Log in

Registration

Στο εδώλιο (και) οι κοινωνικές σχέσεις

Posted: March 21, 2018 / in: Κοινωνια, Πρωτοσελιδο / Comments Off on Στο εδώλιο (και) οι κοινωνικές σχέσεις

Ιωάννα Θώμου

Μεγαλώνει το κίνημα αλληλεγγύης στην Ηριάννα και τον Περικλή

Έχουν περάσει εννιά μήνες από τη μέρα που η «ανεξάρτητη» ελληνική δικαιοσύνη αποφάσισε να καταδικάσει σε 13 χρόνια φυλάκισης την Ηριάννα Β.Λ. και τον Περικλή Μ., με την κατηγορία συνενοχής στην τρομοκρατική οργάνωση των «Πυρήνων της Φωτιάς». Πρόκειται για μία υπόθεση που πυροδότησε αντιδράσεις σε όλες τις κοινωνικές βαθμίδες, έθεσε στο στόχαστρο την αξιοπιστία του δικαστικού συστήματος και σήκωσε όλη την Ελλάδα στο πόδι. Οι διαστάσεις, όμως, που πήρε το ζήτημα της αθώωσης των δύο ήταν και συνεχίζουν να είναι μεγάλες και η κοινή γνώμη όλο και περισσότερο διχασμένη.

Κάνοντας μια γρήγορη αναδρομή, μετά την 1η Ιούνη που το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων οδήγησε τους δυο νέους στη φυλακή, ήρθε η 17η Ιουλίου, όταν το Πενταμελές Εφετείο αρνήθηκε την αναστολή φυλάκισης με ψήφους 3 έναντι 2. Το γεγονός αυτό, συνδυασμένο με το ότι ο ίδιος εισαγγελέας είχε δώσει θετική ψήφο στην αναστολή φυλάκισης του Κασιδιάρη και του Μιχαλολιάκου, δείχνει πως το «αδιάβλητο» δικαστικό σύστημα, που με τόσο κόπο έχτιζε όλα αυτά τα χρόνια η αστική τάξη της χώρας, έρχεται εν μια νυκτί να δείξει τα σαθρά του θεμέλια και την πραγματική του μορφή, καθώς καταδικάζει δύο νέους ανθρώπους σε 13 χρόνια φυλάκιση με πιθανολογικά σενάρια.

Το διπλό επίθετο της Ηριάννας –στοιχείο που κατά τους δικαστές διαθέτουν πολλοί αναρχικοί– και η καταγραφή ταξιδιών τους στο εξωτερικό, εστιάζοντας κυρίως σε δυο που φέρεται να έκανε ο 33χρονος συγκατηγορούμενος της Ηριάννας στη Βαρκελώνη («αδικαιολόγητα, όχι για αναψυχή, ήτοι σε πόλη της Ισπανίας που είναι γνωστή για την εκεί δράση ανάλογων τρομοκρατικών οργανώσεων»), οδήγησαν στην επίμαχη δικαστική απόφαση (2609/2017), η οποία αριθμεί περίπου 100 σελίδες και καταγράφει αναλυτικά το σκεπτικό των δικαστών το οποίο οδήγησε σε αυτή. Στην απόφαση βαρύνει και το μερικό γενετικό υλικό που έχει εντοπιστεί σε κινητό αντικείμενο και τα εργαστηριακά αποτελέσματα του DNA. Το δικαστήριο κάνει αναλυτική αναφορά σε γεμιστήρα όπλου ο οποίος εντοπίστηκε στην Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου, μαζί με άλλο «ορφανό» οπλισμό. Όπως αναφέρει, στην ακμή και στα χείλη του γεμιστήρα, εντοπίστηκε «βιολογικό υλικό του οποίου ο γενετικός τύπος ταυτίζεται ως ένα βαθμό με το γενετικό τύπο της Ηριάννας». Στις βασικές κατηγορίες, επίσης, συμπεριλαμβάνεται και η σχέση της Ηριάννας με νεαρό που κατηγορήθηκε για ανάμειξη στους «Πυρήνες της Φωτιάς» αλλά, εν τέλει, αθωώθηκε.

Με άλλα λόγια, αυτές οι ανεπαρκείς κατηγορίες, όσο και η καταδίκη των κοινωνικών σχέσεων, καταδεικνύει πως το αστικό κράτος προφασίζεται τα πάντα ώστε να βρει εξιλαστήρια θύματα στην προσπάθειά του να «εξυγιάνει κάθε τρομοκρατική πτυχή της χώρας»! Η νομιμοποίηση, φυσικά, της κρατικής αυτής καταστολής με τον λεγόμενο τρομονόμο (άρθρο 187Α του Ποινικού Κώδικα), ξεπερνά κάθε προηγούμενη αντιδραστική διάταξη.

Υπό άλλες συνθήκες μια παρόμοια υπόθεση, έστω και μικρότερης εμβέλειας, θα είχε ημερομηνία λήξης για την κοινή γνώμη, κάτι που, όπως φαίνεται, δεν ισχύει για την περίπτωση των δύο φυλακισμένων νέων. Στις 21 Μαρτίου θα ξεκινήσει η εκδίκαση της υπόθεσής τους και ήδη έχουν καλεστεί παράλληλες κινητοποιήσεις (στις 9:00 πμ στο Εφετείο Λουκάρεως) και όχι μόνο! Ήδη, η κινητοποίηση αλληλεγγύης προς τους δυο κατηγορουμένους που έγινε την περασμένη Πέμπτη στα Προπύλαια, την οποία υπέγραψαν πολλές αριστερές οργανώσεις με παράλληλο αίτημα την κατάργηση του τρομονόμου, δείχνει πως η υπόθεση καταδίκης των κοινωνικών σχέσεων δεν θα αφεθεί μόνο στην κρίση των δικαστικών αρχών αλλά κυρίαρχο λόγο θα έχει ο λαός! Ταυτόχρονα με τις κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα, τρέχει και η συλλογή υπογραφών με αρκετά θετικό αντίκρισμα στον κόσμο, καθώς μόνο τις πρώτες μέρες είχαν μαζευτεί αρκετές εκατοντάδες.

Η υπόθεση της υποψηφίας διδάκτορος της Φιλοσοφικής Αθηνών και του 33χρονου Περικλή, που φαίνεται να περνούν τα πιο δημιουργικά τους χρόνια σε ένα κελί παντελώς άδικα, όπως όλα δείχνουν, χτυπά τις πιο ευαίσθητες χορδές και μας κάνει να αναρωτιόμαστε: Άραγε θα χώριζες τον ή τη σύντροφό σου αν το ζητούσαν αστυνομία και δικαστές; Θα μπορούσες να ήσουν εσύ στη θέση τους, εάν απλά δεν συμβιβαζόσουν με τη ζωή που άλλοι επέλεγαν για σένα;

Πρωτοβουλία και κοινό κάλεσμα οργανώσεων για την απελευθέρωση

Κοινή ανακοίνωση εξέδωσαν πολιτικές οργανώσεις από όλο το φάσμα της ριζοσπαστικής-μαχόμενης Αριστεράς (και όχι μόνο), για την απελευθέρωση της Ηριάννας και του Περικλή. Η ανακοίνωση τονίζει το πολιτικό-κοινωνικό υπόβαθρο πίσω από την οξυμένη καταστολή των τελευταίων χρόνων. «Σε περιόδους κρίσης όπως η παρούσα, ο περιορισμός βασικών δικαιωμάτων και η περαιτέρω βύθιση μεγάλου μέρους της κοινωνίας στην οικονομική εξαθλίωση, δεν μπορεί να μην συνοδεύεται από την καταστολή και την τιμωρία όσων τολμούν να αντιστέκονται. Δίκες όπως οι πρόσφατες του Τ. Θεοφίλου, των Σκουριών, του Μ. Ζέρβα, της Ηριάννας και του Περικλή αποτελούν κρίκους σε μια κρατικά οργανωμένη προσπάθεια με διπλό στόχο. Να διαλύσουν στοχευμένα ανθρώπους του αγώνα ρίχνοντάς τους στη φυλακή και να προειδοποιήσουν τους υπόλοιπους και τις υπόλοιπες πως δεν θα αργήσει και η σειρά τους αν δεν τα παρατήσουν».

Ξεκάθαρη είναι η πολιτική καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής και των «ενισχυμένων» διατάξεων του τρομονόμου. «Η προσπάθεια μαζικής τρομοκράτησης δεν είναι απρόσωπη. Βασικός της φορέας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνησή του, σε συνέχεια των πολιτικών επιλογών των προηγούμενων κυβερνήσεων, παρά την επικοινωνιακή διαχείριση της σύγκρουσής του με το δικαστικό λόμπι. Όχι μόνο δεν προχώρησε σε κατάργηση του τρομονόμου (άρθρο 187Α του Ποινικού Κώδικα) αλλά πριν από λίγους μήνες προσπάθησε να τον ενισχύσει, ώστε να ποινικοποιούνται ακόμη και τα φρονήματα. Ετοιμάζεται να ψηφίσει την αυστηροποίηση του Σωφρονιστικού Κώδικα και να εξασφαλίσει πως όποιος και όποια μπαίνει στη φυλακή θα συνθλίβεται μια για πάντα».

Καταλήγει δε σε ένα κάλεσμα αγώνα για υπεράσπιση και διεύρυνση των λαϊκών ελευθεριών και δικαιωμάτων. Την ανακοίνωση υπογράφουν: ΟΝΡΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Α.Κ. Αθήνας, ΝΑΡ για την κομμουνιστική απελευθέρωση, νΚΑ, ΑΡΑΝ, ΑΡΚ, Ροσινάντε, ΔΕΑ, Δίκτυο για τα πολιτικά και κοινωνικά Δικαιώματα, Δικτύωση για την ριζοσπαστική Αριστερά, ΑΡΑΣ, νέοι/νέες ΛΑΕ.

Tags: , ,

Similar posts

© Some rights reserved 2018 - ΠΡΙΝ Παλιά μορφή και προηγούμενα άρθρα