Log in

Registration

Το στρατόπεδο συγκέντρωσης της Αμυγδαλέζας ανοίγει ξανά τις πύλες του

Posted: September 26, 2016 / in: Η Αλλη Οψη, Κοινωνια / Comments Off on Το στρατόπεδο συγκέντρωσης της Αμυγδαλέζας ανοίγει ξανά τις πύλες του

γράφει η Μαρία Μπικάκη

Όσο πιο σκληρά μέτρα απέναντι στους πρόσφυγες παίρνει η κυβέρνηση, τόσο πιο έντεχνα χειρίζεται το επικοινωνιακό παιχνίδι για να θολώσει τα νερά. Όχι μόνο διατηρεί την Αμυγδαλέζα, αλλά την επεκτείνει. Εκεί βρίσκονταν  φυλακισμένοι 300 πρόσφυγες εν αναμονή της απέλασής τους. Είναι έτοιμος επιπλέον χώρος 152 θέσεων, που θα λειτουργήσει ως κέντρο κράτησης οικογενειών με μικρά παιδιά, που κατά τον Τόσκα θα επιθυμούν να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους, κάνοντας άρση των αιτημάτων ασύλου που έχουν υποβάλει. Θα κρατούνται μέχρι να εκδοθούν διαβατήρια από τις πρεσβείες τους για να επιστραφούν. Το εξοργιστικό είναι ότι σε επίσκεψη του Ν. Τόσκα και παραγόντων του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στην Αμυγδαλέζα ο αν. γεν. γραμματέας Φιλιππάκος δήλωσε «η σημερινή ημέρα είναι μία ακόμη απόδειξη του πνεύματος αλληλεγγύης, αλτρουισμού και ανιδιοτέλειας». Και δεν είναι μόνο η Αμυγδαλέζα, αλλά η Κόρινθος, το Ελληνικό, τα δεκάδες αστυνομικά τμήματα κρατητήρια που παραμένουν φυλακισμένοι χιλιάδες πρόσφυγες, η δήλωση Μουζάλα για νέο κέντρο κράτησης παραβατικών προσφύγων, στους οποίους κατατάσσουν και τους απείθαρχους στα μέτρα εγκλεισμού . Και σε αυτά να προσθέσουμε τα hot spot που είναι κρατούμενοι χιλιάδες πρόσφυγες που ήρθαν μετά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, ήδη πολλοί ακόμα και επτά μήνες.

Όμως, πίσω από τις μεγαλοστομίες, διακρίνεται και λεκτικά η προσαρμογή της κυβέρνησης στην πολιτική αποτροπής και καταστολής απέναντι στους πρόσφυγες. Στη Σύνοδο του ΟΗΕ για το προσφυγικό ο Τσίπρας είπε: «Να βρούμε τρόπους για την καλύτερη προστασία των συνόρων μας, μέσω της αστυνομικής συνεργασίας και της καταπολέμησης της εμπορίας ανθρώπων. Προς αυτή την κατεύθυνση, θα συσταθεί σύντομα από την ΕΕ η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή… Χρειάζεται να αυξηθεί η αστυνόμευση των συνόρων και η συνεργασία των ακτοφυλακών». Υπερασπίστηκε ότι η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας μείωσε τους πνιγμούς στο Αιγαίο, αλλά έκρυψε ότι είναι αιματοβαμμένη, γιατί ακριβώς οδήγησε σε περισσότερους πνιγμούς στη Μεσόγειο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΔΟΜ.

Τραγική είναι και η συνεχιζόμενη πολιτική των απελάσεων, επαναπροωθήσεων και επιστροφών από το ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία συνολικά οι επιστροφές το 2016 είναι 11.000. Απ αυτές έχουν γίνει στην Τουρκία 3.647 δήθεν εθελοντικές επιστροφές και περίπου 2.000 απελάσεις ανάμεσα τους και πρόσφυγες που έχουν ζητήσει άσυλο, αλλά η αίτησή τους απορρίφτηκε με τις κατευθύνσεις της ΕΕ και την αλλαγή της σύνθεσης των επιτροπών ασύλου από την κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση συνεχίζει την επιλογή των άθλιων κλειστών καταυλισμών στοιβάγματος, γκετοποίησης και απομόνωσης των προσφύγων, προκαλώντας δικαιολογημένες εξεγέρσεις των προσφύγων. Αλλά και αλείφοντας βούτυρο στο ψωμί των συντηρητικών, ξενοφοβικών και φασιστικών δυνάμεων που οργανώνουν επιθετικές ενέργειες.

 

© Some rights reserved 2019 - ΠΡΙΝ Παλιά μορφή και προηγούμενα άρθρα