Log in

Registration

ΑΝΤΑΡΣΥΑ – Περιοδεία σε Μόρια και Κάρα Τεπέ

Posted: February 26, 2017 / in: Κοινωνια, Πρωτοσελιδο / Comments Off on ΑΝΤΑΡΣΥΑ – Περιοδεία σε Μόρια και Κάρα Τεπέ

του Νίκου Μανάβη

Δυναμική πολιτική εξόρμηση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στη Λέσβο πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο. Η εξόρμηση συνδύαζε την παρουσίαση της πολιτικής πρότασης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με την παρέμβαση στο κέντρο κράτησης προσφύγων και μεταναστών της Μόριας και τον καταυλισμό του Καρά Τεπέ. Με την εξόρμηση κλιμακώθηκε η δράση της τοπικής επιτροπής Λέσβου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο προσφυγικό και τα άλλα ζητήματα που απασχολούν τους κατοίκους του νησιού. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, στη Λέσβο και σε όλη την Ελλάδα, δίνει τη μάχη μαζί με τους πρόσφυγες και συλλογικότητες που στηρίζουν τους πρόσφυγες, για άνοιγμα των συνόρων που θα επιτρέπει στους πρόσφυγες να κατευθυνθούν στις χώρες προορισμού τους, για σταμάτημα των ιμπεριαλιστικών πολέμων ώστε να πάψουν οι άνθρωποι να ξεριζώνονται από τις πατρίδες τους, για κατάργηση της απάνθρωπης συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας-Ελληνικής κυβέρνησης, για κλείσιμο των στρατοπέδων κράτησης των προσφύγων, για να πάνε όλα τα προσφυγόπουλα στα σχολεία, για να έχουν οι πρόσφυγες πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη, για έχουν δικαίωμα στη δουλειά με ίσα δικαιώματα. Για τις επισκέψεις στα κέντρο κράτησης της Μόριας αλλά και τον καταυλισμό του Καρά Τεπέ είχε ειδοποιηθεί έγκαιρα το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και ο Δήμος Λέσβου. Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής απάντησε την τελευταία στιγμή, ενώ είχαν ήδη γίνει όλες οι διαδικασίες για τη μετάβαση της αποστολής στη Λέσβο, ότι δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη την Κυριακή στη Μόρια, λόγω εργασιών, αλλά την Τρίτη ή την Τετάρτη.

Παρά την απαγόρευση εισόδου η εξόρμηση πραγματοποιήθηκε και, σε συνεννόηση με τον διοικητή του κέντρου κράτησης, τριμελής αντιπροσωπεία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ επισκέφθηκε το κέντρο και ενημερώθηκε για τη διαδικασία ταυτοποίησης των προσφύγων και τις συνθήκες διαβίωσής τους.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της αποστολής, το Σάββατο, το κλιμάκιο μελών της Κεντρικής Συντονιστικής Επιτροπής (ΚΣΕ) μαζί με μέλη της Τοπικής Επιτροπής Λέσβου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ επισκέφτηκε τον καταυλισμό του Καρά Τεπέ. Όμως, στην είσοδο, άνθρωποι που δούλευαν στο φυλάκιο εισόδου –χωρίς να δηλώνουν την ιδιότητά τους– δεν επέτρεπαν για περισσότερο από μια ώρα την είσοδό στο καταυλισμό, επικαλούμενοι άγνοια της άδειας και αναμονή έλευσης του «διοικητή». Η επίσκεψη στο Καρά Τεπέ πραγματοποιήθηκε παρά την προσπάθεια παρεμπόδισής της.

Να σημειωθεί ότι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ φρόντισε να καλέσει στην εξόρμηση στη Μόρια τους δημοσιογράφους των τοπικών μέσων ενημέρωσης, οι οποίοι είναι αποκλεισμένοι από κάθε μορφής ενημέρωση από το υπουργείο Μεταναστευτικής και δεν τους επιτρέπεται η πρόσβαση στο κέντρο κράτησης της Μόριας, ούτε καν η λήψη φωτογραφιών από απόσταση.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να αποτρέψει την επαφή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλων συλλογικοτήτων με τους πρόσφυγες στα κέντρα κράτησης και τους καταυλισμούς, εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτικής δημιουργίας γκέτο, όπου θα στοιβάζονται ανθρώπινες ψυχές. Αυτή η πολιτική ευθύνεται για την ενίσχυση των ρατσιστικών και ξενοφοβικών τάσεων στην Ελληνική κοινωνία και ρίχνει νερό στον μύλο ακροδεξιών και υπερσυντηρητικών κύκλων εντός της ΝΔ στα νησιά.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ εργάζεται για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και σε αυτό το πλαίσιο εντάσσει και τις κινητοποιήσεις που θα γίνουν στα νησιά και σε όλη την Ελλάδα στις 18 Μάρτη. Σε αυτό το πνεύμα, η επίσκεψη στο κέντρο κράτησης της Μόριας συνδυάστηκε με εξόρμηση στο χωριό της Μόριας όπου έγινε συζήτηση με τους κατοίκους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι και οι πρόσφυγες.

Φωτογραφία της εφημερίδας Εμπρός Μυτιλήνης

 

Στο πλαίσιο της εξόρμησης στο νησί, το απόγευμα του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο ξενοδοχείο Λέσβιον της Μυτιλήνης, με θέμα «Η κρίση στην ΕΕ, το προσφυγικό και η πρόταση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για την αντεπίθεση του λαϊκού κινήματος», κατά την οποία τα μέλη της ΚΣΕ Παύλος Αντωνόπουλος, Γιάννης Σηφακάκης και Γιάννης Φελέκης ανέλυσαν την πρόταση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για την αντεπίθεση του εργατικού και λαϊκού κινήματος, την αναγκαιότητα πολιτικής συμφωνίας όλων εκείνων των αντικαπιταλιστικών δυνάμεων που αντιλαμβάνονται την ανάγκη ανάπτυξης ισχυρού εργατικού και λαϊκού κινήματος για σύγκρουση με τις δυνάμεις του κεφαλαίου που είναι συσπειρωμένες κάτω από την ομπρέλα του Ιμπεριαλιστικού μηχανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ και των Αμερικανών. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και χαιρέτησε κλιμάκιο της ΠΕ Λέσβου της Λαϊκής Ενότητας. Έξω από τον χώρο της εκδήλωσής, καθώς και στις επισκέψεις στο Καρά Τεπέ και τη Μόρια υπήρχε παρουσία ένστολων αστυνομικών ή ασφαλιτών με πολιτικά. Το γεγονός αυτό φανερώνει ότι ο περιορισμός στα δικαιώματα των προσφύγων πάει μαζί με την ένταση των αντιδημοκρατικών μέτρων για τους ντόπιους και τις παρακολουθήσεις από την κυβέρνηση
ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

© Some rights reserved 2020 - ΠΡΙΝ Παλιά μορφή και προηγούμενα άρθρα