Log in

Registration

Η διαβολική συνάντηση Τσίπρα-Τραμπ

Posted: October 27, 2017 / in: Αναλυση, Πολιτικη / Comments Off on Η διαβολική συνάντηση Τσίπρα-Τραμπ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΛΑΦΡΟΣ

«Στρατηγικοί εταίροι». Με αυτόν τον τίτλο και μια τεράστια φωτογραφία του ζεύγους Τραμπ-Τσίπρα αποτύπωνε η Αυγή της Τετάρτης τη συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού με τον αμερικανό πρόεδρο στο Λευκό Οίκο. Πρωτοσέλιδο ύβρις για μια εφημερίδα, που το διάβασμά της αποτελούσε ενοχοποιητικό στοιχείο στη μετεμφυλιακή Ελλάδα των τραμπούκων των ΗΠΑ. Κι όμως, έστω κι έτσι, η κυβερνητική εφημερίδα αποτυπώνει την πολύ μεγάλη, τη στρατηγική σημασία που είχε η επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ.

Η φιλοαμερικανική επιλογή της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ ήταν εμφανής εδώ και χρόνια, άσχετα αν πολλοί τώρα ανακαλύπτουν την Αμερική του Τσίπρα. «Διότι ισχυρίζομαι και το λέω με όλη τη δύναμη της φωνής μου ότι η χώρα πράγματι είναι μια χώρα που ανήκει στο δυτικό πλαίσιο, ανήκει στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ, αυτό δεν αμφισβητείται», είχε πει ο Α. Τσίπρας σε συνέντευξη στον Αντένα (14/5/2014). Η ατλαντική προσέγγιση ήταν εμφανής στη σύνθεση όλων των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, σε κρίσιμα υπουργεία, μάλιστα, όπως Εξωτερικών, Άμυνας, Οικονομίας, Οικονομικών κλπ. Το 2013 ο Τσίπρας είχε επισκεφτεί τις ΗΠΑ με μεσολάβηση του Ινστιτούτου Levy και είχε κάνει δηλώσεις που «αποκάλυπταν» τη διαχειριστική του επιλογή. Ενώ, πέρυσι, φιλοξένησε στην Αθήνα τον Ομπάμα κι έπλεξε το εγκώμιο της δημοκρατικής Αμερικής.

Σήμερα, όμως, όλα αυτά αποκτούν έναν πολύ πιο επικίνδυνο και συγκεκριμένο χαρακτήρα. Με τη διαταραχή των σχέσεων Τουρκίας-ΝΑΤΟ, τη γενικευμένη αστάθεια και τους παρατεταμένους πολέμους στην περιοχή, τα νέα ενεργειακά κοιτάσματα στη Ν.Α. Μεσόγειο και κυρίως τον παροξυσμό των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και της αναβαθμισμένης πολεμικής απειλής, με πρωταγωνιστικό ρόλο την αντιδραστική κυβέρνηση Τραμπ, το να δηλώνεις «στρατηγικός εταίρος» των ΗΠΑ είναι σαν να φοράς ήδη τη στολή εκστρατείας!

Σε αυτό το πλαίσιο, η προσπάθεια ευνουχισμού του αντιαμερικανισμού του λαού και ειδικά της Αριστεράς που επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ γίνεται ακόμα πιο αντιδραστική. Το κυβερνών κόμμα εξυπηρετεί χωρίς ντροπή τα πιο αδηφάγα συμφέροντα του ελληνικού κεφαλαίου και γι’ αυτό ο Τσίπρας, όπως τόνισε ο Α. Χάγιος στο Κόντρα, «είναι ο πιο φιλοατλαντικός πρωθυπουργός από το 1974 και ταυτόχρονα και ο πιο φιλοΕΕ».

Η ΝΔ τα έχει χάσει, καθώς βλέπει τον ΣΥΡΙΖΑ να αναλαμβάνει το ρόλο της και να τον παίζει και μια χαρά. Αυτό φάνηκε στην υπόθεση με τα F16, που στην αρχή βγήκαν αρνητικά, μετά θετικά και μετά είπαν να το δούμε συγκεκριμένα…
Η ταύτιση και οι τσακωμοί του αστικού μνημονιακού πολιτικού στρατοπέδου, το μόνο που υπογραμμίζουν είναι η ανάγκη ανάπτυξης ενός μεγάλου αντιπολεμικού αντιιμπεριαλιστικού-αντικαπιταλιστικού κινήματος, για την ειρήνη, την ελευθερία και το ψωμί στην περιοχή, ενάντια στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και σε κάθε κυβέρνηση που υλοποιεί την πολιτική του κεφαλαίου.

Γιατί ό,τι είναι «διαβολικό», δεν «είναι για καλό»

Tags: , ,

Similar posts

© Some rights reserved 2018 - ΠΡΙΝ Παλιά μορφή και προηγούμενα άρθρα