Log in

Registration

«Αποκάλυψη τώρα»: Στην τελική ευθεία η δίκη της Χρυσής Αυγής

Posted: September 24, 2017 / in: Πολιτικη / Comments Off on «Αποκάλυψη τώρα»: Στην τελική ευθεία η δίκη της Χρυσής Αυγής

του Κυριάκου Νασόπουλου

Πυκνώνουν οι εξελίξεις στη δίκη της Χρυσής Αυγής, καθώς ολοκληρώνεται σύντομα ο αλφαβητικός κατάλογος των μαρτύρων κατηγορίας, που καταθέτουν για το σύνολο των συνδεδεμένων υποθέσεων της δικογραφίας για την εγκληματική οργάνωση. Ηδη μετά τις τελευταίες δύο καταθέσεις –του πρώην χρυσαυγίτη Ηλία Σταύρου και του πανεπιστημιακού πολιτικού επιστήμονα Μιχάλη Σπουρδαλάκη– μένουν μόλις 5 επώνυμοι μάρτυρες κατηγορίας. Κομβικής σημασίας θεωρείται η κατάθεση του τελευταιου επώνυμου μάρτυρα, του δημοσιογράφου-συγγραφέα Δημήτρη Ψαρρά, που αναμένεται στις αρχές Οκτωβρίου. Η διαδικασία καταλήγει με τους ανώνυμους προστατευόμενους μάρτυρες Α΄ ως Ε΄, των οποίων οι καταθέσεις θα μεταδωθούν μέσω τηλεδιάσκεψης, με αλλοιωμένη φωνή από ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα στη ΓΑΔΑ.

Ωστόσο, μολονότι το ενδιαφέρον των αποκαλύψεων κορυφώνεται όσο η δίκη μπαίνει στην τελική της ευθεία, δεν συμβαίνει το ίδιο και με τη δημοσιότητα της δίκης. Τα συστημικά ΜΜΕ στην πλειονότητά τους εξακολουθούν να σνομπάρουν, ο κόσμος του αγώνα δίνει το παρών αναιμικά, πιθανόν αποθαρρημμένος από τη χρονοβόρα διαδικασία, τις δυσκολίες πρόσβασης (ειδικά στον Κορυδαλλό) και την δικαιολογημένη καχυποψία προς την αστική δικαιοσύνη. Σε σχεδόν άδειες αίθουσες, πηγμένες ωστόσο στους ασφαλίτες με πολιτικά, εξελίσσονται συνήθως οι δικάσιμες, μοιρασμένες μεταξύ της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου Aθηνών και δικαστικής αίθουσας των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού. Παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες των συνηγόρων της Πολιτικής Αγωγής και της οικογένειας Φύσσα για την ακαταλληλότητα της αίθουσας στον Κορυδαλλό, όπου δεν ακούγονται καν οι καταθέσεις των μαρτύρων, η δίκη δεν έχει ακόμα μεταφερθεί οριστικά στο Εφετείο. Αυτό οφείλει να αλλάξει στους επόμενους μήνες, καθώς η διαδικασία των αναγνωστέων εγγράφων και της προβολής του πλούσιου οπτικοακουστικού υλικού της δικογραφίας απαιτεί μια στοιχειώδη υλικοτεχνική υποδομή, που απλώς είναι ανέφικτη στις τριτοκοσμικές συνθήκες των φυλακών Κορυδαλλού. Ηδη με πρωτοβουλία της οικογένειας Φύσσα, των δικηγόρων της πολιτικής αγωγής και του Παρατηρητηρίου goldendawnwatch.org, έχει ξεκινήσει μια καμπάνια ενημέρωσης του κοινού με τίτλο «η δίκη συνεχίζεται. Ενημερώσου»

Εξάλλου, τη σπουδαιότητα της δίκης και της παρουσίας του αντιφασιστικού κινήματος σε αυτή τόνισαν και οι διοργανωετές των εκδηλέσεων για την επέτειο των τεσσάρων χρόνων από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, στην συναυλία – εκδήλωση στη Δραπετσώνα «4χρόνια χωρίς τον Παύλο – πώς ανέχεσαι ΝΑΖεΙς μαζί τους;».

Την περασμένη εβδομάδα, ολοκληρώθηκε η κατάθεση του Ηλία Σταύρου, πρώην υποψήφιου βουλευτή της Χρυσής Αυγής και επιστημονικού συνεργάτη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ναζιστικού κόμματος. Ο άλλοτε ακραιφνής εθνικοσοσιαλιστής, που υποστηρίζει ότι απομακρύνθηκε επειδή «κατάλαβε ότι πρόκειται για υπόκοσμο», υπήρξε ιδιαίτερα αποκαλυπτικός στο πώς λειτουργεί η Χρυσή Αυγή, με κάθετη δομή, στρατιωτική ιεραρχία, πιστή υπακοή στην «Αρχή του Αρχηγού», που είναι «η μυστική φωνή του αίματος» — σύμφωνα με το χιτλερικό πρότυπο του Φύρερ, και που χωρίς τη δική του έγκριση δεν γίνεται καμία ενέργεια. Για «κόμμα-πολιτοφυλακή», στρατιωτικά δομημένο, που έχει στο επίκεντρό του την άσκηση βίας για πολιτικούς σκοπούς, μίλησε ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, Μιχάλης Σπουρδαλάκης. Απαντώντας στις ερωτήσεις της προέδρου, επιχειρηματολόγησε πάνω στις άμεσες συγγένειες της Χ.Α με τα τάγματα εφόδου του Μεσοπολέμου και το εθνικοσοσιαλιστικό κόμμα του Χίτλερ, με βάση στοιχεία της βιβλιογραφίας αλλά και τη δική του εμπειρία από τη ρητορική και τις πρακτικές της Χ.Α. «Υπάνθρωποι, κατσαρίδες, θα τους λιώσουμε» είναι ο επίσημος λόγος των χρυσαυγιτών για τους μετανάστες, που συνεχίζεται ως σήμερα και από το βήμα της Βουλής.

Ζητούμενο δεν είναι μόνο η πιο ολοκληρωτική καταδίκη της νεοφασιστικής συμμορίας , αλλά να αποκαλυφθούν τα πολιτικά, επιχειρηματικά και άλλα στηρίγματά της, να απονεκρωθεί η μήτρα που γεννά το βδέλυγμα του φασισμού.

Η δίκη συνεχίζεται αύριο Δευτέρα, στο Εφετείο

© Some rights reserved 2018 - ΠΡΙΝ Παλιά μορφή και προηγούμενα άρθρα