Log in

Registration

Απεργιακός ξεσηκωμός για να αλλάξει στρατόπεδο η …στεναχώρια

Posted: April 9, 2017 / in: Πολιτικη / Comments Off on Απεργιακός ξεσηκωμός για να αλλάξει στρατόπεδο η …στεναχώρια

του Δημήτρη Σταμούλη

«Υπάρχουν πράγματα που θα στενοχωρήσουν τον ελληνικό λαό» είπε ο Ευ. Τσακαλώτος, ανακοινώνοντας τη νέα συμφωνία-λαιμητόμο που προβλέπει νέο «αίμα» 3,6 δισ. ευρώ από συντάξεις, φοροεπιδρομή σε μισθούς, λαϊκό εισόδημα και κατοικία και γενικό ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας. Η αναμονή και οι φρούδες ελπίδες που καλλιέργησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν έχουν πια θέση στον λαό! Το γάντι που μας πετάνε οφείλουμε να το σηκώσουμε και με άμεσες αγωνιστικές και απεργιακές πρωτοβουλίες να… στεναχωρήσουμε εμείς την κυβέρνηση Τσίπρα, την ΕΕ, το ΔΝΤ και το εγχώριο κεφάλαιο.

Η διαδήλωση της Πέμπτης που διοργάνωσε η Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων για το συντονισμό στα Προπύλαια με κατάληξη στη βουλή, ήταν ένα ακόμα βήμα μαζικής απάντησης του κόσμου της εργασίας και της νεολαίας ενάντια στη νέα αντεργατική σφαγή. Συμμετείχαν σωματεία όπως των μισθωτών τεχνικών, των εκτάκτων του υπουργείου Πολιτισμού, εργατικές συλλογικότητες όπως η Attack στην επισφάλεια και την ανεργία, η Radical ΙΤ, ο Συντονισμός Συλλογικοτήτων Αττικής και εργατικές λέσχες, παρατάξεις όπως το ΜΕΤΑ, η ΕΡΓΑΣ και η Ταξική Πορεία, καθώς επίσης η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΛΑΕ, το ΕΕΚ κ.α. Ανάλογη μαζική διαδήλωση πραγματοποιήθηκε και στη Θεσσαλονίκη, την ίδια μέρα, στο άγαλμα Βενιζέλου, με διοργανωτή τη Συνέλευση των Κινημάτων που συσπειρώνει τον Συντονισμό Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης, πρωτοβάθμια σωματεία και άλλες κινηματικές πρωτοβουλίες. Συμμετείχαν μεταξύ άλλων η Γ’ ΕΛΜΕ, οργανώσεις συνταξιούχων, και επίσης η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η ΛΑΕ. Επίσης μαζικό ήταν και το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ που έγινε την Παρασκευή στην Αθήνα και πολλές πόλεις. Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι το ΠΑΜΕ προχώρησε μια ημέρα μετά σε κινητοποίηση αγνοώντας την έγκαιρη δημόσια πρόταση της Πρωτοβουλίας πρωτοβάθμιων σωματείων σε όλες τις αγωνιστικές ταξικές δυνάμεις, εργατικά σωματεία, συλλογικότητες αγώνα λαού και νεολαίας.

Όμως εκτός από τα πανεργατικά συλλαλητήρια, σε εξέλιξη είναι μια σειρά από σημαντικοί αγώνες και κινητοποιήσεις. Όπως π.χ. αυτός των αναπληρωτών της εκπαίδευσης (σελ. 16), των εργατριών της Σκοτ (σελ. 18), αλλά και η ελπιδοφόρα μαχητική κινητοποίηση ελαστικών και επισφαλώς εργαζομένων και ανέργων που διοργάνωσε την Τετάρτη στο υπουργείο Εργασίας η Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων, στο πλαίσιο της «ημέρας αγώνα ενάντια στην ελαστική εργασία, τη μαθητεία και την ανεργία για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους», και με αξιοσημείωτο στιγμιότυπο την κοινή συνάντηση στους δρόμους με τη διαδήλωση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

Το κρίσιμο ζητούμενο, ωστόσο, είναι τα επόμενα βήματα για το μαχόμενο ταξικό κίνημα. Ο αστικοποιημένος συνδικαλισμός της ΓΣΕΕ δεν πρόκειται να οργανώσει κανέναν αγώνα. Η υπόθεση της πάλης πέφτει στα χέρα των εργαζομένων και των σωματείων. Καθώς η κυβέρνηση, μετά και τις τελευταίες αποφάσεις του Γιούρογκρουπ, ανεβάζει αντεργατικές στροφές και πολύ σύντομα θα φέρει προς ψήφιση το νέο αντιδραστικό πακέτο μέτρων, απαιτείται πλέον άμεσος απεργιακός ξεσηκωμός και σχεδιασμός από πριν το Πάσχα για την επιτυχία του, με πρώτο σταθμό την Εργατική Πρωτομαγιά. Σε αυτή την κατεύθυνση είναι σημαντική η δημόσια πρόσκληση που απευθύνει η γραμματεία της Πρωτοβουλίας Πρωτοβάθμιων Σωματείων για πανεργατικό ταξικό και απεργιακό εορτασμό της 1ης Μάη με συγκέντρωση στο Μουσείο.

Επίσης, στο Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ που έγινε την Παρασκευή, οι δυνάμεις των Παρεμβάσεων πρότειναν συγκεκριμένο απεργιακό σχεδιασμό και κάλεσαν σε εγρήγορση για πιθανό κυβερνητικό αιφνιδιασμό εντός της Μ. Εβδομάδας και για απεργιακή απάντηση. Με στόχο να μην περάσει η δεύτερη αξιολόγηση και τα νέα μέτρα- λαιμητόμος για το λαό, να πληρώσει το κεφάλαιο, σύγκρουση και έξοδο από τη φυλακή των μνημονίων, του χρέους, του ευρώ και της ΕΕ και ανατροπή της βάρβαρης πολιτικής της ΕΕ και του ΔΝΤ, της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και της εργοδοσίας.

Πρότειναν επίσης, αμέσως μετά το Πάσχα, γενικές συνελεύσεις σε όλους τους χώρους δουλειάς και τα σωματεία με πρόταση συγκεκριμένη τη γενική απεργία, με προσδιορισμό μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου και πριν από την αναγγελία κατάθεσης των μέτρων προς ψήφιση στη βουλή από την κυβέρνηση. Ωστόσο, οι δυνάμεις του υποταγμένου και κυβερνητικού συνδικαλισμού για άλλη μια φορά έδωσαν χρόνο στην κυβέρνηση και τους δανειστές αποφασίζοντας απλώς την «εξουσιοδότηση της Εκτελεστικής Επιτροπής» για απεργία σε άγνωστη ημερομηνία. Πλάτες σε αυτή την επιλογή, δυστυχώς για άλλη μια φορά, έβαλαν οι δυνάμεις του ΜΕΤΑ και του ΠΑΜΕ. Αρχικά τo META είχε προτείνει απεργία στο δεύτερο 10ήμερο Μαΐου, ενώ το ΠΑΜΕ δεν έκανε απολύτως καμιά αναφορά στην ανάγκη απεργιακής απάντησης, ενώ στο τέλος αντέτεινε ότι «το ΓΣ της ΑΔΕΔΥ δεν μπορεί να καθορίσει απεργία αλλά το …κίνημα»!

© Some rights reserved 2019 - ΠΡΙΝ Παλιά μορφή και προηγούμενα άρθρα