Log in

Registration

Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση: Δυναμώνει η τάση του αγώνα διαρκείας

Posted: September 22, 2013 / in: Αποψεις, Κοινωνια / Comments Off on Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση: Δυναμώνει η τάση του αγώνα διαρκείας

 Μαζική η συμμετοχή δασκάλων στην απεργία και τις συνελεύσεις

 της Αιμιλίας Τσαγκαράτου

Η  βδομάδα που πέρασε σηματοδοτήθηκε από πολύ σημαντικές εξελίξεις στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται κυριολεκτικά στη δίνη των κυβερνητικών και μνημονιακών πολιτικών της ισοπέδωσης του δημόσιου σχολείου που πηγαίνει χέρι με χέρι με την κυριολεκτική αποσάθρωση των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών που εργάζονται σε αυτή.

Μετά την ολομέλεια των προέδρων της ΔΟΕ –η οποία θυμίζουμε ότι κατέληξε σε απόφαση της πλειοψηφίας του ΔΣ για συμμετοχή στην 48ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ 18/19 Σεπτέμβρη και τρίωρη «διευκολυντική» (!) στάση εργασίας τη Δευτέρα πρώτη μέρα της απεργίας των καθηγητών– 15 σύλλογοι μετέτρεψαν τη στάση εργασίας της ΔΟΕ με επιπλέον στάση σε 24ωρη απεργία. Με αυτό τον τρόπο δεκάδες σχολεία έκλεισαν με τους εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν μαζικά στο συλλαλητήριο της ΟΛΜΕ. Μεγάλη συμμετοχή είχε και η απεργία – σε πολλούς συλλόγους τα ποσοστά ήταν πάνω από 80%, ενώ εντυπωσιακά ήταν τα μπλοκ των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας στις απεργιακές συγκεντρώσεις της Τετάρτης σε όλη τη χώρα. Είναι βέβαια πασιφανές ότι αυτό που έδωσε ώθηση ήταν η απόφαση των καθηγητών για απεργία διαρκείας, η οποία τροφοδότησε το ρεύμα του αγώνα.

Τις ίδιες μέρες γίνονται μαζικές παραστάσεις και καταλήψεις στα γραφεία των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, με αφορμή τις υποχρεωτικές τοποθετήσεις και μετακινήσεις των εκπαιδευτικών τις οποίες έκαναν κυριολεκτικά μέσα στη νύκτα Διευθυντές Εκπαίδευσης (όπως στην Ανατολική Αττική και στην Α’ Αθήνας), καταπατώντας με τον πιο βάναυσο τρόπο τα δικαιώματα των εκπαιδευτικών και τινάζοντας κυριολεκτικά στον αέρα τη λειτουργία των σχολείων. Αποκορύφωμα, η ανακοίνωση της υποχρεωτικής μετακίνησης εκπαιδευτικών που δεν έχουν οργανική θέση στις διευθύνσεις τους σε άλλες διευθύνσεις της περιφέρειας Αττικής – την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές υπήρχαν πληροφορίες για παρόμοιες αποφάσεις και σε άλλες περιφέρειες – με αποτέλεσμα οι εκπαιδευτικοί αυτοί να βλέπουν να τινάζεται στον αέρα ο οικονομικός και οικογενειακός προγραμματισμός τους.

Όσο για τα δημοτικά σχολεία, μεγάλο θύμα αναμένεται να είναι το ολοήμερο σχολείο, αφού απ’ ότι φαίνεται θα γενικευτεί η απόφαση να λειτουργήσουν τα ολοήμερα τμήματα χωρίς δάσκαλο. Χαρακτηριστικό της βιασύνης τους να υλοποιήσουν τις κυβερνητικές αποφάσεις αλλά και του ταυτόχρονου φόβου τους για τις αντιδράσεις των εκπαιδευτικών είναι το γεγονός ότι ο περιφερειάρχης Αττικής Γκίνης συγκάλεσε τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις του ΑΠΥΣΠΕ για τις 7 το πρωί (!), ενώ σε κάθε συγκέντρωση των εκπαιδευτικών έξω από τα γραφεία της Περιφέρειας υπάρχουν κλούβες και αστυνομικές δυνάμεις. Σημαντική κινητικότητα παρατηρείται επίσης σε δεκάδες συλλόγους γονέων με μαζικές συνελεύσεις και αποφάσεις για μαζική διαμαρτυρία έξω από τα γραφεία των διευθύνσεων εκπαίδευσης, με αφορμή κυρίως το ολοήμερο αλλά και τα εκατοντάδες κενά σε δασκάλους.

Τη δεύτερη μέρα της 48ωρης απεργίας πραγματοποιήθηκαν ξανά γενικές συνελεύσεις των συλλόγων της πρωτοβάθμιας, ενώ σήμερα Κυριακή γίνεται ολομέλεια προέδρων. Οι συνελεύσεις είχαν μικρότερη συμμετοχή από εκείνες της προηγούμενης εβδομάδας, με έντονο προβληματισμό για τη συνέχεια, με πιο ουσιαστική όμως πολιτική συζήτηση – μην ξεχνάμε ότι έγιναν μια μέρα μετά από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα – με διακριτό όμως, έστω και μειοψηφικό, ένα ρεύμα που θέλει να βγει με αποφασιστικό απεργιακό αγώνα. Ένα ρεύμα που ο κυβερνητικός συνδικαλισμός θέλει πλήρως να υποτάξει, θέλει με κάθε τρόπο να «σκεπάσει το καπάκι», έτσι ώστε να μην έχει κανένα περιθώριο να εκφραστεί. Αρνείται να υπερασπιστεί ακόμα και τα στοιχειώδη δικαιώματα των εκπαιδευτικών στο μέτωπο των υποχρεωτικών μετακινήσεων και τοποθετήσεων, αφού όλη τους η αντιπαράθεση ξεκινά και τελειώνει στις «σκληρές» κατά τη γνώμη τους ανακοινώσεις που «θα» βγάλουν.

Πάντως κρίσιμη για την κλιμάκωση του αγώνα συνολικά στο Δημόσιο, θεωρείτο η χθεσινή συνεδρίαση του γενικού συμβούλιου της ΑΔΕΔΥ, όπου οι καθεστωτικές παρατάξεις κάθε άλλο παρά με τη συνέχιση και επέκταση του αγώνα εμφανίζονταν. ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ σαμποτάρουν κάθε μορφής αγώνα στο όνομα της λιτότητας και της αφαίμαξης των μισθών, ενώ σε κλάδος όπως οι ΟΤΑ συμπορεύτηκαν δυστυχώς σε εναγκαλισμό και με την Αυτόνομη Παρέμβαση, αρνούμενες να προτείνουν 5ήμερες από Δευτέρα, και καλώντας γενικά σε αόριστη «κλιμάκωση» και «συνελεύσεις αγώνα».

Κεντρικά η Αυτόνομη Παρέμβαση εμφανίζεται με πρόταση για νέα τριήμερη στην ΑΔΕΔΥ, αλλά καμία από τις ομοσπονδίες που «συντονίζονται» στον ιδιωτικό τομέα και που ελέγχει, δεν προχωρά στην παραμικρή απεργία. Όσο για το ΠΑΜΕ-ΟΤΑ καλεί κι αυτό σε 48ωρη αύριο-μεθαύριο, αλλά η επόμενη «κλιμάκωση»… μετατίθεται για τις 5 Οκτώβρη, ενώ στις συγκοινωνίες προτείνει στον ΟΣΕ 24ωρη προειδοποιητική απεργία…

© Some rights reserved 2019 - ΠΡΙΝ Παλιά μορφή και προηγούμενα άρθρα