκοπό να φέρει στο προσκήνιο την λαϊκή απαιτητικότητα, μέσω της ανάδειξης και υποστήριξης των αιτημάτων και των κινημάτων των κατοίκων, εργαζομένων, ανέργων, μεταναστών και νεολαίων.

Αποφασίστηκε νέα συνέλευση στις 15 Φεβρουαρίου όπου θα συζητηθεί η προγραμματική διακήρυξη της κίνησης με βάση και τη συζήτηση που έγινε στη συνέλευση, το πλαίσιο αρχών λειτουργίας και οι υποψηφιότητες. Η συνέλευση απευθύνει ενωτικό κάλεσμα στο σύνολο του δυναμικού που συγκροτούσε ως τώρα την «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας», να συμμετάσχει στην προσπάθεια επανεκκίνησης της κίνησης, καθώς και σε συλλογικότητες και αγωνιστές της μαχόμενης, ριζοσπαστικής, αντικαπιταλιστικής αριστεράς, που δεν συμμετείχαν σε αυτήν ως τώρα. Για την προώθηση των αποφάσεων της συνέλευσης και την προετοιμασία της επόμενης εκλέχθηκε συντονιστικό. Θα εκδοθεί δελτίου τύπου με τις αποφάσεις της και με διευκρίνιση ότι δημοσιεύματα για «κλειδωμένες» επιλογές για επικεφαλής της κίνησης στις επερχόμενες εκλογές δεν εκφράζουν το σύνολο του δυναμικού που συσπειρώνεται στις γειτονιές της Αθήνας.

 

Απόφαση συνέλευσης της Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας 25/1

Την Παρασκευή 25/1 πραγματοποιήσαμε, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΕΕ στο Σύνταγμα, νέα συνέλευση του δυναμικού της Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας. Συμμετείχαν δεκάδες μέλη προερχόμενα από όλες τις γειτονιές της πόλης και όλο το εύρος των πολιτικών ρευμάτων που συγκροτούν εδώ και χρόνια την Κίνηση, καθώς και αρκετοί νέοι σύντροφοι και συναγωνιστές που γνωριστήκαμε και συμπορευτήκαμε στα κινήματα και τους αγώνες στην Αθήνα.

Η συνέλευση συζήτησε γύρω από την τρέχουσα πολιτική κατάσταση ευρύτερα αλλά και ειδικά στο Δήμο της Αθήνας με στόχο να διαμορφωθεί συλλογική εκτίμηση για την τρέχουσα περίοδο. Ο χαρακτήρας της πόλης ως πεδίου μεγάλων αντιθέσεων (η βιτρίνα του κέντρου από τη μια και η «πίσω αυλή» του κέντρου και των γειτονιών από την άλλη), η κεντρική θέση που παίρνει στους σχεδιασμούς του κεφαλαίου και ο ρόλος του «μητροπολιτικού» δήμου της Αθήνας, θωρακισμένου απέναντι στο λαό και αναβαθμισμένου στα πλαίσια του ν.Κλεισθένης Ι, η πολιτική της δημαρχίας Καμίνη, αλλά και των υπολοίπων παρατάξεων του αστικού τόξου, διαμορφώνουν το πεδίο μέσα στο οποίο καλούμαστε να παρέμβουμε.

Αναδείχθηκαν μια σειρά μέτωπα πάλης και μαζικής παρέμβασης στις γειτονιές της πόλης, αλλά και κεντρικά στο δήμο, στα οποία η Κίνηση φιλοδοξεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη κινήματος και συντονισμού των αγώνων, ώστε να τολμάμε να ελπίζουμε ότι μπορούν να αποβούν νικηφόροι. Στόχος και οδηγός μας είναι η βελτίωσης της θέσης, της καθημερινότητας και της ζωής της πλατιάς πλειοψηφίας των εργαζομένων και της νεολαίας, ντόπιων και μεταναστών, που ζουν και εργάζονται στην Αθήνα, όλου αυτού του δυναμικού που, μη έχοντας τίποτα άλλο παρά μόνο τα χέρια και το μυαλό του, θέτει σε κίνηση τη ζωή και την καθημερινότητα αυτής της πόλης. Φιλοδοξούμε να πρεσβεύσουμε στην πράξη μία λογική που θα μπει σφήνα στο διαμορφούμενο νέο διπολισμό ενός δήθεν προοδευτισμού από τη μια και μιας σκληρής ακροδεξιάς, νεοφιλελεύθερης γραμμής από την άλλη, που χέρι-χέρι προχωράνε μαζί τη γραμμή του Κεφαλαίου και της Αστικής τάξης για καθυπόταξη και περαιτέρω ξεζούμισμα της Εργατικής τάξης. Αυτό δηλαδή που υπηρέτησε η Δημαρχία Καμίνη τα τελευταία χρόνια, που ανασυνθέτοντας το Δημοτικό συμβούλιο με νέες πλειοψηφίες και «συναινέσεις» προχώρησε σε διαχείριση του Δήμου μαζί με επιχειρηματικούς Ομίλους και άλλα συμφέροντα για τη μεγιστοποίηση των κερδών τους εις βάρους της ζωής, των δικαιωμάτων, της καθημερινότητας των εργαζομένων.

Ουσιαστικό και οργανικό μέρος της συζήτησης αποτέλεσε το πλαίσιο αρχών λειτουργίας της Κίνησης, φιλοδοξώντας να αναστρέψουμε τις αδυναμίες του παρελθόντος και κυρίως να είμαστε αποτελεσματικοί στους αγώνες του μέλλοντος. Μια λογική όπως η δική μας, που κινείται κόντρα και ενάντια στο σύστημα, που προσπαθεί να εκφράσει τις επιθυμίες των πολλών κόντρα στα συμφέροντα των λίγων και ισχυρών μπορεί να ελπίζει ότι θα αποτελέσει αξιόλογο αντίπαλο μόνο αν στηριχτεί στις υπέρτερες δυνατότητες που προσφέρει η συλλογικότητα έναντι της ατομικής σκέψης και δράσης. Μόνο στη βάση της συλλογικής δουλειάς και εκπροσώπηση, με δημοκρατική συζήτηση και αποφάσεις και εναλλαγή στις εκπροσωπήσεις σε αστικούς θεσμούς και όργανα μπορούμε να συγκροτήσουμε υπολογίσιμο αντίπαλο.

Εκλέξαμε συντονιστικό το οποίο εξουσιοδοτήθηκε να διαμορφώσει κείμενο πολιτικού στίγματος και θέσεων, πλαισίου και προγράμματος πάλης τη Κίνησης, στη βάση του πλούτου της συζήτησης που αναδείχθηκε στη συνέλευση. Το κείμενο αυτό μαζί με το αντίστοιχο πλαίσιο αρχών συλλογικής, δημοκρατικής λειτουργίας θα αποτελέσουν για εμάς βάση συζήτησης για προγραμματική διακήρυξη της Κίνησης που θα γίνει στη επόμενη συνέλευση. Στη βάση αυτών απευθύνουμε ενωτικό κάλεσμα στο σύνολο του δυναμικού που συγκροτούσε ως τώρα την Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας να συμμετάσχει στην προσπάθεια αυτή επανεκκίνησης με το απαραίτητο, για την περίοδο, περιεχόμενο και τρόπο λειτουργίας, στην κατεύθυνση της αναγκαίας διεύρυνσης καλώντας σε συστράτευση αγωνιστές, αγωνίστριες και συλλογικότητες της μαχόμενης-ριζοσπαστικής-αντικαπιταλιστικής Αριστεράς.

Καλούμε λοιπόν σε νέα συνέλευση στις 15 Φεβρουαρίου, σε χώρο και ώρα που θα ανακοινώσουμε σύντομα, για να συζητήσουμε και να καταλήξουμε τη διακήρυξη της Κίνησης μαζί με τις δημοκρατικές αρχές λειτουργίας και στη βάση αυτών να λάβουμε αποφάσεις για συμμετοχή στις δημοτικές εκλογές (υποψηφιότητες, επικεφαλής ψηφοδελτίου και εναλλαγή κλπ.).

Ως συνέλευση του δυναμικού της Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας θέλουμε να σημειώσουμε ότι γεννώνται ερωτήματα από κείμενο που κυκλοφόρησε δημόσια με υπογραφή «συντονιστικό Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας». Από ποια δημοκρατική διαδικασία συνέλευσης, που εκφράζει το δυναμικό της κίνησης, προήλθε το «συντονιστικό», αλλά και το κείμενο αυτό και σε ποια βάση θέτει σε αμφισβήτηση την ανοιχτή, μαζική, δημοκρατική διαδικασία συνέλευσης της 11/1; Σημειώνουμε ότι σε αυτή τη συνέλευση συμμετείχε η συντριπτική πλειοψηφία των μελών, των αγωνιστών και των ρευμάτων που συγκροτούν την Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας εδώ και χρόνια. Κόντρα σε τέτοιες διασπαστικές λογικές χωρισμού απευθύνουμε κάλεσμα σε συλλογική, δημοκρατική έκφραση του αντικαπιταλιστικού, ριζοσπαστικού, αγωνιστικού δυναμικού στην Αθήνα, μακριά από ιδιοκτησιακές λογικές και επιδίωξη διαμόρφωσης τετελεσμένων.

Τέλος σε σχέση με δημοσιεύματα που αναφέρονται σε «κλειδωμένες» υποψηφιότητες της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς στην Αθήνα ενημερώνουμε κάθε πραγματικά ενδιαφερόμενο, ότι σε συλλογική δημοκρατική διαδικασία συνέλευσης του δυναμικού της Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας δεν έχει αποφασιστεί ακόμη τίποτε σχετικό. Θέμα υποψηφιοτήτων πρέπει και πρόκειται να συζητηθεί μόνο μετά τη διαμόρφωση και έγκριση από συνέλευση θέσεων, σχετικού προγράμματος δράσης και πλαισίου λειτουργίας και στη βάση αυτών και μόνο. Σε σχετική περίπτωση θα ενημερώσουμε άμεσα με Δελτίο Τύπου.

Η συνέλευση του δυναμικού της «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας»

 

Επιμονή σε συλλογική και ενωτική παρέμβαση στο Δήμο της Αθήνας

Tags: ,

Similar posts

© Some rights reserved 2019 - ΠΡΙΝ Παλιά μορφή και προηγούμενα άρθρα