Log in

Registration

Το colpo grosso της διαπλεκόμενης Μακεδονίας

Posted: July 23, 2018 / in: Πισω απο τις καμερες, Πρωτοσελιδο / Comments Off on Το colpo grosso της διαπλεκόμενης Μακεδονίας

Ματίνα Παπαχριστούδη

 

Η επανέκδοση της αμαρτωλής και διαπλεκόμενης εφημερίδας Μακεδονία, από συναιτεριστική εταιρεία των βιομηχάνων της Βόρειας Ελλάδας λίγο πριν τη ΔΕΘ, έχει πέραν των άλλων βαθύ πολιτικό άρωμα. Τα στοιχεία που γνωρίζουμε μέχρι τώρα είναι τα εξής: Εκδόθηκε μία ανακοίνωση με την οποία γνωστοποιείται πως ο δημοσιογράφος Μιχάλης Αλεξανδρίδης, πρώην διευθυντής της εφημερίδας, ηγείται ως εκδότης και διευθύνων σύμβουλος ενός σχήματος στο οποίο μετέχουν με καταβολή μετρητών 20 επιχειρηματίες της Β.Ελλάδας και ένας νομικός σύμβουλος αναμεμειγμένος στο σκάνδαλο της Proton Bank. Την πρωτοβουλία πήραν 24 πρώην εργαζόμενοι της εφημερίδας, που «αντάλλαξαν» έτσι μέρος των οφειλομένων 2 ετών από πλευράς της επιχείρησης, ενώ οι 45 εργαζόμενοι που κινήθηκαν δικαστικά εναντίον της ιδιοκτησίας έχουν αντιδράσει σφόδρα, δηλώνοντας πως θα καταφύγουν στη δικαιοσύνη.

Σημειώνεται ότι ο ιδιοκτήτης του συγκροτήματος, Ελληνοαμερικανός Τζόν Ρήγας, είχε προτρέψει τους εργαζόμενους να πάρουν τους τίτλους! Η δε επιχείρηση δεν έχει πτωχεύσει, αλλά χρωστάει συνολικά σε ταμεία και δημόσιο 15 εκατ. ευρώ και άλλα 2 εκατ. ευρώ σε δεδουλεμένα στους εργαζόμενους. Η επιχείρηση είχε επιδοτηθεί με 10 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Οικονομικών και η έρευνα που ανέλαβε το υπουργείο χάθηκε κάπου σε βαθειά, άγνωστα συρτάρια. Επίσης, είχε λάβει δάνειο από την Τράπεζα Πειραιώς, έκανε διακανονισμό με τον ΕΔΟΕΑΠ και το δημόσιο αλλά σταμάτησε να πληρώνει τις δόσεις.

Με βάση τα παραπάνω, η επανέκδοση γεννά σημαντικά ερωτήματα. Υπό ποια νομική κάλυψη μια εκδοτική εταιρεία για την οποία γίνεται οικονομική έρευνα και είναι υπόλογη στη δικαιοσύνη «χαρίζει» τους τίτλους των εφημερίδων της; Ποιές αθέατες πολιτικές δυνάμεις στηρίζουν το εγχείρημα σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη πολιτικά περίοδο, όταν ΝΑΤΟ αλλά και ΕΕ απεργάζονται σενάρια αποσταθεροποίησης στην περιοχή των Βαλκανίων; Ποιές αθέατες δυνάμεις καλύπτουν τον Ρήγα; Οι 20 βιομηχάνοι της Βόρειας Ελλάδας γνωρίζουν ότι αναλαμβάνουν και τα πρότερα χρέη της εκδοτικής επιχείρησης και θα βρεθούν υπόλογοι; Και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει – και γιατί – να σιωπά μπροστά σε αυτά τα ερωτήματα και τις σκιές που κρύβονται πίσω από την επιχείρηση επιστροφής της Μακεδονίας;

 

Ειδήσεις πίσω από τις κάμερες

 

Πώς καλύπτονται τα κενά στην ΕΡΤ; Με μαθητές των ΕΠΑΛ και των ΙΕΚ! Η κρατική ραδιοτηλεόραση στην οποία εσκεμμένα δεν γίνονται προσλήψεις του αναγκαίου τεχνικού προσωπικού θα καλύψει τα κενά της σε κρίσιμες ειδικότητες με 185 μαθητές για τα επόμενα δυομιση χρόνια με αμοιβές της τάξης των 160 ευρώ μηνιαίως. Όταν, με ετήσια έσοδα 180 εκατ ευρώ, καλύπτει τη μαύρη τρύπα του κράτους με 30 εκατ. και δίνει πάνω από 30 εκατ. ετησίως για αθλητικά.

 

Παιχνίδι για γερά νεύρα με τη Forthnet. Η «πώληση» της εκκρεμεί εδώ και έξι μήνες παρά το γεγονός ότι έχουν κατατεθεί τέσσερις προτάσεις εξαγοράς. Πίσω από την πώληση της πρώτης συνδρομητικής εταιρείας στην Ελλάδα με τους 500 χιλιάδες συνδρομητές και σοβαρά συμβόλαια τηλεοπτικού περιεχομένου, εντοπίζεται η πρόθεση των ανταγωνιστριών εταιρειών τηλεπικοινωνιών να πετύχουν ένα ιδιότυπο ολιγοπώλιο τα επόμενα χρόνια.

 

Σε αγαστή συνεργασία η συνδικαλιστική συμμαχία ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ της ΕΣΗΕΑ-ΕΔΟΕΑΠ με την κυβέρνηση, τους εργοδότες και τα αρμόδια υπουργεία Ψηφιακής Πολιτικής και Εργασίας. Από κοινού προωθούν την υπογραφή συλλογικής σύμβασης με τα κρατικά ΜΜΕ, η οποία θα επεκταθεί και στα ιδιωτικά. Σε αυτήν δεν υπάρχει ούτε ένα οικονομικό αίτημα, ενώ παγιώνεται η κατάσταση των μη πληρωμών στα μίντια. Στόχος της αποτελεί να να είναι μόνο τα κρατικά ΜΜΕ φορέας παραγωγής ειδήσεων και ρεπορτάζ, άρα να ελέγχουν ολοκληρωτικά το τοπίο της ενημέρωσης.

Tags: ,

Similar posts

© Some rights reserved 2019 - ΠΡΙΝ Παλιά μορφή και προηγούμενα άρθρα