της Ιωάννας Καρδαρά
Στο μικροσκόπιο της ΕΕ βρίσκεται εδώ και καιρό η πρόσληψη του του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο από την αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs ως ειδικού συμβούλου για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο νέος ρόλος που αναλαμβάνει ο Μπαρόζο μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια μετά τη λήξη της θητείας του στην Κομισιόν δημιουργεί ανησυχίες «δεδομένης της σπουδαιότητας του αξιώματος που κατείχε, της διεθνούς επιρροής που είχε ως πρόεδρος της Επιτροπής και της ιστορίας της τράπεζας στην οποία προσφέρει τώρα τις υπηρεσίες του», σημειώνει η Ευρωπαία Συνήγορος του Πολίτη Έμιλι Ο›Ρίλι σε επιστολή που απηύθυνε στο διάδοχο του Μπαρόζο στην Επιτροπή, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Επιπλέον ο πρόεδρος της Κομισιόν τη διαβεβαίωσε πως από τώρα και στο εξής ο Μπαρόζο «θα γίνεται δεκτός στην Επιτροπή όχι ως πρώην πρόεδρός της αλλά ως εκπρόσωπος συμφερόντων». Με αυτόν τον τρόπο ο Γιουνκέρ υπονόησε πως ο Μπαρόζο θα πρέπει να εγγραφεί στο ευρωπαϊκό Μητρώο Διαφάνειας. Σύμφωνα με τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν έχει επιβεβαιώσει «τη μόνιμη δέσμευσή του να λειτουργεί με ακεραιότητα και διακριτικότητα». Ωστόσο, εξαιτίας του γεγονότος πως υπήρξε πρόεδρος της Κομισιόν αναμένεται έκθεση της επιτροπής δεοντολογίας, η οποία διερευνά τις δραστηριότητες των πρώην επιτρόπων για διάστημα 18 μηνών μετά το τέλος της θητείας τους. Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, οι πρώην επίτροποι ενδέχεται να χάσουν τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα εάν διαπιστωθεί πως δεν ενεργούν με όρους ακεραιότητας κατά την εκτέλεση των επαγγελματικών τους καθηκόντων μετά την αποχώρηση τους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Από την πλευρά του ο Μπαρόζο κατηγορεί τον διάδοχό του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για «προκατειλημμένη» συμπεριφορά.
Με επιστολή του προς τον Γιούνκερ, που δημοσιεύτηκε στους Financial Times, ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας και πρόεδρος της Επιτροπής από το 2004 έως το 2014 υποστήριξε ότι η έρευνα που ξεκίνησε έπειτα από τη δημόσια κατακραυγή για την πρόσληψή του από την τράπεζα είναι «ασύμφωνη» με τη μεταχείριση άλλων πρώην επιτρόπων. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να αναθεωρήσει τον κώδικα δεοντολογίας μετά την κατακραυγή που προκάλεσε ο διορισμός του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στην Goldman Sachs, σύμφωνα με δημοσίευμα της Die Welt.
«Οφείλουμε να προσαρμόσουμε τον κώδικα συμπεριφοράς ώστε να γίνει σαφέστερο τι επιτρέπεται να πράττουν οι πρώην πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και οι πρώην ευρωπαίοι επίτροποι», δηλώνει στην συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα ο Μάρτιν Σουλτς.
Η ανησυχία και ο προβληματισμός είναι εύλογοι, γιατί ο Μ. Μπαρόζο έχει δηλώσει δημοσίως πως θα συμβουλεύει για το Brexit. O Πορτογάλος θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τις υψηλές γνωριμίες του στους κόλπους της ΕΕ προς όφελος των νέων εργοδοτών του. Μάλιστα, η διεθνής οργάνωση Transparency International έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια συγκέντρωσης υπογραφών για να στερηθεί ο Μ. Μπαρόζο τη σύνταξη που δικαιούται από την ΕΕ. Οι υπογραφές έχουν ήδη ξεπεράσει τις 60.000. Φυσικά, ο Μπαρόζο δεν είναι ο μοναδικός κοινοτικός αξιωματούχος που πήγε να δουλέψει για την αμερικανική τράπεζα ή δούλευε γι› αυτή. Ο Μάριο Ντράγκι ήταν υπάλληλος της Goldman Sachs, πριν αναλάβει καθήκοντα προέδρου στην ΕΚΤ. Τίθεται λοιπόν θέμα ηθικής, αφού η πρόσληψη είναι νόμιμη. Ίσως λοιπόν το τίμημα της «ανηθικότητας» θα πρέπει να αυξηθεί, για να αποθαρρυνθούν άλλοι αξιωματούχοι να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Μ. Μπαρόζο.