Log in

Registration

Αποχαιρετισμός στην Μαρία Μάντζαρη

Posted: September 2, 2018 / in: Πρωτοσελιδο / Comments Off on Αποχαιρετισμός στην Μαρία Μάντζαρη

Ξεχείλισε από βουβό πόνο και απέραντη θλίψη, μαζί με μια νότα από την ακατάβλητη αισιοδοξία της Μαρίας, ο χώρος έξω από την αίθουσα πολιτικών τελετών του Α’ νεκροταφείου της Αθήνας, την Παρασκευή 24 Αυγούστου. Εκατοντάδες φίλες και φίλοι, σύντροφοι και συντρόφισσες της σύντομης αλλά γεμάτης ζωής της, δίπλα στους συγγενείς, αποχαιρέτησαν την Μαρία Μάντζαρη που έφυγε από τη ζωή την Πέμπτη 23 Αυγούστου, σε ηλικία μόλις 35 ετών, μετά από άνιση μάχη με την αρρώστια.

Όπως αναδείχθηκε και από τις συγκινητικές και ουσιαστικές παρεμβάσεις του αδελφού της και φίλων της, η Μαρία ήταν ένας πολυτάλαντος άνθρωπος, με πολλαπλές δραστηριότητες, μα πάνω απ’ όλα μια αγωνίστρια της ζωής. Από την πρωτοπόρα συμβολή στο φοιτητικό κίνημα και την ΕΑΑΚ, στην ενεργητική συμμετοχή στην Αριστερή Κίνηση Εργαζόμενων Αρχιτεκτόνων και στο Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών και στη συμβολή της στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, από την ίδρυσή της μέχρι και στην τελευταία της συνδιάσκεψη. Πάντα γλυκιά, ουσιαστική και συντροφική, με το χαμόγελο στα χείλη, για να πάμε όλοι μαζί ένα βήμα μπροστά.

Η Μαρία «αποφοίτησε με άριστα σε σπουδές και αγώνες. Συνέχισε τις σπουδές της στην Πολεοδομία στο Παρίσι, όπου είχε ζήσει ξανά στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus. Με την απόκτηση του Μεταπτυχιακού της από το Πανεπιστήμιο της Σορβόνης, εργάστηκε ως αρχιτεκτόνισσα στο Παρίσι. Ολοκλήρωσε το δεύτερο μεταπτυχιακό στην Ελλάδα και συνέχισε τις σπουδές της σε διδακτορικό επίπεδο, χωρίς να προλάβει να τις ολοκληρώσει, ενώ παράλληλα εργαζόταν» (σημειώνει η ανακοίνωση της ΑΚΕΑ). Ταυτόχρονα, αντιμετώπιζε με βαθιά υπευθυνότητα τον κοινωνικό ρόλο της επιστήμης, από τη σκοπιά των εργατικών και λαϊκών αναγκών και δικαιωμάτων. Ήταν ιδρυτικό μέλος του Αλληλέγγυου Εργαστηρίου Σχεδίου του ΣΑΔΑΣ Αττικής και δασκάλα γραμμικού σχεδίου σε αυτό, ενώ συμμετείχε στο περιοδικό Κομπρεσέρ και σε επιστημονικά συνέδρια. Η αρρώστια της την έκανε να εξερευνήσει κι άλλες πλευρές του χαρακτήρα της. Στράφηκε προς το θεατρικό παιχνίδι και το χορό και ενδυνάμωσε τις σχέσεις που είχε. «Είμαστε ευτυχείς που την είχαμε κοντά μας. Θα μας λείψει», σημειώνει η ΑΚΕΑ.

«Η Μαρία ήταν άνθρωπος εξαιρετικής ηθικής ακεραιότητας, αγωνιστικότητας και αφοσίωσης. Θα μας λείψει αφάνταστα», υπογράμμισε η ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. εκφράζει τα βαθιά της συλλυπητήρια και την αμέριστη συμπαράσταση στην οικογένειά της και σε όλους τους δικούς της ανθρώπους.

«Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο η συντρόφισσά μας πάλεψε απέναντι στην ασθένειά που την ταλαιπωρούσε με σθένος και αποφασιστικότητα, αξιοπρέπεια και χαμόγελο. Η μαχητικότητα της και η συνολική της φυσιογνωμία και στάση ζωής μας δίνει κουράγιο, όχι για να συνηθίσουμε την απώλεια, αλλά για να παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις για μια άλλη κοινωνία ‘’στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων’’», τονίζει η νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση.

 

Ζητήματα κατοικίας στη συγκυρία της κρίσης

Tags: ,

Similar posts

© Some rights reserved 2018 - ΠΡΙΝ Παλιά μορφή και προηγούμενα άρθρα