Log in

Registration

Η μη ελεγχόμενη ενημέρωση προκαλεί πανικό

Posted: August 2, 2018 / in: Πισω απο τις καμερες / Comments Off on Η μη ελεγχόμενη ενημέρωση προκαλεί πανικό

Ματίνα Παπαχριστούδη

 

Τα ΜΜΕ και ειδικά η τηλεόραση, τα ιδιωτικά κανάλια, έκαναν αυτό που κάνουν πάντα σε μεγάλες καταστροφές. Οι φονικές πυρκαγιές στην Αττική καλύφθηκαν από όλους τους σταθμούς με συνεχή ροή, ως ένα ακόμη λαμπρό σόου. Ελλείψει άλλων γεγονότων και προγραμμάτων στο τέλος της τηλεοπτικής σεζόν, τα κανάλια βρήκαν την εύκολη λύση. Και όπως πάντα υπερέβαλλαν, πρόβαλλαν ατομικές ιστορίες θυμάτων με στόχο να προκαλέσουν συγκίνηση και θλίψη, έκαναν τα ρεπορτάζ τους μικρές δραματουργικές θεατρικές ιστορίες πάνω στα αποκαϊδια ανθρώπινων ζωών, πανικόβαλλαν παρά ενημέρωναν. Αναλόγως ε της πολιτικής στάσης της ιδιοκτησίας και των στελεχών τους, η προπαγάνδα τους υπήρξε κραυγαλέα.

Συνηθισμένες καταστάσεις, δηλαδή. Το καινούργιο είναι η στάση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η οποία διέταξε τα στελέχη της και το κόμμα να κάνουν εμπάργκο στον ΣΚΑΙ. Κάνοντας με αυτό τον τρόπο το καλύτερο δώρο στην προπαγανδιστική και χυδαία τηλεόραση του Αλαφούζου. Δεν είναι η πρώτη φορά, φυσικά, που ένα κανάλι πολεμά με λύσσα μια κυβέρνηση, ούτε που ο ΣΚΑΙ επιλέγει την έντονη πολεμική μέσα από την υποτιθέμενη ενημέρωσή του, χρησιμοποιώντας τα γεγονότα, μεγεθυμένα και ανακατασκευασμένα, για να προβάλλει τη δική του προπαγανδιστική εκδοχή. Ο στόχος της χειραγώγησης, όπως κάνει και η κρατική τηλεόραση υπέρ της κυβέρνησης, είναι παραπάνω από εμφανής.

Απέναντι σε αυτά, η κυβέρνηση συμπεριφέρθηκε ως αδαής. Επειδή όμως δεν είναι αδαής σε θέματα χειραγώγησης και προπαγάνδας, δυο τινά μπορεί να συμβαίνουν. Είτε πανικοβλήθηκε μπροστά στο μέγεθος της καταστροφής η οποία της χάλασε αιφνιδιαστικά το αφήγημα της πετυχημένης εξόδου από τα μνημόνια και γι’ αυτό χρειάστηκε και επέλεξε να κατασκευάσει με τη σειρά της έναν εχθρό στο προσφιλές πεδίο αντιπαράθεσης των ΜΜΕ. Είτε εξοργίστηκε που δεν κατάφερε, μετά από τρία χρόνια διακυβέρνησης, να ελέγξει πλήρως όσα μεταδίδονται και προβάλλονται στα ΜΜΕ. Και τα δυο ενδεχόμενα είναι απόλυτα πιθανά και καταδεικνύουν πως αυτή την κυβέρνηση δεν την ενδιαφέρει αν η πληροφόρηση είναι καλή ή κακή, αλλά εάν την ελέγχει πλήρως.

Στην περίπτωση της φονικής πυρκαγιάς, πάντως, κατάφερε ακριβώς το αντίθετο. Να δώσει προβάδισμα στην πολιτική χειραγώγηση που ασκεί ο ΣΚΑΙ.

 

Ειδήσεις πίσω από τις κάμερες

 

Ειδήσεις και γεγονότα που δεν θα βρουν ποτέ χώρο στην τηλεόραση της υπερβολής και της χειραγώγησης. Η βίαιη επίθεση φασιστών στη Θεσσαλονίκη που εκδηλώθηκε πριν λίγες ημέρες, την ώρα που η Αττική έκλαιγε για τους νεκρούς της, με πολλά θύματα. Ο συνεχιζόμενος αγώνας των κατοίκων στην Λευκίμη Κέρκυρας όπου τα ΜΑΤ συνεχίσουν να φυλάσσουν το χώρο της χωματερής. Η τηλεοπτική ενημέρωση παραμένει –παρά τα μεγάλα γεγονότα- τραγικά μονομερής.

 

Νέα επίθεση των ιδιοκτητών διαδικτυακών σελίδων, της ΕΝΕΔ, ενάντια στην εισφορά 2% υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ. Αυτή τη φορά, συμμετέχει και η ένωση ιδιοκτητών ραδιοφωνίας που προτίθεται να καταθέσει νέα προσφυγή στο ΣτΕ και κατά του καταστατικού του ταμείου. Πληροφορίες από το δικαστικό ρεπορτάζ αναφέρουν πως η διάταξη του νόμου Πετρόπουλου θα εκπέσει. Για αυτό και εκδηλώθηκε ο πανικός της συμμαχίας παρατάξεων ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ στις συνδικαλιστικές ενώσεις, μιας και το αφήγημα τους κινδυνεύει με κατάρρευση.

 

Ένα νέο Μέγκα επιχερεί να στήσει ο Ιβάν Σαββίδης μέσα από το Εψιλον TV. Τόσο τα πρόσωπα που συγκεντρώνει στο κανάλι για τις ειδήσεις, όπως η Ελλη Στάη και η Λίνα Δρούγκα, όσο και οι κινήσεις που κάνει για ελληνικές σειρές, σόου, παιχνίδια αλλά και αθλητικά, παραπέμπουν στην πολιτική που είχε ακολουθήσει το Μέγκα στο παρελθόν. Και δεν αποκλείεται το Ε-TV να είναι διεκδικητής του αρχείου τηλεοπτικών σήριαλ του Μέγκα αν τελικά το βγάλουν σε πλειστηριασμό οι τράπεζες.

 

Tags:

Similar posts

© Some rights reserved 2019 - ΠΡΙΝ Παλιά μορφή και προηγούμενα άρθρα