X

Ανατρεπτική παρέμβαση σε Αττική και Θεσσαλία

Ντίνα Χαριτάτου

Συνέλευση της κίνησης Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική, πρωτοπόρα στην μάχη ενάντια στην αντιλαϊκή επιδρομή

Ανεβάζουν ρυθμούς οι αριστερές αντικαπιταλιστικές περιφερειακές κινήσεις μπροστά στις αναμετρήσεις. Η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική προχώρησε προχθές Παρασκευή σε συνέλευση, που συμμετείχαν μέλη της κίνησης, σύμβουλοι, μέλη δημοτικών κινήσεων και άλλοι αγωνιστές. Από τον περιφερειακό σύμβουλο Νίκο Αδαμόπουλο παρουσιάστηκαν οι θέσεις που επεξεργάστηκε το Συντονιστικό της κίνησης, ενώ κατατέθηκε και σχέδιο πολιτικού και διεκδικητικού πλαισίου της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής. Στη συνέχεια η Ελένη Τριανταφυλλοπούλου παρουσίασε προτάσεις δράσεων και διοργάνωσης δύο ημερίδων: για τη διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων και για τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στο χώρο, με βάση την περίπτωση της Αττικής. Ακολούθησε πλούσια συζήτηση με κοινές στην πλειοψηφία τους προσεγγίσεις. Κοινή ήταν η εκτίμηση για τη πλούσια δράση της ΑΑΑ, τόσο μέσα στο συμβούλιο, όσο και στα κινηματικά δρώμενα για τα μεγάλα προβλήματα της Αττικής.

Ιδιαίτερα θετική κρίθηκε από όλες τις τοποθετήσεις η θητεία και των δύο συμβούλων που ανέλαβαν την εκπροσώπηση στο συμβούλιο, της Δέσποινας Κουτσούμπα, επικεφαλής του ψηφοδελτίου στις προηγούμενες εκλογές και του Νίκου Αδαμόπουλου. Και οι δύο με τεκμηριωμένες παρεμβάσεις στο συμβούλιο και με παρουσία στους αγώνες των κατοίκων της Αττικής έδωσαν δείγματα γραφής για τη δράση μιας αντικαπιταλιστικής κίνησης.

Εκτιμήθηκε ότι η Περιφέρεια λειτουργεί πλέον ως τοπικό κράτος για την επιβολή μιας αντιλαϊκής πολιτικής και εξυπηρετεί αστικά συμφέροντα και στοχεύσεις. Η ΑΑΑ συγκρούστηκε με τους σχεδιασμούς της περιφερειακής αρχής που προωθούσε ιδιωτικοποιήσεις, υλοποίηση των κατευθύνσεων της ΕΕ, εξυπηρέτηση του κεφαλαίου, διαπλοκή κοκ. Τονίστηκε ότι είναι απαραίτητη μια πολιτική παρέμβαση που θα μιλήσει συνολικά, ώστε να αντιμετωπίσει την επίθεση, και να διεκδικήσει όσα δικαιούνται τα λαϊκά στρώματα, κόντρα στα σχέδια κυβέρνησης, ΕΕ και του αστικού πολιτικού κόσμου. Υπήρξε τοποθέτηση που έκρινε βιαστικό να βαθύνει η συζήτηση για τον προσανατολισμό και να παρθούν πρωτοβουλίες, προτάσσοντας την απεύθυνση για πολιτικές συνεργασίες, όπως και τοποθέτηση που προέκρινε πιο μίνιμουμ πλαίσιο ώστε να υπάρχει ευρύτερη απήχηση.

Από τις περισσότερες τοποθετήσεις αναδείχτηκε η ανάγκη και η χρησιμότητα της ριζοσπαστικής αντικαπιταλιστικής παρέμβασης, προκειμένου να αποκρουστεί η μνημονιακή πολιτική της φτωχοποίησης, η παράδοση της δημόσιας περιουσίας στο υπερταμείο, η προώθηση της εργασίας χωρίς δικαιώματα. Τονίστηκε η αξία της αγωνιστικής δράσης, μαζί με τις συλλογικότητες των κατοίκων ενάντια στην παράδοση στο κεφάλαιο του παραλιακού μετώπου, του Ελληνικού, δημόσιων χώρων όπως της Ακαδημίας Πλάτωνος, για την προστασία των δασών, των θαλασσών, της ζωής στην πόλη. Η ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας για την προστασία του περιβάλλοντος, όπως έδειξαν η φονική πλημμύρα στη Μάνδρα και η φωτιά στην ανατολική Αττική, η ρύπανση του Σαρωνικού, η διαχείριση των απορριμμάτων.

Η κίνηση θα επιδιώξει τη διεύρυνση με το αγωνιζόμενο δυναμικό των κινημάτων από το χώρο, τους εργατικούς χώρους, τη νεολαία, καθώς και με συμβούλους που διαχωρίστηκαν από την παράταξη Δούρου και είχαν κοινή στάση με την Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στο συμβούλιο. Θέλει να συνεχίσει μαζί τους τη συμπόρευση και στις εκλογές. Με αισιοδοξία και πίστη στην αξία της αριστερής αντικαπιταλιστικής πτέρυγας προετοιμάζεται για τη μάχη με νέα συνέλευση το επόμενο διάστημα που θα συζητηθούν θέματα όπως της διακήρυξης, του επικεφαλής και της συγκρότησης του ψηφοδελτίου.

Την προηγούμενη Κυριακή 2 Δεκέμβρη έγινε ανοικτή μαζική συνέλευση της Αριστερής Παρέμβασης στη Θεσσαλία, που συζήτησε τους βασικούς άξονες της παρέμβασής της και αποφάσισε την αυτοτελή συμμετοχή της στις επερχόμενες περιφερειακές εκλογές. Η Αριστερή Παρέμβαση απευθύνει κάλεσμα ενότητας και ένταξης στην προσπάθειά της στους αγωνιστές και τα ρεύματα με τα οποία δόθηκαν κοινοί αγώνες, με βάση το κεκτημένο της κίνησης και τη θετική ενίσχυση των πολιτικών και προγραμματικών της επεξεργασιών. Στη συνέλευση κατατέθηκε και ένα κείμενο με πρόταση για συμπόρευση με όλες τις αγωνιζόμενες δυνάμεις του κινήματος και της ανατρεπτικής αριστεράς εκτός του ΣΥΡΙΖΑ. Σε νέα πανθεσσαλική συνέλευση που θα γίνει την Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2019 η κίνηση θα καταλήξει την προγραμματική της διακήρυξη και θα αποφασίσει για τον επικεφαλής του ψηφοδελτίου της.

 

prin :