Log in

Registration

Ιδρυτική συνέλευση για τις λαϊκές ελευθερίες

Posted: March 26, 2013 / in: Κινηση Ιδεων, Κοινωνια / Comments Off on Ιδρυτική συνέλευση για τις λαϊκές ελευθερίες

Οργανωμένη άμυνα, στρατηγική αντεπίθεση

Κριτήριο οι νέες δυνατότητες

Με ενθαρρυντική συμμετοχή δεκάδων αγωνιστών πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 20 Μαρτίου η ιδρυτική συνέλευση της Κίνησης για τις Ελευθερίες και τα Δημοκρατικά Δικαιώματα της Εποχής μας (ΚΕΔΔΕ). Δικηγόροι, ανάμεσά τους αρκετοί νέοι, εργαζόμενοι και συνδικαλιστές από τον ιδιωτικό τομέα, φοιτητές, γιατροί, καλλιτέχνες έδωσαν το «παρών» και κατέθεσαν τον προβληματισμό τους.

Εκτενή αποσπάσματα από το σχέδιο διακήρυξης της Κίνησης παραθέτουμε στη διπλανή στήλη. Η γενική συμφωνία των μελών της ΚΕΔΔΕ περιγράφεται κωδικά ως εξής: Δίπλα στο αγωνιζόμενο μαζικό κίνημα, απέναντι στην αντιδημοκρατική επίθεση, που είναι αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτικής της κρίσης. Υπεράσπιση των κατακτήσεων, αλλά και γραμμή άμυνας με βάση το νέο συσχετισμό δύναμης. Νέα γραμμή άμυνας δεν σημαίνει περιορισμένη εμβέλεια διεκδικήσεων. Αντίθετα, σημαίνει επαναδιατύπωση των στρατηγικών θέσεων με βάση τις νέες δυνατότητες της εποχής.

Ενίσχυση των αντιστάσεων του λαού, όπως στη Χαλκιδική, όπως στις απεργίες των ναυτεργατών και των εργαζομένων του μετρό που βγήκαν σε επιστράτευση. Συλλογική επιστημονική καταγραφή του πεδίου. Αποκάλυψη του ρόλου των ΜΜΕ, της Χρυσής Αυγής, άλλων μηχανισμών. Ειδική παρέμβαση στα στρώματα που είναι πιο ευάλωτα στην ιδεολογική πίεση και την παραπληροφόρηση. Βαθύτερη αντίληψη για το χαρακτήρα του κράτους και της πολεμικής πολιτικής του – κατευθύνσεις για δράση, απόκρουση της τρομοκρατίας στο δρόμο, στον Τύπο, στην καθημερινότητα. Όχι δίκτυο νομικής βοήθειας, αλλά ενδυνάμωση των αγωνιστών και του κινήματος των εργαζομένων και της νεολαίας.

Πρώτη προτεραιότητα της Κίνησης η συγκέντρωση δυνάμεων στο μέτωπο υπεράσπισης των εργατικών δημοκρατικών δικαιωμάτων. Σύμφωνα με το πρόγραμμα δράσης που ψηφίστηκε, το επόμενο διάστημα η Κίνηση θα επεξεργαστεί θέσεις και θα οργανώσει εκδήλωση για τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και το εργατικό δίκαιο. Στην κριτική που υπήρξε ότι θα πρέπει να δοθεί βάρος στα δικαιώματα των ανέργων, η απάντηση προφανώς είναι ότι τα δικαιώματα των εργαζομένων καθορίζουν το συσχετισμό εργασίας – ανεργίας. Το δικαίωμα στην εργασία συνδέεται άρρηκτα με την πάλη για δουλειά με δικαιώματα. Όσο η εργασία μετατρέπεται σε θείο δώρο των εργοδοτών και παύει να περιέχει κατοχυρωμένα συλλογικά δικαιώματα, τόσο βαθαίνει η εκμετάλλευση και αυξάνεται η ανεργία. Για αυτό ο προσανατολισμός της Κίνησης δεν είναι στην κοινωνική αλληλεγγύη γενικώς, αλλά στην υπεράσπιση των συγκροτημένων κατακτήσεων της εργατικής τάξης και της προοπτικής τους.

Άμεσα θα συγκροτηθούν ομάδες εργασίας που θα περιλαμβάνουν: παρατηρητήριο ΜΜΕ και παραβίασης δημοκρατικών δικαιωμάτων, ομάδα υπεράσπισης των αγώνων της νεολαίας και ομάδα υποστήριξης των ελευθεριών του κόσμου της εκπαίδευσης.

 

Τι είναι σήμερα ελευθερία και δημοκρατία

 

Η Κίνηση για για τις Ελευθερίες και τα Δημοκρατικά Δικαιώματα της Εποχής μας θέλει να συμβάλει στην ενότητα, στο πρόγραμμα, στις μορφές πάλης και οργάνωσης των σημερινών και αυριανών αγώνων για να νικήσουν, για να ανατρέψουν την καταιγιστική επίθεση και να ανοίξουν το δρόμο για μια πραγματική ελευθερία και δημοκρατία. Ακολουθούν αποσπάσματα από τη διακήρυξη της Κίνησης:

 

Δεν υπάρχει άλλη εποχή στην ιστορία των ανθρώπινων κοινωνιών, που να διαδόθηκαν τόσο πολύ οι λέξεις «ελευθερία» και «δημοκρατία», όσο στην εποχή μας. Και δεν υπάρχει, ίσως, άλλη εποχή που του νόημα αυτών των δυο λέξεων να διαστρεβλώνεται και, κυρίως, να διχάζεται τόσο πολύ, όσο στην εποχή μας.

Ελευθερία για όλους εμάς σημαίνει απελευθέρωση από την ανεργία, από τη φτώχεια, από την εκμετάλλευση, από την καταπίεση, από τις μαζικές αρρώστιες, από το σύγχρονο αναλφαβητισμό, από τις προκαταλήψεις, το ρατσισμό και το σκοταδισμό. Ελευθερία σημαίνει δουλειά, ψωμί, παιδεία, υγεία, καθαρό περιβάλλον και πόλεις. Σημαίνει ελεύθερη ενημέρωση και κυκλοφορία των ιδεών. Ελευθερία για όλους εμάς σημαίνει ελεύθερος χρόνος για ανάπαυση, πολιτισμό, αθλητισμό, γνώση, δημιουργία και έρωτα.

Δημοκρατία για όλους εμάς σημαίνει να οργανώνεσαι και να αγωνίζεσαι, πρώτα απ’ όλα συλλογικά, αλλά και ατομικά, για τα δικαιώματά σου. Να οργανώνεσαι και να αγωνίζεσαι για δημιουργική και σταθερή δουλειά, για μισθό, σύνταξη και ασφάλιση που να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες, για περισσότερο ελεύθερο χρόνο. Για δημόσια και δωρεάν παιδεία και υγεία. Για ψυχαγωγία, αθλητισμό, ελεύθερη ενημέρωση και κυκλοφορία των ιδεών. Για καθαρό περιβάλλον και πόλεις. Είναι η δημοκρατία που πηγάζει από τις καταπιεσμένες παλιές και τις εκρηκτικές νέες ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας που γεννά η εποχή μας. Δημοκρατία για όλους εμάς σημαίνει να έχουν οι εργαζόμενοι και ο λαός αποφασιστικό και κυρίαρχο λόγο για όλες τις δημόσιες υποθέσεις που τους αφορούν. Σημαίνει συλλογικό αγώνα για μια νέα και καλύτερη κοινωνία. Δημοκρατία για όλους εμάς σημαίνει συλλογική οργάνωση, ελεύθερη επιλογή και αγώνας για να επιβάλει η κοινωνική πλειοψηφία τη θέληση και τα συμφέροντά της στη θέληση και τα συμφέροντα της κοινωνικής μειοψηφίας.

Η Κίνησή μας θέλει να συμβάλει στην ενότητα, στη συνείδηση, στο πρόγραμμα, στις μορφές πάλης και οργάνωσης των σημερινών και αυριανών αγώνων των εργαζομένων και του λαού της χώρας μας, για τις ελευθερίες και τα δημοκρατικά δικαιώματά τους, για να νικήσουν, για να ανατρέψουν την καταιγιστική επίθεση και να ανοίξουν το δρόμο για μια πραγματική ελευθερία και δημοκρατία.

Η συγκρότηση και η δράση της Κίνησης αναγνωρίζει κατ’ αρχήν ως βασικό άξονά της την πολύμορφη και ολόπλευρη υπεράσπιση των λαϊκών ελευθεριών και δημοκρατικών δικαιωμάτων και κατευθύνεται προς τη διεύρυνση του περιεχομένου τους και στη συμβολή για την εμπέδωση νέων κατακτήσεων. Αυτή η πλευρά της δράσης της Κίνησης αποκτά ιδιαίτερη σημασία και αναγκαιότητα σε μια εποχή σαν αυτή που διανύουμε. Η Κίνηση αναγνωρίζει ως πρωταρχικό της στόχο την υπεράσπιση των λαϊκών, εργατικών και δημοκρατικών αγώνων, των μαζικών φορέων του κινήματος και των δημοκρατικών διαδικασιών του, καθώς και των διωκόμενων αγωνιστών και εν γένει των αδυνάτων σε κάθε σφαίρα της κοινωνικής, πολιτικής και συνδικαλιστικής δράσης. Με τη δράση της αυτή θα συμβάλει στη λαϊκή πολιτική περιφρούρηση του κινήματος, όπως αυτή θα συγκροτείται και θα διασφαλίζεται μέσα από τις διαδικασίες και τις δομές του, από την κρατική, εργοδοτική και φασιστική βία. Παράλληλα, η Κίνηση αγωνίζεται για την υπεράσπιση, την ευρεία νομιμοποίηση και εμπέδωση του δίκιου των εργατικών λαϊκών αγώνων, των αιτημάτων του και των μορφών πάλης του μαζικού κινήματος, αναγνωρίζοντας ως θεμελιώδες δημοκρατικό δικαίωμα, το δικαίωμα του λαού να οργανώνεται και να αγωνίζεται όπως ο ίδιος κρίνει αναγκαίο.

Στα πλαίσια αυτά, η Κίνηση για τις Ελευθερίες και τα Δημοκρατικά Δικαιώματα της Εποχής μας αγωνίζεται για:

Ελευθερία συνδικαλιστικής και πολιτικής δράσης, δημοκρατία στους χώρους εργασίας. Για την κατάργηση των παλιών και την αποτροπή κάθε νέου και χειρότερου νόμου που υπονομεύει το δικαίωμα στην απεργία και στην ελεύθερη συνδικαλιστική οργάνωση και δράση στους χώρους εργασίας και γενικά.

Ελευθερία στη διαδήλωση και σε κάθε μορφή πάλης του μαζικού κινήματος, δημοκρατία στους δρόμους, δημοκρατία και άσυλο στα σχολεία και στα πανεπιστήμια. Για την κατάργηση των παλιών και την αποτροπή κάθε νέου νόμου που υπονομεύει το δικαίωμα του λαού να διαδηλώνει, να οργανώνει καταλήψεις, μπλόκα και γενικά, να χρησιμοποιεί κάθε μορφή πάλης που αποφασίζει δημοκρατικά το κίνημά του.

Ελευθερία από την αστυνομική καταστολή. Δημοκρατία για το λαό σημαίνει καμία αστυνόμευση των αγώνων και των εργατικών λαϊκών φορέων. Για την κατάργηση όλων των ειδικών σωμάτων της Αστυνομίας και της δημοτικής αστυνομίας, της οπλοφορίας, των χημικών, των πυροσβεστικών, των ζώων κ.λπ., ενάντια στο λαϊκό κίνημα. Για την απαγόρευση της παρακολούθησης, της «προληπτικής προσαγωγής» και των αστυνομικών – ασφαλιτών με περιβολή διαδηλωτή. Για την κατάργηση όλων των τρομονόμων και ευρωτρομονόμων.

Ελευθερία από τη φασιστική τρομοκρατία. Δημοκρατία για το λαό σημαίνει εξάλειψη της φασιστικής απειλής. Συλλογική και δημοκρατικά οργανωμένη λαϊκή αυτοάμυνα απέναντι στους κατασταλτικούς μηχανισμούς και τη φασιστική τρομοκρατία για να νικήσουν οι μαζικοί αγώνες, για να επιβληθούν οι δίκαιες διεκδικήσεις τους, για να επιβιώσουν οι εργαζόμενοι και να ζήσουν αξιοπρεπώς.

Ελεύθερη διακίνηση των ιδεών και της πληροφόρησης, κατάργηση της ασυδοσίας στην πληροφόρηση από τα κρατικά και τα μεγάλα ιδιωτικά συγκροτήματα μέσων ενημέρωσης. Ελευθερία από το ρατσισμό. Δημοκρατία για το λαό σημαίνει νομιμοποίηση όλων των μεταναστών. Πλήρη πολιτικά δικαιώματα και δικαίωμα ιθαγένειας σε κάθε μετανάστη, ανεξάρτητα από φυλή, θρησκεία, χρώμα, φύλο και σεξουαλική προτίμηση. Κατάργηση των στρατοπέδων συγκέντρωσης, κάθε φράχτη στα σύνορα, της συνθήκης Δουβλίνο 2, εκδίωξη της FRONTEX.

Ελευθερία στο στρατό: ελεύθερο συνδικαλισμό των στρατιωτών και μονίμων στελεχών στις ένοπλες δυνάμεις, κατάργηση κάθε ειδικού σώματος και απαγόρευση κάθε δράσης κατά του λαού και των αγώνων του.

Ελευθερία και δημοκρατία σημαίνει να αποφασίζει κυρίαρχα ο λαός χωρίς ξένους δυνάστες, εποπτείες και επεμβάσεις. Για να φύγει η τρόικα ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ, να φύγει η χώρα από το ΝΑΤΟ, και οι βάσεις από τη χώρα. Ανυπακοή και αντίσταση σε κάθε αντεργατική, αντιλαϊκή και αντιδημοκρατική ντιρεκτίβα και συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δημοκρατία σημαίνει πρώτα απ’ όλα κυρίαρχος ο λαός, που θα οργανώνεται, θα αποφασίζει ελεύθερα και δημοκρατικά ο ίδιος, θα εκλέγει, θα ελέγχει και θα ανακαλεί άμεσα τους εκπροσώπους του, θα έχει αποφασιστικό λόγο για την πορεία της χώρας και τις δημόσιες υποθέσεις του, σε μια νέα κοινωνία. Όχι στα κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα, απλή ανόθευτη αναλογική.

Ολόκληρη η διακήρυξη στην ιστοσελίδα της Κίνησης

© Some rights reserved 2018 - ΠΡΙΝ Παλιά μορφή και προηγούμενα άρθρα